bollen som spökar.

Ovan ser vi bollen som får alla målvakter att darra av rädsla. Anfallarna koka av ilska. Jabulani – som betyder att fira. Vi har sett för många målvaktstabbar detta världsmästerskap. Många av tabbarna kom från målvakter tillhörande världstoppen. Undertecknad tror inte på slumpen i detta fall.

Jag bestämde mig för att införskaffa en Jabulani och spela lite boll. Man måste erkänna att bollen är den lättaste och rundaste jag har spelat med, men även mest oberäknelig. När man trycker iväg ett rejält skott, så går den som en pil några meter innan den börja wobbla. Och därmed skaffar bollen ett psykologiskt och skrämmande övertag gentemot målvakterna. En sekunds (om ens det) okoncentration och bollen rullar in i mål. Fråga Robert Green.

Faktum är att Green är en duktig målvakt. Han måste ha trott att bollen rullar och detta blir en enkel match för honom att plocka upp den i famnen. Det Green underskattade; var att han spelade på hög höjd (bollen går 5 procent snabbare och byter riktning lättare). Det som hände sedan är VM-historia. Sen tog man in David James och tänkte: det kan inte gå mycket sämre.

Avslutar detta korta inlägg med ett uttalande som gjorts av Adidas marknadschef och som kan skapa diskussioner:

Van Schaik hävdar att bollen använts i minst åtta olika ligor, Afrikanska mästerskapet samt i klubblags-VM.
– Då hade den ett annat utseende och logotyper, men det var exakt samma boll, säger han.

Här finner ni mer fakta och historia om Jabulani

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *