Därför ska Hicks, Gillett och Benitez sätta på första bästa plan från England

Nu är det officiellt. Liverpool är bort från fjärde platsen.
Efter en 2-0 förlust mot Chelsea är nu avståndet till Tottenham och Manchester City nu blivit för stort.
Vi visste redan på förhand att det skulle krävas ett mindre mirakel för att man skulle klara uppgiften.
Alltså blir det inget Champions League nästa år och ingen lär bli förvånad om huvuden kommer börja rulla nu på Anfield.
Jag ska vara ärlig minst tre personer bör lämna klubben under sommaren.
Det finns tre personer som bär ansvaret för de två områden där det gått fel i år Tom Hicks och George Gillett (ekonomi) och Rafael Benitez (tabelläget) och mitt råd till dem är att de tar första bästa plan från England.

Framförallt måste Hicks och Gillett ta bort skyddslapparna man satt för ögonen och börja ta ansvar för de beslut man tagit.
Vi måste komma ihåg att det inte är tabellplaceringen som är det akuta problemet för klubben utan snarare det stora lån som Hicks och Gillett tagit i Liverpools namn.
För mig är det ofattbart hur två så respekterade affärsmän som Hicks och Gillett kan leda en välskött klubb som Liverpool rakt ner för stupet och nästan sätta klubben i konkurs. Vid tanken på hur amerikanerna skött Liverpool ekonomiskt kan man fråga sig vart de fick sina pengar ifrån? Bra affärer är de bevisligen inte.
Den viktigaste frågan för Liverpool i sommar om man kan få amerikanerna att ta sitt förnuft till fånga och sälja klubben till en ny ägare. Jag lovar att det inte finns många respekterade tränare som vill ta över Liverpool om det inte sker ett ägarbyte och frågan är också om Torres och Gerrard bli kvar om Hick och Gillett inte säljer.
Förvisso har både Torres och Gerrard ett stort Liverpool-hjärta men om det inte sker en förändring snart kommer de snart att börja rycka i benen på båda. Torres har sagt att han vill stanna kontraktet ut men har samtidigt sagt att om man inte köper fyra eller fem toppklass spelare kommer han behöva börja tänka på sig egen karriär och Gerrard har precis fyllt tretio och jag tror inte att Stevie G skulle säga nej till en chans att få lägga till en ligatitel i prissamlingen.
Skulle Liverpool få nya ägare har flera tränare bland annat ”The special one” Jose Mourinho sagt sig vara intresserade att ta över klubben. Liverpool behöver nya rika och ärliga ägare.
För övrigt borde man göra en ny reklamkampanj ”Hics and Gillett the WORST the club can get”.
Man kan fråga sig varför amerikanerna inte lämnat klubben tidigare. Jag tror att anledningen är att de som många andra vet att de bränt alla sina skepp i Europa. Jag tror inte det finns någon seriös klubb som kommer vilja ta i Hicks och Gillett med tång ens. Första frågan som amerikanerna lär få om de ska köpa en ny klubb kommer antagligen bli:
”Varför ska vi lita på er?”
Amerikanernas stora problem är att man ljugit så mycket som man gjort. En fotbollskapitalist kan man leva med som fotbollsklubb. Men en oärlig fotbollskapitalist vill ingen ha att göra med.

Sedan var det Rafa ja. Jag tycker att Benitez egentligen gjort ett bra jobb i Liverpool sett till hela hans tid i klubben.
Han ledde klubben till Champions League titeln redan samma år han kom och han har verkligen byggt ett lag som för ett år sedan på alvar kunde slås om ligatiteln. Men jag tycker inte att Rafa ska bedömas för hela sin tid i klubben.
Det är årets prestation som ska bedömas och tittar vi på prestationerna på planen i år som Benitez faktiskt är ytterst ansvarig för så kan vi vara långt från nöjda. Man kan nu visserligen säga att Liverpool inte haft någon bra trupp i år och att man inte lyckats hitta någon ersättare för Xabi Alonso. Det håller jag med om men vem var det som tog beslutet att sälja Xabi Alonso och sedan vem var det som tog Alberto Aquilani till Anfield?
Man alltid säga att Benitez haft ett svårt uppdrag genom att klubben saknat de ekonomiska musklerna men jag tycker inte att det fråntar Benitez ansvaret över liga placeringen. Gerrard har inte varit i någon bra form i år men det är också Benitez ansvar. Det är Benitez uppdrag att se till att alla i truppen ligger på sin högsta nivå under säsongen. Gör laget inte det är det Benitez som tränare som måste ta ansvaret för det.
Sedan tycker inte jag att Benitez är rätt tränare att leda laget när det inte går bra. Benitez problem här är att han inte kan höja spelarnas självförtroende och självkänsla. Bennitez är inte den här typen av tränare som pratar till sina spelare om att de gjort något bra, att de gjort ett bra försök och att de duger som de är. Benitez är den här typen av tränare som inte har någon personlig kontakt med dig som spelare bland annat har Steven Gerrard beskrivit Benitez så här i sin biografi ”För Benitez är jag inte personen Steven Gerrard. För honom är jag Steven Gerrard fotbollspelare anställd av Liverpool.”
Det här funkar när allt fungerar men när man hamnar i en svacka måste man som tränare ha förmågan att få spelarna att tro på sin egen förmåga och kunna släppa en förlust till nästa match och vara nöjda med sig själva oavsett resultatet. Annars finns det en risk att en svacka påverkar laget under en lång period framöver.

Slutligen till alla spelare i Liverpool ”You´ll never walk alone”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *