Biografi: Denis Bergkamp

Dennis Nicolaas Maria Bergkamp, även kallad ”den icke-flygande holländaren”, föddes den 10 maj 1969 i Amsterdam. På klubbnivå spelade han för Ajax, Inter och Arsenal. Han representerade även Holland på internationell nivå. Han valdes av Pelé som en av de största levande aktörer och betraktas allmänt som en av dem bästa ”all-time spelarna i Premier League’s” historia. Under 2007 blev han invald i Engelsk Football Hall Of Fame, den första och hittills den enda holländska spelaren som fått den äran. Han kom även trea i ”FIFA World Player of the Year” två gånger. Han fick sitt smeknamn ” den icke-flygande holländaren ” pågrund av sin flyg/höjdrädsla. Bergkamp är gift med Henrita Ruizendaal, tillsammans har dem 4 barn ihop. Bergkamp är också bästevän med Marc Overmars, Overmars spelade också i Arsenal, där han fick kritik av att han hade en ovilja att släppa bollen.

Karriären:
Bergkamp togs upp genom Ajax’s berömda ungdomslag, gick med i klubben vid 12 års åldern. Han fick sin professionella debut den 14 december 1986 mot Roda JC, och fortsatte med att göra 14 matcher under säsongen. Han spelade också Cupvinnarcup’s finalen mot Lokomotive Leipzig 1987, som Ajax vann.
Under sommaren 1993 undertecknades Bergkamp av Inter Milan för £12 miljoner. Detta gjorde honom till den dyraste spelaren i världen vid den tiden.
Men hans tid i Italien var mindre framgångsrik. Han hade svårt att anpassa sig till den italienska spelstilen. På dem 52 matcherna han gjorde så blev det bara 11 mål. Detta hjälpte inte precis hans relation med den italienska pressen och några av hans lagkamrater. Italiensk media döpte om deras ”Donkyy of the Week” (priset som överlämnas till den värsta spelaren varje vecka) till ”Bergkamp of the Week”.

Efter två olyckliga säsonger i Inter, skrev Dennis på för Arsenal för £7.5. Bergkamp gjorde sin debut mot Middlesbrough den 19 augusti 1995. Det tog honom 7 matcher innan han gjorde sitt första mål, mot Southampton. Bergkamp började växa sig in i laget, han spelade som anfallare bakom den främsta anfallaren, Ian Wright. Tillsammans bildade dem ett starkt anfallspar som blev ett av dem finaste i Premier Leauge. Bergkamp har av många fotboll förståsigpåare som Alan Hansen som den utländska spelare som förgyller det engelska spelet.
Bergkamps ankomst sägs då vara en orsak till klubbens återvända framgång efter en kort period av medelmåtta säsonger i Premier League i mitten av 90 talet.
Arséne Wenger kom till Arsenal i September 96. Arsenal vann både ligan och FA cupen 97-98, och med det valdes Bergkamp till ”Player of the Year”.
I september 97 blev Dennis den första och hittills enda spelaren som har kommit på första, andra och tredje plats i ”Match of the Days goal of September”.

Bergkamps kanske mest kända mål är det han gjorde i Premier Leauge den 3 Mars 2002, då mötte Arsenal Newcastle och med bara 10 minuter kvar av matchen skickar Robet Pires bollen från den vänstra flanken till en stående Bergkamp precis utanför straffområdet med ryggen mot mål med en försvarare i ryggen tar han emot bollen med en sinnrik snärt med insidan av hans vänstra fot, med ryggen mot mål slog Bergkamp bollen åt ena hållet och sprang åt andra, han kunde sen enkelt rulla bollen jämte Shay Given.

Dennis Bergkamp slutade med fotboll 2006, och hans sista match på proffisionell nivå var mot Wigan den 7 Maj 2006. Bergkamp spelade 424 matcher för Arsenal och han gjorde 120 mål.

Chrille

1 tanke kring ”Biografi: Denis Bergkamp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *