Där permafrosten regerar

Att den danske landslagsspelaren Jesper Grönkjaer egentligen är grönlänning kanske några av er redan vet. Men hur många vet att Grönland har ett eget landslag i fotboll? Visserligen utan FIFA-status eller medlemskap i UEFA, men lik förbaskat ett landslag. Det kallas Polar-Bamserne i folkmun.

Ett av Grönlands problem är det krav som FIFA ställer – en internationellt godkänd gräsplan. Landets nationalarena Nuuk Stadium är en grusplan som tar 2000 åskådare.Den grönländska permafrosten gör att naturgräs inte kan växa, och därför har FIFA inte kunnat godkänna internationella matcher på Grönland. Ett hopp om förändring tändes 2010, då Sepp Blatter besökte Grönland och godkände den nya konstgräsplanen i Quarqortoq för internationella matcher. I och med det ökade Grönlands chanser att beviljas medlemskap i FIFA.

Men även utan FIFA-medlemskap kan man spela landskamper. Grönland har ett flertal icke-sanktionerade matcher mot landslag som Island och Färöarna, men även mot icke-sanktionerade ”landslag” som Menorca och Guernsey, samt Tibet. Det grönländska landslaget deltog även i FIFI Wild Cup 2006 i Hamburg (FIFI = Federation of International Football Independents, dvs icke-erkända landslag).

Turneringen vanns av det turkcypriotiska laget från Norra Cypern, med Zanzibar som tvåa och Gibraltar som trea. På fjärde plats kom ”Republiken St Pauli”, den stadsdel i Hamburg där klubben St Pauli spelar och som under turneringsveckan utropade sig som en självständig republik som stöd för de landslag som inte beviljats medlemskap i FIFA. Grönland hamnade sist i sin grupp, efter två 1-0-förluster, mot Turkcyprioterna och mot Zanzibar.

Det stolta grönländska landslaget deltog även i ELF-cupen 2006, där man slog Gaugazien med 2-0 och nådde 1-1 mot Zanzibar. I sista matchen förlorade man med 1-0 mot Kirgisistan, men i turneringens världslag fick Grönland ändå med en spelare: försvarsspelaren Teller Mortensen.

Med den nya konstgräsplanen och godkännandet från FIFA för internationella landskamper är det många grönlänningar som nu hoppas på att Polar-Bamserne beviljas medlemskap i FIFA. Om man sedan ska söka medlemskap i UEFA eller CONCACAF är fortfarande uppe för diskussion.

Korta fakta om grönländsk fotboll

–  Sepp Piontek, tidigare västtysk landslagsspelare och senare förbundskapten i Danmark, var förbundskapten för Grönland mellan 2000 och 2002. Grönland har även spelat matcher mot Gotlands distriktslag och mot det samiska landslaget.

– Den högsta ligan i grönländsk fotboll heter Coca-Cola GM och har funnits sedan 1958. – Det mest framgångsrika laget är Nagdlunguaq-48, som vunnit ligan hela tio gånger.

– På grund av klimatet så pågår fotbollssäsongen i bästa fall mellan maj och september.

– Eftersom det är så svårt at resa runt på ön så startar den grönländska ligan med inledande lokala turneringar. Därefter genomförs en regional mellanrunda och vinnarna i dessa regionala mellanrundor möts i Coca Cola GMs finalrunda.

– En ligaseger medför inte kvalifikation till någon som helst internationell turnering.

Läs mer På Grönlands fotbollsförbunds hemsida

1 tanke kring ”Där permafrosten regerar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *