De 4 heta-"Mourinho är ett taktiskt geni som världen sällan skådat tidigare"

Då var vi här igen. De 4 heta. Och vi har lite nyheter att komma med. Numera kommer vi att köra varannan vecka och inte en gång i veckan. Jag hoppas att detta är okej för er.

Men vi kör igång direkt tycker jag. Här nedan hittar du veckans experter.

Björn Grafström:
Jag heter Björn Grafström och är gymnasielärare i svenska och filosofi. Jag har ett stort fotbollsintresse, men tycker också om att skriva vilket jag ger utlopp för på liverpoolsweden.se – Liverpoolsektionen av Svenska Fans. Är Liverpoolsupporter, men i övrigt saknar jag egentligen lagtillhörighet. Går jag på fotboll i Sverige brukar det bli Stadion, mest för att många av mina vänner håller på Djurgården. Utöver fotbollsintresset är jag intresserad av litteratur och spel i alla dess former (och då talar jag om kortspel, brädspel, tevespel osv – inte spel och dobbel typ V75). Lyssnar mycket på musik och ser en hel del film, två andra intressen som tar en del tid.

Simon Pålsson:
En sjuttonårig skåning med stora journalistdrömmar. Förbluffas gång på gång av musikens makt över mina känslor. Är dessutom en passionerad fotbollssupporter, med Malmö FF och Manchester United inristade i hjärtat.

Nicole Fältlöv

21-åring som är född och uppvuxen i Malmö men som tillbringar det mesta av min lediga stund i Italien. Sedan barnsben har jag varit förälskad i Ac Milan och min passion för fotboll, och Serie A i synnerhet, har med åren blivit allt starkare. I framtiden ser jag mig själv som sportjournalist då jag även älskar att uttrycka mig i skrift. Jag blir ofta tillfrågad om jag håller på ett annat lag än Milan. Faktum är att ynka tanken på att älska ett annat lag skrämmer mig. Men som stolt Malmöit hoppas jag givetvis att MFF kammar hem guldet i år.

Ulf Nilsson:
Chefredaktör för Himmelriket på Svenskafans, bosatt i Lund och följer MFF i princip slaviskt. Utanför Allsvenskan är det framförallt Premier League som lockar mig till tv-soffan, men då jag är en taktiknörd kan jag även finna stor behållning i Serie A. La Liga lockar inte riktigt lika mycket, men givetvis håller man koll på Zlatan spelar. Tyvärr har mitt Deportivo totalt tappat formen dock efter en fin inledning.

Fråga 1. Helsingborg var obesegrat tills man tog emot Kalmar i omgång 13. Helsingborg förlorade med 1-0, efter ett rekordtidigt mål utav Daniel Mendes.
Tror du att Helsingborg kommer börja tappa poäng nu?

Björn: Eftersom vi snart står inför ett fånigt långt uppehåll i Allsvenskan är det svårt att sia om en förlust nu kommer att drabba laget negativt i augusti. Dessutom skall vi slänga in ett transferfönster som har en tendens att ändra förutsättningarna i den svenska fotbollen. Jag tror det är omöjligt att försöka gissa hur en förlust i mitten av maj påverkar formen några månader senare. Någon gång måste ju också Helsingborg förlora, tror inte laget drabbas så negativt av just den här förlusten.

Simon: Eftersom att det snart anländer ett långt VM-uppehåll är ett eventuellt tapp nu inte fullt så smärtsamt för Helsingborg, som ett tapp först efter VM-uppehållet hade varit. Dock kan ett mindre tapp nu leda till ett tapp till hösten också, även fall de inte alls behöver vara synkroniserade. Allmänt tror jag att något form av ras snart kommer för Helsingborg och faktum är att jag inte skulle bli ett dugg förvånad om de slutar runt 4-5 när vi väl summerar tabellen i slutet av säsongen.

Nicole: Nej, det tror jag inte. Enligt mig ligger de enda svagheterna i försvarsspelet och det är det man bör fokusera på att bättra just nu. Att man sedan vann Skånederbyt är ett mycket gott tecken, det ger definitivt mer självförtroende då MFF är det största hotet just nu.

Ulf: Nej, det tror jag inte.

HIF har ett väldigt starkt lag och förutsatt att de inte åker på några skador på nyckelspelare (som Hansson, Lantz, Gashi eller Lindström) tror jag inte att något kan stoppa HIF från en guldstrid i höst – Jag förutsätter att de inte tappar någon speciellt viktig spelare via försäljning.

Helsingborg har visserligen haft en hel del ”stolpe-in” under våren, men de bygger sitt spel på en stenhårt arbetande lagmaskin och det gör att man inte är lika beroende av spelares eventuella formtoppar/svackor som många andra lag.

Fråga 2. Champions League finalen närmar sig. Finalen spelas i år i Madrid och på den fina stadion  Santiago Bernabéu. Matchen spelas imorgon (lördag) mellan Inter och Bayern München.
Vem tror du blir årets Champions League vinnare?

Björn: Bayern München kommer givetvis att sakna Frank Ribery, den saken är klar. Det är en sådan spelare som skulle kunna ställa till problem för ett taktiskt José Mourinhodrillat Inter. Nu står i princip hoppet till Arjen Robben för att lösa knutarna, och förvånansvärt ofta har tyska mästarna haft problem med försvarsspelet i Champions League (så otyskt av dem). Allt detta talar för Inter … vilket i sin tur talar för Bayern München. Tyskarna har varit mer eller mindre uträknade flera gånger om i den här turneringen, men har ändå lyckats avancera vidare.

Som vanligt kommer det vara de små sakerna som avgör den här tillställningen, och något säger mig att en viss argentinsk duo som inte får åka till VM kommer att visa världen att de verkligen förtjänar att vara med där. Inter vinner, Javier Zanetti och Esteban Cambiasso delar på priset som bäste/viktigaste spelare.

Simon: Utan tvekan Inter. Mourinho är ett taktiskt geni som världen sällan skådat tidigare. Med sin täta defensiv och sitt kvicka anfallsspel kommer man att straffa sega Bayern väldigt hårt. Tror dessutom att den gode Mourinho insett att det enda som behövs för att rubba Bayerns framfart är att trycka till Robben i början av matchen. När stjärnan sedan går och surar känns det tyska anfallsspelet plötsligt väldigt mycket mer förutsägbart och allmänt svagare. Man ska komma ihåg att Bayern faktiskt inte riktigt förtjänar att vara i final, vilket är en anledning till att jag verkligen inte håller på dem i den heller.

Hur som helst, Inter tar med allra största sannolikhet hem det och inkasserar därmed en trippel. En magisk trippel. Det är Mourinho som gör det i för sig, nästan helt på egen hand.

Nicole: Inter. Det finns flera anledningar till varför de är favoriter. Ett komplett lag med självförtroende och ett fantastiskt bra positionsspel. Inter täcker ytor och har väldigt lätt för att ställa om sig efter olika situationer. Försvarsspelet är helt enkelt kanon. Att man sedan har spelare som Sneijder, Milito, Eto’o och Zanetti är en stor fördel. Sedan får man inte glömma José Mourinho. Mou ser och hör allt.

Ulf: Jag håller tummarna för Bayern, men jag har svårt att se att Inte inte tar det.

Jose Mourinho är fullständigt fantastisk taktiskt sett och med sitt pragmatiska tänkande kommer Inter att få matchen precis dit de vill. Att Bayern dessutom saknar Ribery förbättrar inte direkt tyskarnas chanser.

Fråga 3. Spekulationerna har varit många. Vem kommer att vinna priset som årets tränare?

Blir det Inter tränaren José Mourinho? Eller kanske Chelseas succé tränare, Carlo Ancelotti?
Vem tror du blir årets tränare?

Björn: Jag vet inte ens vem som delar ut priset, så insatt är jag… En gissning är att det är UEFA, och i så fall har Carlo Ancelotti inte en chans, trots dubbeln med Chelsea. Resultaten i Champions League räknas, och i viss mån Europa League. Roy Hodgson vann inte finalen i Hamburg, vilket förmodligen innebär att han inte heller kan vinna en sådan här omröstning (om det nu är en omröstning). Den tränare som vinner Champions Leaguefinalen kommer att vinna priset, det är min gissning. Ett ganska stelt och oinspirerat tips, ungefär som att spela en etta i matchen mellan Chelsea och Wigan…

Simon: Som man kan misstänka av mitt tidigare svar har jag enorm respekt för vad Mourinho presterat. Därför är han det solklara valet som årets coach för mig. Carlo Ancelotti, som du nämner i frågan, är inte på långa vägar i närheten av att vinna titeln – de åkte ju bekant ur Champions League tidigt plus att de vann ligan efter väldigt små marginaler. Nä, Mr Mourinho är solklart årets coach!

Nicole: José Mourinho. Tar Inter trippeln är han en given vinnare. En taktiker som vet vad han vill och gör allt för att få det till att bli så. Han har ett stort mod och ett stort hjärta för sitt lag. Dessutom lyckas han nästan alltid att flytta fokus från laget till sig själv, vilket givetvis är positivt. När jag var i Milano för någon dag sedan pratades det till exempel mer om Mourinhos framtid än själva finalen och spelarna. På så sätt utsätts inte spelarna för lika stor press och mycket hålls hemligt fram till finaldags. 

Ulf: Mycket hänger nog på vilket lag som vinner Champions League. Både Bayern och Inter har gjort fenomenala insatser där, vilket troligen gör att van Gaal och Mourinho ligger bäst till.

För mig är det dock utan något som helst tvivel Roy Hodgson. Det han har gjort med Fulham under de senaste åren är fantastiskt gjort, och även om Atletico vann Europa Leaguefinalen rättvist är Roy min man.

1 tanke kring ”De 4 heta-"Mourinho är ett taktiskt geni som världen sällan skådat tidigare"

  1. Hamid A.

    Hej!
    Det var väldigt intressanta och kolka tankar, håller med Nicole angående Mourinho, en tränare som tar på sig all fokus för att ”avlasta” sitt lag för diverse press.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *