Den bortglömda mannen

Det finns matcher som är bra och det finns matcher som är mindre bra, för att inte säga helt genomusla. Lagen kanske inte bjuder upp till kamp eller så går kampen överstyr och det är övergrepp som sker på planen. Det görs drömmål och passningar av världsklass, skitmålen avlöser varandra och de gula och röda korten haglar. Det kan också vara motsatsen att inga kort kommer utan det fula spelet får fortsätta och det gör så tills någon blir allvarligt skadad. En spelare snurrar upp en försvarare på läktaren och avslutar sin solo-prestation med att kallt lobba bollen över en maktlös målvakt och fasen jublar som i extas.

Allt detta tillhör en fotbollsmatch. Det finns säkert 1000 andra saker som också hör till en match och som berör oss åskådare, spelare och ledare. Det finns dock 4 personer som inte får låta sig påverkas av dessa saker. Som inte kan njuta och applådare åt en magnifik prestation av en spelare. De får inte tappa humöret och skrika vad de kanske egentligen känner inom sig i en situation då det hettar till. De måste ha koll på vilka som har fått gult kort och de måste kunna se en offside som knappt ens kameran uppfattar i slow-motion. Dessa 4 män får utstå mycket på en plan men måste behärska sig och kunna avväga sina beslut och ta dem inom loppet av ett par tiondelar. Fria eller fälla är de belut som de står inför otaliga gånger under en match. Vilka är då dessa 4 supermän som inte får begå ett enda misstag??? Jo, vi kallar dem domare!!!

De är den tunga på vågen som kan avgöra en match genom sina beslut de tar och de har en helt omöjlig uppgift att kunna se vad 22 utespelare, ett antal ledare och avbytare håller på med. De går bara inte att med åtta ögon kunna hinna med allt detta men de gör det bästa av det. Jag tycker de gör ett otroligt jobb och om det någon gång blir fel så är det bara att acceptera det och köra vidare. Det är trots allt så att om jag tänker efter så gör jag ju hur många misstag som helst under de 90 minuterna jag spelar och det är mänskligt att fela. Så döm inte en domare på grund av ett misstag han gör. Tänk istället efter hur många rätt han gjort under matchen och bedöm sedan om ett misstag är för mycket. Hur många felpass gjorde du själv??? Hur många gånger missade du din markering??? Jag är nästan säker på att när du summerar dina misstag så är de långt fler än de misstagen som domaren gjort.

Sen erkänner jag att det finns misstag som en domare inte får göra men som sagt, han är bara mänsklig. De fel jag syftar på främst är de avgörande misstag som när en boll är nästan inne i nätet och han dömer den som ej inne… Då är han fel ute och måste kunna erkänna sitt fel. Eller som i förra mästerskapet då en utespelare får 3 gula kort. Då är det rent ut sagt dåligt. Såna misstag FÅR inte göras och särskilt inte i ett mästerskap där mycket står på spel.

Hur är det då med detta ständiga tjat om kameror som en domare kan titta på och ta ett beslut i efterhand? Jag är mot det för jag tycker att fotboll ska vara en bedömningssport där det är okej att göra misstag för det är just misstagen som skapar debatt och som rör upp känslor. Jag älskar det faktum att England vann guld 1966 på ett mål som endast en linjedomare såg var inne. Inte ens moderna kameror och tekniker kan räkna ut om Geoff Hirst mål var inne eller inte. Linjemannen var dock tvärsäker och det gjorde England till världsmästare. Detta är en stor anledning till varför jag inte vill ha några kameror eller annat som förminskar domaren roll. Det är domaren som dömer och spelet stannar endast efter det att han blåst i sin pipa och bestämt sig för vad som är mål eller inte. Sen är det bara bra att huvuddomaren har hjälp av 2 linjemän och en fjärde-domare. Men det är trotts allt han som måste ta det slutgiltiga beslutet vid varje avblåsning. Han är ytterst ansvarig och det tycker jag han ska få fortsätta med att vara.

LÄNGE LEVE DOMAREN………..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *