De 4 heta-"Jag tror däremot inte att Nigeria kommer långt i VM"

Nu var vi här igen. Dagens experter är Björn Grafström från liverpoolsweden.se. 21-åringen från Malmö, Nicole Fältlöv. Och sist men inte minst. Chefredaktören för Himmelriket på Svenskafans.com, Ulf Nilsson.
Veckans frågor:

1. Vilket lag tror du vinner VM och varför?

2. Vilket av de Afrikanska lagen går längst tror du och varför?

3. Det är mycket fokus på dem stora länderna inför VM. Tror du att ett mindre lag kan chocka och utmana om titeln?

4. Vem blir VMs skyttekung?

5. Kommer du att sakna Sverige i VM?

6. Vem kommer lyckas bäst, Svennis eller Lagerbäck?

7. Vad har du för förväntningar på VM?

Björn Grafström:

1. Vilket lag tror du vinner VM och varför?

Oj, det är ju the million dollar question i dessa tider. Jag har ingen aning. Spontant känner jag att det blir någon av de vanliga, och sett till historien är det bara Brasilien som har chansen då det är enda land att vinna utanför sin egen världsdel. Det får räcka som motivering för min del, Brasilien vinner.

2. Vilket av de Afrikanska lagen går längst tror du och varför?

Elfenbenskusten är, i mitt tycke, det lag som har de bästa spelarna. De har dock aldrig visat sig ha det bästa laget, så anställningen av en svensk förbundskapten var nog ett genidrag. Sverige har ju, som bekant, sällan de bästa spelarna, men lyckas få ihop ett väldigt bra LAG och kan därmed hävda sig mot många av de större länderna i världen (se bara på alla matcher mot England, som spelare för spelare är klasser bättre än Sverige, men som ändå inte har vunnit mot oss sedan 1968).

…nu slumpade det sig som så att Svennis fick en av de tuffare grupperna, men jag tror de tar sig vidare från gruppen. Då inget afrikanskt lag kommer att passera åttondelen hävdar jag att Elfenbenskustens avancemang från den svåraste gruppen får stå som bevis för att de gick längst.

3. Det är mycket fokus på dem stora länderna inför VM. Tror du att ett mindre lag kan chocka och utmana om titeln?

Nej. Det är stort fokus på de stora länderna för det är bara de stora länderna som har chansen att vinna turneringen. Den enda nationen som har chansen att vinna, som inte redan gjort det, är Holland. Nu skulle det kanske inte vara en chock om Holland vann turneringen, inte från mitt perspektiv i alla fall. Vilket de inte kommer att göra, men det är en annan femma…

4. Vem blir VMs skyttekung?

Robin van Persie. Holland har svagt motstånd i gruppen och spelar ett offensivt spel. De kommer dessutom att få en ”lätt” motståndare i åttondelen, vilket kommer ge van Persie många chanser att göra mål. Det som skulle kunna hindra honom från att vinna skytteligan är att Holland redan är klara efter två matcher och att han vilas i den sista gruppspelsmatchen, men jag chansar på att han är spelsugen efter sin långa frånvaro på grund av skada.

5. Kommer du att sakna Sverige i VM?

Ja och nej. Det jag framför allt kommer att sakna är masshysterin kring fotbollen som slår till mot svenska folket. Utan svenskt deltagande får turneringen inte genomslag utanför de som redan är bitna av fotboll. Vilket är lite synd, för jag tycker det är kul att röra mig i stadsmiljöer och höra personer som (mina fördomar, jag vet) verkligen inte ser ut att vara fotbollsintresserade prata om den kommande matchen.

Vilket för oss vidare till ”nej”. Med en önskan om att se så bra fotboll som möjligt så hör Sverige inte hemma i ett VM. Det gör å andra sidan inte lag som Nya Zeeland, Honduras, Sydafrika, Australien, Nordkorea och Grekland heller, men VM är trots allt världsmästerskapen, och då skall alla världsdelar representeras. Sverige spelade för dålig fotboll för att ta sig vidare, och de spelade för ful fotboll för att jag skall sakna dem i VM.

6. Vem kommer lyckas bäst, Svennis eller Lagerbäck?

De kommer att lyckas ungefär lika bra, eftersom de kommer gå vidare från gruppen och åka ut i åttondelen. Dock så lär Svennis få mer uppmärksamhet för att han slår ut Portugal, än vad Lagerbäck får för att lyckas navigera sig bort från Grekland och Nordkorea…

7. Vad har du för förväntningar på VM?

Sjukt stora förväntningar! Det skall bli fantastiskt roligt, och jag ser fram emot riktigt bra fotboll. Nu kommer det inte att vara en klang- och jubelföreställning för alla älskare av till exempel spansk fotboll (där fokus snarare verkar vara att försöka göra fler mål än motståndaren, oavsett om det är Murcia eller Barcelona på Nou Camp som står för motståndet), men så är jag också en så knäpp person att jag ser njutning i ett bra försvarsspel. Släng in en spelare som bryter mönstret (alla lag som vill, och kan, vinna turneringen har minst en sådan spelare) och som gör det oväntade, sedan är jag nöjd. Det jag framför allt ser fram emot är åttondelsfinaler och kvartsfinaler, då de meningslösa nationerna är utslagna och de som är kvar fortfarande inte har insett att de är rätt nära att vinna VM.

Nicole Fältlöv:
1. Vilket lag tror du vinner VM och varför?

Min dröm är att de regerande världsmästarna, Italien, vinner och får en femte stjärna på sin tröja. Tyvärr ser de inte starka ut i år och försvaret känns allt annat än stabilt. Förbundskapten Lippi har fått en hel del kritik för den trupp han valt ut, men han är en klok man som vet vad han gör. Många menar dessutom att Italien presterar bättre när de är kritiserade. VM 2006 är ett ypperligt exempel. Det var inte många som ens tänkte tanken på att Italien skulle vinna. Sett till ett mer realistiskt perspektiv tror jag att det kan bli en kamp mellan Spanien och Brasilien – även om jag saknar vissa spelare i Brasiliens trupp och tycker att Dunga är onödigt envis. Det karaktäristiska för Brasilien är kontringsfotboll och jag är säker på att vi kommer få skåda en hel del livsfarliga fasta situationer i sommar. Motståndarlagen får se upp för Maicon, han är inte att leka med. Att Spanien räknas som en av favoriterna är inte förvånansvärt. Inte bara för att man har en bred trupp med flertalet världsstjärnor inkluderade. Del Bosques spelidé är helt enkelt fantastiskt bra. 43 vinster på 47 matcher säger nog allt. Sedan tror jag att England floppar, som vanligt. Man vill vinna VM så pass mycket att laget nästan känns frustrerat. Det kommer inte att funka.
2. Vilket av de Afrikanska lagen går längst tror du och varför?

Jag tror att Elfenbenskusten är det afrikanska lag som kan gå längst, trots att man går en mycket svår grupp till mötes. Det offensiva laget kryllar av spelare som Drogba, Kalou, Yaya Touré och Eboué för att nämna några. Frågan är om det funkar i praktiken, för det gör det definitivt på papper i alla fall.

3. Det är mycket fokus på dem stora länderna inför VM. Tror du att ett mindre lag kan chocka och utmana om titeln?

Nej, det tror jag inte. Det finns ju en anledning till varför många av de stora länderna klassas som favoriter. Sedan ska man inte underskatta något lag då vad som helst kan hända inom fotbollen. Inför detta VM tror jag dock inte att ett ”mindre” lag skrällar.

4. Vem blir VMs skyttekung?

David Villa eller Luis Fabiano.

5. Kommer du att sakna Sverige i VM?

Nej, det kan jag inte påstå. Jag har alltid varit en Italien-supporter. Hela det italienska landslaget består av spelare från Serie A, ligan jag frenetiskt följer större delen av året. Serie A är en mycket stor del av mitt liv. Jag älskar allt från Italiens spelsätt och mentalitet till deras vackra tröjor. När jag ser Gli Azzurri ser jag därför kärlek. Dessutom befinner jag mig i Italien under VM i år.

6. Vem kommer att lyckas bäst, Svennis eller Lagerbäck?
Svennis, av den anledningen att hans trupp helt enkelt ser starkare ut. Det som dock talar emot Elfenbenskusten är deras svåra grupp. Brasilien, Nordkorea och Portugal lär vara en svår nöt att knäcka. Lagerbäck har bra offensiva spelare som Martins, Obi Mikel och Yakubu. Nigeria tog även brons i Afrikanska mästerskapet. Jag tror däremot inte att Nigeria kommer långt i VM då Lagerbäck har haft alldeles för lite tid på sig att stabilisera laget.

7. Vad har du för förväntningar på VM?
Mina förväntningar är väldigt höga. Jag tror att detta VM kommer att bjuda på en hel del vacker fotboll. Det ska bli roligt att se om de kritiserade förbundskaptenerna Dunga, Lippi och Maradona gör bra ifrån sig. Jag är säker på att minst en av dem kommer att chockera oss på ett positivt sätt. Jag känner mig helt lyrisk nu när det bara är en vecka kvar!

Ulf Nilsson:

1. Vilket lag tror du vinner VM och varför?

Jag tror det står mellan Spanien och Brasilien.

Spanien visade för två somrar sedan att man nu faktiskt kan prestera i en stor turnering, och det var viktigt inte minst för psyket. De har självförtroendet nu och det kan ge dem det där lilla extra som krävs för att nå hela vägen fram. Frågan är väl lite var Torres står, och om man klarar sig i fall han är i dålig form.

Brasilien har övergett det överdrivna dribblandet och blivit pragmatiska under Dunga. Numera förlitar man sig inte på fantastiska solonummer, utan på en lagmaskin som framförallt kommer att bli mycket svårslagen. Har man marginalerna på sin sida kan det mycket väl sluta med ett guld för brassarna.

Det finns även andra lag som håller mycket hög klass och kan gå hela vägen. Når man semifinal menar jag nog på att man är bra nog att gå hela vägen. Det är bara små saker som skiljer en fjärdeplats från ett guld – kanske ett stolpskott, en felaktig offsideavvinkning eller så.

2. Vilket av de Afrikanska lagen går längst tror du och varför?

Elfenbenskusten. Ivorianerna ser återigen mycket spännande ut, och om Drogba kan följa upp sitt enastående år bör det bli ett bra VM för Svennis gäng.

En brasklapp är ju givetvis den mycket tuffa gruppen. Trots ett bra VM kan det sluta redan i gruppspelet..

Nigeria då har det betydligt enklare, men har å andra sidan, som jag ser det, också ett betydligt sämre lag.

3. Det är mycket fokus på dem stora länderna inför VM. Tror du att ett mindre lag kan chocka och utmana om titel?

Gå hela vägen? Nej, det tror jag inte. Men helt klart kan, och rimligen kommer, något mindre lag att gå långt. Det är kanske Mexikos tur att spela högklassig fotboll flera matcher nu, eller kanske Serbien, som dock har en riktigt tuff grupp som kommer ta mycket energi.

Danmark gjorde ett bra kval och gör inte sällan bra slutspel. Dags på nytt nu?

4. Vem blir VMs skyttekung?

Spelare som Wayne Rooney, David Villa, Messi och kanske även Cristiano Ronaldo kommer säkert att finnas med högt på listan. Vem som sen tar hem det hela är väldigt svårt att tippa, eftersom mycket kan avgöras redan i gruppspelet. Någon spelare kanske vilas, någon kanske sätter ett hattrick mot ett lag som har en miserabel dag. Hade Italien visat någon form av offensiv styrka på sistone hade jag tagit en italienare med tanke på deras, relativt sett, enkla grupp.

5. Kommer du att sakna Sverige i VM?

Marginellt. Jag håller givetvis på Sverige när det är landskampsdags, men i än större utsträckning hejar jag på spelarna som till vardags spelar i ”mina” klubbar, eller som annars är favoritspelare.

Detta innebär alltså att även om Sverige nu saknas kommer jag njuta av fotbollen i precis lika stor utsträckning som jag hade gjort om Lagerbäck hade tagit oss till ännu ett stort mästerskap.
6. Vem kommer lyckas bäst, Svennis eller Lagerbäck?

Det beror väl egentligen lite på hur man ser det. Det kan mycket väl bli så att Nigeria går vidare från gruppen medan Elfenbenskusten blir utslagna, trots att man spelat bättre. Elfenbenskusten har, som jag varit inne på tidigare, en betydligt tuffare grupp – men man har också ett betydligt bättre manskap som jag ser det.

Lagerbäck kommer inte få det lätt med Nigeria. Laget var som bäst i mitten av 90-talet, men verkar lida av någon slags hybris eftersom det faktiskt finns folk som tror på guld (och eftersom jag säger så blir det säkert guld till Nigeria).

7. Vad har du för förväntningar på VM?

Jag kommer hålla en extra tumme för England och Italien, vilket också innebär att jag förväntar mig att de skall göra bra turneringar.

Annars förväntar jag mig att den extremt hårt arbetande fotbollen som Spanien visade i EM återigen blir den segrande. Det behöver inte vara Spanien som vinner, men ett lag med enorm rörelse och ett mycket välorganiserat defensivt spel, likt Spaniens för två år sedan, hoppas jag vinner.

Förhoppningsvis får vi dessutom se rolig fotboll, med mycket kamp och hög intensitet.

Några nya stjärnor lär tändas i Sydafrika, och så får vi hoppas att fotbollen får stå i centrum. Risken finns att såväl vädret som kriminaliteten i landet kan stjäla för många rubriker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *