Biografi: Zinedine Zidane

Biografi: Zinedine Zidane

Den 9 Juli 2006 lämnar Zidane en fantastisk karriär bakom sig, på ett mindre fantastiskt sätt…

Namn: Zinedine Yazid Zidane
Smeknamn: Zizou, El Maestro, El Zid, El Magnifico
Födelsedatum: 23 Juni 1972
Födelseort: Marseille, Frankrike
Position: Offensiv mittfältare
Moderklubb: US Saint-Henri
Proffskarriär: Cannes, Bordeaux, Juventus, Real Madrid

Den 23:e Juni 1972 i Marseille föddes Zinedine Zidane. Hans föräldrar var Algeriska immigranter. De hade emigrerat till en by utanför Paris 1953. Ett par år senare flyttade dem till hamnstaden Marseille och det var där dem fick en son som skulle visa sig bli en av tidernas bästa fotbollspelare.

Han levde inget glamouröst liv, utan Zinedine och hans familj bodde i väldigt fattiga förhållanden och det gjorde att han lärde att klara sig själv och ta ansvar. Dessa egenskaper är viktiga för en lagkapten, som han senare visade sig att bli.
Zinedine hade en bra relation med sin far och det spelades en del boll på gatan. När hans far inte längre hade tid, ja då fortsatte Zinedine. Till slut såg hans far att han hade talang och vid en ålder av 10 år gick han och började spela för den närliggande klubben Saint-Henri. Efter knappt ett år i klubben gick han istället till Septèmes-les-Vallones. Skälen till klubbytet sägs vara att han ville utvecklas mer, då Saint-Henri var en fattig klubb och bara erbjöd fotboll på grus och att några av hans närmaste vänner valde att byta till Septèmes-les-Vallones.

Vid 14 års ålder deltog han i ett juniormästerskap i hela Frankrike. Septèmes-les-Vallones lyckades ta sig hela vägen och vinna mästerskapet. Zinedine var lagets frontfigur och han fick många ögon på sig efter mästerskapet. AS Cannes scout Jean Varraud såg sin chans och tog den genom att värva honom till klubben. Det var nu den professionella karriären började…

När Zinedine Zidane kom till andradivisionslaget AS Cannes, så dröjde det ett par år till A-lagsdebuten kom. 1989 kom debuten med laget, då han fick göra ett kort inhopp. Han var då 17 år. Det dröjde dock två år tills det första målet kom ifrån Zinedine. Den kom den 8 februari 1991, lagets president valde att ge en gåva till Zinedine i form av en bil. Han sågs som en supertalang och han fick också debutera i landslaget vid en ålder av 19 år.

Efter alla framgångar så värvade förstadivisionslaget Bordeaux säsongen 1992/1993 den unga fransmannen. Efter fyra säsonger med laget så lyckades han att 1995 vinna Intertoto Cup. Det var en cup för dem bästa lagen som inte lyckats kvalificera sig för Champions League och Uefa-cupen. Men det skulle vara annat den sista säsongen för Zidanes Bordeaux då man kom tvåa i Uefa-cupen och förlorade finalen mot tyska Bayern München.

Hans karriär pekade spikrakt uppåt och 1996 blev han värvad av den italienska storklubben Juventus. Det var världens bästa klubblag vid den här tiden och man lyckades vinna Serie A två gånger i rad; 1997 och 1998. Zinedine Zidane var en mycket viktig kugge under dem här åren. Dock gick det inte lika bra i Champions League, då man slutade tvåa två år i rad.
När VM 1998 skulle börja stod Zinedine kanske som högst i karriären, då han redan samma år utsetts till världens bästa spelare. Han hade väldigt stor press och höga förväntningar på sig innan turneringen i hemlandet. Men han lyckades motsvara förväntningarna och ta sitt Frankrike hela vägen, samt bli utsedd till turneringens bästa spelare.

Två år senare utsågs han ytterligare en gång till turneringens bästa spelare, då hans Frankrike vann EM 2000 mot Italien.

Efter alla dessa framgångar blev han värvad till Real Madrid. 2002 kom den första riktiga höjdpunkten för Zidane, då han avgjorde Champions League finalen med ett mål som sägs vara bland de snyggaste mål som någonsin gjorts.
Kanske var belöningen efter denna en rejäl löneökning. För 2003 blev han världens bäst betalda fotbollsspelare.

VM i Berlin 2006 skulle bli det sista framförandet Zidane gjorde inom professionell fotboll. Frankrike lyckades återigen komma till final och där stod Italien som motståndare. Hela Frankrike hoppades på en repris ifrån EM 2000, men så skulle det inte bli. Italien drog det längsta strået och vann till slut på straffar. Matchen slutade till slut 5-3 (efter straffar). Men det som skulle blir den stora snackisen var när Zidane helt plötsligt skallar Italienaren Marco Materazzi. Det var förövrigt dessa två herrar som gjorde de två målen på full tid. Efter skallningen fick Zidane rött kort och fick då lämna sin sista match på ett mindre roligt sätt.

Som plåster på såren fick han återigen pris som turneringens bästa spelare.

Zinedine Zidane har blivit en stor förebild för många fattiga som har svåra levnadsförhållanden. Han har också engagerat sig i olika sociala projekt mot fattigdom och rasism. Nu vet många unga och fattiga att det finns chans att bli fotbollsstjärna, bara om man försöker.

Efter fiaskot i VM 2010, så tror jag att hela Frankrike drömmer om en ny Zidane.

/Joel Aginger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *