Dalglish – Liverpools räddning eller nya fiasko?

Efter 10 månader som tränare verkar smekmånaden vara över för Kenny Dalglish. Förväntningarna inför säsongen var inte särskilt höga, men att en stor satsning låg bakom var inte svårt att se. Miljardskulderna var betalda, alla överflödiga spelare hade lämnat klubben, och det gick för första gången på många år att köpa spelare utan att först sälja. Den här säsongen skulle kort sagt vara starten på nästa storhetstid för Liverpool FC.

Efter 11 omgångar är endast 19 poäng inspelade. Fortsätter laget i den takten har de vid säsongens slut 66 poäng. Inte sedan säsongen 04/05 har det räckt för att ens kunna nå en fjärdeplats. Att de kommande två motståndarna i ligan heter Chelsea och Manchester City minskar inte pressen på laget. Hur kommer det sig egentligen att satsningen inte gett resultat? Är det bara spelarnas fel? Har Dalglishs tränarmetoder blivit för gamla under hans långa uppehåll från tränarkarriären? Eller är motståndarna helt enkelt för bra?

Visst, Manchester City är alldeles för bra jämfört med övriga Premier League-lag, men det är ingen bra bortförklaring. Även om det inom Liverpool i stort sett är förbjudet att säga något ont om ”King Kenny”, så känns det som att skulden till stor del är hans. Ägarna har gett honom ett perfekt upplägg, både sportsligt och ekonomiskt, men chansen har inte utnyttjats. Många vill klaga på nyförvärven, men går vi in djupare där finns absolut ingenting att klaga på. José Enrique, som redan kan klassas som ligans bästa vänsterback, kostade bara £5,5 miljoner. Till ett liknande pris köpte Dalglish in Charlie Adam, som blandat och gett, men ändå lyckats prestera mycket bra sett utifrån prislappen. Doni och succén Craig Bellamy kom båda gratis, medan framtidsvärvningen Coates även han var mycket billig.

De som kritiserats är de båda engelska mittfältarna. Vissa hävdar att £20 miljoner för Stewart Downing var för mycket. När samma människor påstår att samma pris för Ashley Young var acceptabelt är det end of discussion. Dessa båda spelare skiljer sig inte mycket i kvalitet, men Young är i alla fall inte en bättre fotbollsspelare, om vi måste jämföra. Downing var ett bra köp, även om han hittills haft vissa svårigheter med att komma in i laget. Jordan Henderson för £16 miljoner är faktiskt inte heller så farligt. En av Englands största mittfältstalanger växte in mer och mer i Sunderland, och har de senaste matcherna sett ut att göra likadant i Liverpool. Om ett par år lär £16 miljoner ses som ett rån för Henderson.

Är det då dessa spelare som inte uppfyllt kraven? Nej, är det enkla svaret där. Däremot är laguttagningarna under all kritik. Förutom José Enrique är det förmodligen Craig Bellamy som imponerat mest av nyförvärven. Han har startat 1 ligamatch, jämfört med Downings 11. Värre är det att se Maxi Rodríguez, som egentligen var Liverpools bästa spelare under våren. Han har inte fått starta en enda ligamatch, och sitter för det mesta inte ens med på bänken längre. Varför? Det kan bara Dalglish svara på.

Laguttagningarna är inte riktigt så konstiga som de kunde vara under Benítez eller Hodgson, men de är samtidigt inte acceptabla. 0-0 hemma mot bortasvaga Swansea är ett bra exempel på att något är fel. Matchcoachningen har även den varit under all kritik. Varför envisas med att göra ett försvarsbyte och samtidigt låta Maxi, Bellamy och Kuyt sitta kvar på bänken vid en oavgjord ställning?

Kanske finns det bara en lösning på Liverpools ständiga problem – att inse att även levande legender har vissa brister, och göra en förändring. Det krävs nog mycket för att sparka Dalglish, men kanske borde han avgå självmant, både för klubbens skull, men framför allt för sin egen skull? Om det går så långt att Dalglish blir nästa tränare att missa en topp 4-placering med Liverpool, vad säger då fansen? Det var över 20 år sedan han styrde Liverpool till den senaste ligatiteln. 20 år är en lång tid, och det finns en viss risk att yngre fans inte inser hans storhet. Vad händer då med hans legendstatus?

Det finns oerhört många frågeställningar, varav många är väldigt oroande. Utan tvekan vore den bästa lösningen en snabb förändring, innan Dalglishs rykte skadas. Om så skulle ske, så kommer vi till nästa fråga. Vem ska ersätta honom? Det är ett mycket viktigt beslut. Även om Rafael Benítez är sugen så är även han historia för Liverpool. Det krävs något nytt. Något i absolut världsklass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *