Därför kan Berhalter få gå

Fyra poäng på dem sista fem matcherna.
Ett lag som skapar en hel del målchanser men gör få mål.
Gregg Berhalter är en mycket pressad Hammarbytränare just nu.
Så ska han få gå och om han ska det varför?

Efter att laget tappat en två målsledning mot Varberg på Söderstadion hade Hammarbys tränare Gregg Berhalter tre mycket prövande möten. Först fick han gå ut och lugna ner ett hundratals ilskna supportrar som börjat undra varför man ska behöva gå och betala för att se det spel och dom dåliga resultat laget har stått för i år? Därefter fick han ta en presskonferens som mestadels kom att handla om den väsentliga men för Berhalter just nu pressande frågan varför kan Hammarby inte göra mål? Slutligen fick han och Hammarbys VD sitta i krismöte med spelarna där dem ska ha framfört sin fråga varför byter du så ofta taktik så nära matchen? Tre frågor frågor tre gruppen som Berhalter måste ha på sin sida om han ska överleva som tränare i Hammarby.   

Dem fyra grupperna

Som jag ser det finns det fyra grupper du måste ha på din sida om du ska överleva som tränare. Fyra grupper som alla var och en ensam kan avgöra dit öde om du inte har deras förtroende.

  • Styrelsen och ägarna: Den allra mest avgörande gruppen eftersom det faktiskt är dem som i slutändan bestämmer dit öde. Om vi tar t.ex. Roberto Di Mateo i Chelsea så var han älskad av spelarna, fansen och pressen men Roman Abramovich ville inte ha kvar honom så hejdå.
  • Spelarna: Hur bra du än är som tränare är det ändå spelarna som ska prestera ute på planen och har du inte deras förtroende så är du ganska så rökt som tränare.
  • Fansen: Dom har inte lika stor makt som styrelsen eller lika stor betydelse för resultatet som spelarna men ska du lyckas sitta kvar som tränare är det en fördel att fansen har förtroende och står bakom dig och laget annars har du en rejäl uppförsbacke.
  • Pressen: Även pressen spelar en roll i det här spelet och det gäller alltid att ha dem åtminstone inte emot dig för då kan du få ett riktigt helvete.

Berhaler verkar som jag se det åtminstone vara ifrågasatt av tre dessa grupper (spelarna, fansen och media) och frågan är hur länge den fjärde gruppen (styrelsen) orkar stå emot trycket och pressen. Om det stämmer att spelarna inte står bakom Berhalter till 100 % är mitt råd att man sparkar så snabbt man bara kan. En tränare som inte har truppens fullständiga stöd har nämligen svårt att få laget att prestera. Det lärde vi oss om inte annat av Frankrikes öde i VM 2010.

Verkar inte vilja se problemet

Största anledningen till att Berhalter borde få gå är dock enligt att han ända sedan början av säsongen haft problemet att man saknat en riktig målskytt i laget och ändå inte gjort något åt det. Dom gånger jag varit på plats på presskonferensen och pratat med honom efteråt så har det hela tiden känts som att han inte haft någon lösning och att det helt enkelt berott på att han inte sett det som ett problem. Varje gång man frågar Gregg om tankarna om matchen känns det som att man får svaret ”Bra press och en bra prestation.” Redan efter mitt första möte med honom så kändes det som att han inte riktigt tog oförmågan att göra mål som ett alvarligt problem det var en axelryckning och därefter ett dem kommer men han kunde inte peka på en speciell spelare som skulle lösa det utan gav svaret ”Alla spelare som är offensiva.” Sist jag träffade honom efter matchen mot Landskrona sa han att han tyckte att jag fokuserade för mycket på målen.

Vi får se om Berhalter kommer att få gå och även när det i så fall sker. Jag tror mest på alternativet att han blir kvar som tränare säsongen ut men inte får någon förlängning på det kontrakt han har med klubben till slutet av säsongen. Framförallt eftersom jag tvivlar på att andre tränaren Carlos Banda skulle göra ett bättre jobb som tränare. Dem tränare som det snackats lite löst om hittills om Berhalter skulle få gå är Conny Karlsson som lämnade Brage nyligen efter en dålig säsong samt gamle landslags hjälten Jonas Thern. Enligt min mening vore Thern ett bra alternativet men jag vill även lägga till en tredje och min personliga favorit att ta över nämligen Sören Åkerby som ligger näst sist med sitt Värnamo. När jag träffade Åkerby i samband med Hammarbys hemmapremiär mot hans Värnamo pratade han en hel del om sina starka känslor för Söderstadion och Hammarby och att få hem en tränare med Åkerbys meriter vore det bästa som skulle kunna hända Bajen. Jag tror därför att Bajen kommer att vänta lite med att sparka Berhalter kanske för att se vad som händer för Värnamo och hoppas kunna locka Åkerby till klubben. Mitt förslag är att om Hammarby ska gå på rutin Åkerby och om man vill satsa mer långsiktigt Thern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *