Del 2: Spelare vi har glömt

Nu är ”spelare vi har glömt” tillbaka efter någons vecka frånvaro. I denna artikelserien kommer jag, Mattias Sörensson, att ta en titt på de spelare som vi har glömt. Spelare som en gång i tiden alla visste om, men som senare försvann bort från rampljuset. I förra numret fick ni läsa om Daniel Guiza.Vem kommer ni att få läsa om den här gången? Häng med så märker ni snart vem det är!

Spelaren som jag kommer att skriva om i detta numret är en spelare som många såg som en ny världsstjärna. En världsstjärna som skulle erövra fotbollsvärlden med sin snabbhet och vackra tekniska brilljans, så blev det inte riktigt. Spelaren fick dock representera stora klubbnamn innan han fick söka sig till sämre klubbar. Spelaren är känd för att skära in från yttern och använda sin farliga yttersida när han både slår sina inlägg och skjuter sina skott. Spelaren värvades till Inter från Porto, alla trodde han skulle bli nästa Cristiano Ronaldo. Spelaren jag beskriver är – Ricardo Quaresma.

Ricardo Quaremsa är mest känd för sin övergång från Porto till Inter, en övergång som kostade Inter 18,6 miljoner euro. I efterhand ångrar nog Inter värvningen av Quaresma.

Det var under Mourinhos ledning i Inter som Quaresma kom, han kom aldrig till rätta och hade svårt att komma in i laget. Quaresma beskriver sin tid i Inter :  ”Jag kände mig som en marginalspelare och grät när jag vaknade och skulle till träningen”. Det är klart att det är svårt att prestera om man inte mår bra vid sidan av plan. Men hur kunde allt gå så fel?

Foto: Steindy

Efter att ha fått värma bänken under en längre period lånades portugisen ut till Chelsea. I Chelsea blev det ingen förändring där han endast fick spela 4 matcher. Livet gick inte riktigt som han hade tänkt sig. Efter att ha varit en av Europas mest omtalade fotbollsspelare blev han nu istället en av Europas mest ifrågasatta spelare.

Inter såg igen framtid i Quaresma och Quaresma såg ingen framtid i Inter. Valet var enkelt för båda parterna, Quaresma skulle lämna.

Det fanns inte många toppklubbar i Europa som ville ha Quaresmas underskrift. Han fick helt enkelt söka sig till sämre ligor, det blev Turkiet och Besiktas där Quaresma än idag spelar.
I Besiktas har portugisen kommit mer till sin rätt och han har återigen börjat prestera. Han är dock långt ifrån formen han hade i Porto.

I förra numret skrev jag att Daniel Guizas val av lag förstörde karriären. I detta numret förstörde inte valet av lag karriären. Han valde helt rätt när han fick chansen. Felet var att han inte pallade den pressen som man får utstå under Mourinhos ledning. När man spelar i en av världens bästa fotbollsklubbar så är förutsättningarna annorlunda att lyckas.

I detta fallet ser du hur viktigt det är att ta chansen när du får den. Quaresma fick chansen, han tog den inte som han borde. Om Quaresma gör comeback i Europas storklubbar återstår att se. Han har i alla fall kommit in på rätt spår igen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *