De 4 heta-"Messis VM var i stort sett under all kritik"


De 4 heta har nu haft en väl behövlig VM semester men är nu tillbaka för att lite kort summera Fotbolls VM 2010.
Veckans experter är chefsredaktören för Himmelriket på svenskafans.com, Ulf Nilsson.
MFF bloggaren, Simon Pålsson och den otroligt kunnige, Nicole Fältlöv.

Veckans Frågor:

1. Andres Iniesta blev hjälte med sitt mål på övertid i Söndagens VM final. Vilket betydde att Spanien för första gången i landets historia blev världsmästare i fotboll.
Vad tyckte du om finalen?

2.  Det fanns många spelare som imponerade i VM. Vilken spelare imponerade mest på dig?

3. Många hade förvänta sig mer av kanske världens bäste spelare, Lionel Messi. Under sina 5 matcher gjorde han inte ett enda mål. En besvikelse för dem flesta.
Vad tycker du om Messis VM?


4. Vad tycker du vad det bästa med Fotbolls VM 2010?


5. Vad tycker du vad det sämsta med Fotbolls VM 2010?

6. På en skala från 1-10. Hur bra eller dåligt var Fotbolls VM 2010?

Ulf Nilsson:
1.
Jag tycker att det var en riktigt bra final, även om det kanske inte var tillräckligt mycket finlir, klackar och tunnlar för att gå hem hos gemene man.

I min bok var det dock en final mellan två riktigt bra lag, högt tempo, gott om målchanser och en fantastisk kamp.

2. Om jag bara får välja en tar jag Diego Forlan. Jag har gillat Diego innan, men vilken fantastisk spelare han blivit de senste åren. Från att tidigare främst ha varit en vass djupledslöpande målskytt har han nu blivit en helt komplett spelare som inte behöver känna sig sämre än någon.

En av världens bästa spelare just nu – helt klart.


3.
Jag tycker ändå att Messi gjort ett ok VM med hans förutsättningar – Hade det varit vilken annan spelare som helst hade jag förmodligen sagt att hans turnering var bra.

Han har inte gjort några mål, men han har styrt Argentinas anfallsspel och varit delaktig i princip allt sista tredjedelen.

Sen är det väl så att många spelare som gjort starka säsonger har svårt att imponera i de stora internationella turneringerna, och det beror nog mycket på att det helt enkelt är oerhört svårt att vara väldigt vass under hela säsongen och sedan även under sommaren.

I Messis fall är det ju också tydligt att han inte riktigt passar in lika bra i Argentina som i Barcelona. Den spanska klubben gör allt för att maximera Messis kvaliteter, vilket bland annat innebär att Messi får oerhört mycket boll och de övriga spelarnas löpningar/intentioner grundar sig ofta på vad som blir bäst för Messi.

Argentina är inte lika ”Messistyrt”.
4. Att det trots allt var ett VM och de bästa spelarna fick en chans att mäta sig mot varandra. Det finns ingenting som kan mäta sig mot känslan att det faktiskt nu är VM och att de bästa spelarna skall göra upp. VM är det största – Alla kategorier.
5. Att alldeles för många spelare verkar slitna när man kommer till turneringarna. Det är mycket få av de spelarna som varit riktigt bra under större delen av säsongen som sedan också gjort riktigt en riktigt bra turnering.


6.
6. Detta bidrar givetvis till att spelkvaliteten inte alltid blir den bästa, vilket inte minst märktes i början av turneringen då det var extremt målfattigt.

Simon Pålsson:
1. Jag skrev ett längre inlägg på min blogg i ämnet. Jag har tröttnat på den tråkiga inställningen som finns bland både fotbollstyckare och fotbollsälskare. Den luktar väldigt mycket fotbollsturism och snart verkar det som att en match måste innehålla 4-5 mål för att den överhuvudtaget ska få någon fokus alls i media. Det är sorgligt. En riktigt sorglig utveckling faktiskt. För mig handlar fotboll om så väldigt mycket mer än en massa mål och chanser hit och dit. Varje steg en spelare tar på planen påverkar riktigt entusiastisk publik känslomässigt och en tackling ger nästan en lika stor energiboost som ett mål. En final är väl inte bara en match? Det är väl inte en vanlig match där man tänder på att det ena laget ska vinna med 5-0? Nej, för mig är en final så väldigt mycket mer. För mig är en final en match där varje närkamp är stenhård. Där spelarna gråter, där spelarna svettas och där spelarna framför allt blöder. Fotboll är en känsloladdad kontaktsport och med miljontals emotionellt påverkade medmänniskor runt om i världen som bevittnar spektaklet har spelarna i en final så väldigt mycket press på sig. Jag vill ha dueller, jag vill att det smäller och jag vill ha blod. Det är fotboll.

Ett utdrag från min blogg: ” Detta eviga tjat om att det inte blev en match som levde upp till förväntningarna. Hade Holland gått segrande ur striden kan detta ha varit topp 5 de bästa matcherna jag någonsin sett. Det smällde, det var tajt och det var jämnt. Tråkigt nog föll det, som så månger gånger förr i detta VM, på svajjiga domarbeslut och taffliga avslut i rena lägen av storstjärnorna. Illa.

Tomheten just nu är för jävlig. Inget mer fotbolls-VM på fyra år och en lika lång period kantad av ren smärta. Att behöva gå runt med vetskapen om att ett av världens mest överskattade fotbollsländer nu för första gången kan titulera sig världsmästare gör jävligt ont. Jag hyser så mycket avsky åt så mycket som Spanien och spansk fotboll står för. Kan sitta och skaka mig svettig av irritation när kommentatorer, experter och andra fotbollstyckare beskriver sina orgasmer av spanskt kortpassningsspel. För mig är rull i backlinjen och på det defensiva mittfältet inget som får någonting att stå på min kropp, långt ifrån.

Att spanjackerna, och då framför allt matchhjälten Iniesta, inte heller kan stå upp i en enda jävla närkamp är bara ytterligare en sak som gör dem omöjliga att tycka om. Iniesta har jag alltid respekterat och tyckt om som en duktig, kvick och klok fotbollsspelare – men detta VM har fått mig att ändra uppfattning. Inför avstängningar på filmarna i efterhand och få bukt med problemet. Att nu Iniesta blir hyllad som en hjälte och som en kung, samtidigt som Suarez anses vara en äcklig fuskare, är så otroligt orättvist, pinsamt och framför allt talande för hur blinda idioter till fotbollssupportrar fungerar.”

2. Utan den minst lilla tvekan svarar jag Diego Forlán. Visserligen visste jag om killens kapacitet sedan innan, men vi vet sedan tidigare (och vi fick se det återigen) att kapacitet inte nödvändigtvis innebär prestation i ett världsmästerskap. Det som kännetecknar verkligt stora spelare är dock att de varje gång de sätter ner foten lämnar ett avtryck där i gräset, vilket är precis anledningen till att jag diggar en sådan som Forlán mer än en sådan ojämn spelare som Lionel Messi. Att Messis högstanivå är över Forláns kan jag inte förneka, men fotboll handlar inte om en strömatch då och då.

Andra spelare med prestationer värda att nämna är Özil i Tyskland, Perez i Uruguay och Schtekelenburg i Holland. De lyfte sina lag på egen hand.

3. Vad finns där att tycka? Egentligen tycker jag att det inte ska behöva tyckas om Messis VM. Det råder ingen som helst tvekan om att Messi nästan gjorde bort sig. Dessutom råder det ingen tvekan om att Messi inte är bäst i världen, för är man bäst i världen underpresterar man inte så här fatalt i 5 matcher i rad. Messis VM var i stort sett under all kritik.

4. Det bästa är att man är helt inne i fotbolls-VM en månad. Kompisarna klagar på att man inte är anträffbar, men jag tycker själv att jag levt ett härligt liv. En hel månad kantad med härlig fotboll. En hel månad med sena kvällar, sent vaknande lagom till första matchen och en månad helt utan sol. Det är fotbolls-VM och jag älskar det.

5. Iniesta och övriga filmare. Samt att Spanien vann.

6. 9,5. Med en värdig vinnare hade 10:an varit självklar.

Nicole Fältlöv:
1.
Hollands aggressiva och stundtals fula spel var inte något jag hade förväntat mig. Vid ett par tillfällen kändes det inte heller som att domare Howard Webb hade full koll på matchen. Spanien vann trots allt guldet vilket var mer än välförtjänt.

2. Diego Forlán. 31 år gammal men ack så kvick och formstark. Forlán har varit underskattad under en längre tid och det var på tiden att folk fick upp ögonen för denna fantastiska anfallare.

3. All press på Messi inför detta VM kan vara en bidragande, om än förståelig, faktor till varför han inte presterade lika bra som han gjort i Barcelona. Av Maradonas uttalanden att döma satte även han hård press på Messi. Som förbundskapten är det viktigt att ge sina spelare uppmuntran, det motsatta kan bara ge fel effekt. Maradonas förberedelser inför turneringen verkar dessutom inte ha varit det mest ultimata då mycket kändes osäkert och ostrukturerat. Sedan får man inte glömma att det är en helt annan femma att spela för sitt klubblag. Man är givetvis mer van vid sin klubb och sina klubbkamrater.

4. Att Uruguay kom så långt som till semifinal. Det var inte många som ens hade tänkt tanken innan turneringen satte igång. Anfallstrion Forlán, Cavani och Suarez bjöd på ett fantastiskt offensiv och ett formidabelt spel.

5. Det som irriterade mig mest var att många förbundskaptener gick in med en arrogant inställning till turneringen. Italiens förbundskapten Lippi hade till exempel inte en klar spelidé utan förlitade sig helt på spelarna. Domarinsatserna var heller inget att hurra för. Det mest bisarra är att FIFA påstår att 96 % av alla domarbeslut var korrekta. Frågan är om det verkligen stämmer…

6. 6. Det var en ren besvikelse att skåda vissa lag (läs: Italien och Frankrike) och jag hade förväntat mig ett mer underhållande VM. Dessutom var det ganska tråkigt att inget afrikanskt lag kom längre än till kvartsfinal.

4 tankar kring ”De 4 heta-"Messis VM var i stort sett under all kritik"

 1. Christian Lantz

  Ni? Om du läser inlägget ser du att det var Simon som sa det. Alla tycker inte lika här i världen, det är en anledning till varför vi har det här.

  Svara
 2. Simon Pålsson

  Hans VM var inte all kritik, om han hade varit en vanlig spelare. Om man ska vara ”bäst i världen” är det inte acceptabelt att vara så intetsägande i fem raka matcher.

  Svara
 3. Abowlen

  Christian:
  Säg mig, varför ska ajg läsa ett helt inlägg där den börjar ”Messis VM var under all kritik”. Jag läser inte sånt bullshit.

  Simon:
  Har du ens sett VM? Han var grym, han levereade men han gjorde inget mål bara. Han var ju fortfarande grym.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *