Biografi: Edgar Davids

Edgar Davids
”Pitbull”, med sina karaktäristiska dreadlocks och glasögon, och sin spelstil gör Edgar Davids till en av de mest igenkända och populäraste spelarna från Hollands ”Gyllene Generation”.
Edgar debuterade i Ajax A-lag 1991, då var han bara 18 år, men han tog direkt en plats på mittfältet.

Klubbkarriär

Tillsammans med bland andra Clarence Seedorf, Patrick Kluivert och Edwin van der Sar var han en del av Ajax nya stora generation. Med hjälp av mer rutinerade spelare som Danny Blind och Ronald Koeman så gick det unga laget ända till Champions League-final 1995. Och inbytte Kluivert avgjorde med matchens enda mål i slutet.
Året efter missade han den första straffen i straffläggningen mot Juventus i det årets final, som de förlorade. Det var uppenbart att Ajax inte skulle få behålla sin Gyllene Generation länge, och som många andra stack Davids utomlands, till Milan.

Men han fick inte mycket speltid i klubben som landsmän som Marco van Basten och Frank Rijkaard tidigare haft stora framgångar i, och efter en säsong gick han vidare till rivalerna Juventus.

Under sju säsonger var han en av de viktigaste delarna av Juventus fantastiska lag. Alessandro Del Piero och David Trezeguet var de som stod för målen, men det var Davids som dominerade mittfältet. Smeknamnet Pitbull fick han av Louis van Gaal när denne tränade Ajax, för sin spelstil och sätt att bita tag i mittfältet.

Efter tre ligatitlar och två förlorade Champions League-finaler med Juventus började formen sladda, och han lånades ut till Barcelona 2004. Han kom precis vid tidpunkten när Barcelona höll på att vända på den dåliga trenden de haft de senaste säsongerna, och med Davids hjälp slutade Barcelona 2:a i ligan bakom Valencia.
Han såldes senare till Inter alltså har han spelat i de tre största klubbarna i Italien, och bara lyckats i Juventus, för i Inter fick han knapert med speltid och bytte efter en säsong klubb till Tottenham.

I Spurs gick det bättre, han blev snabbt en favorit hos fansen och fick mycket speltid, och Tottenham hamnade på 5:e plats båda säsongerna bakom ”The Big Four”, något de inte lyckats upprepa sedan Davids lämnat.

Han återvände till Ajax i januari 2007, och gjorde sin första match i comebacken i derbyt mot Feyenoord. Han var en av de viktigaste spelarna i laget när Ajax jagade titeln, som de tillslut förlorade på målskillnad, PSV, Ajax och AZ hamnade alla på samma antal poäng när säsongen var över, och PSV tog titeln då de hade ett måls bättre målskillnad än Ajax i den jämnaste Eredivisie-säsongen någonsin.
Han bröt benet under en träningsmatch mot Go Ahead innan säsong 2007/08, men var tillbaka efter tre månader. Han lämnade Ajax i maj efter säsongen.

Davids är just nu klubblös efter att förhandlingar med Leicester strandat, och det är osäkert om han kommer spela mer.
Men han kommer aldrig glömmas, för sina dreadlocks för sina glasögon, och för sin härliga spelstil.

Landslaget

Davids togs ut av Guus Hiddink i Hollands trupp till EM 1996 (som han valt att spela för trots han som många andra holländare var född i Surinam), men han skickades hem efter han i en radiointervju sagt ”Hiddink should stop putting his head in some players’ asses.”

Men han togs till nåder och var Hollands bästa spelare i VM 1998 där han tog Holland vidare till kvartsfinal efter att ha avgjort i sista minuten mot Jugoslavien. De slog ut Argentina i kvartsfinalen, och det behövdes straffar för att bestämma vinnare i semifinalen mot Brasilien, som brassarna som bekant vann. Bronsmatchen förlorade Holland något överraskande mot Kroatien, som gjorde sitt bästa mästerskap någonsin. Davids togs ut i FIFA:s ”Team of the Tournament”.
Han togs ut i UEFA:s motsvarighet efter EM på hemmaplan 2000, där Holland återigen åkte ut på straffar, nu mot Italien.
Efter att holländarna missat VM 2002 lyckades de kvalificera sig för EM 2004, där Holland för en gångs skull vann en straffläggning, tyvärr mot Sverige, i kvartsfinalen, men de slogs återigen ut i semifinal mot de blivande silvermedaljörerna, precis som VM 1998 och EM 2000.
Efter EM blev han utnämnd till kapten i landslaget, men på grund av bristande speltid i Inter togs han inte ut till trupperna och blev av med bindeln.
Han spelade 74 landskamper och gjorde 6 mål.

Trivia:

Blev avstängd 2001 för nandrolon.
Han har Glaukom, därav glasögonen.
Hans kusin Lorenzo Davids spelar just nu för NEC Nijmegen.
Han valdes ut av Pelé till FIFA 100.

/William

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *