Den sista utposten

Det är så många idag som talar om vilken anfallare som är bäst och vilket lag som har det bästa anfallet i världen. Jag är för en anfallsglad och positiv fotboll men det gör inte att jag inte gillar en superb målvakt. Det är trots allt han som står där längst bak i laget och ser hela spelets gång. Det är han som kan avgöra en match med sina räddningar eller misstag. Det är han som kan starta ett anfall så snabbt att det blir som en kontring och det är dessa målvakter som är bäst.

Det finns många bra målvakter genom tiderna och även vi här hemma i lilla Sverige har haft ett par riktigt bra vill jag påstå. Ronnie Hellström och Thomas Ravelli är väl de 2 som de flesta tänker på så även jag. Längre tillbaka fanns ”Rio-Kalle” som fick det namnet efter en helt underbar match mot Brasilien som i och för sig slutade med förlust, 7-1. Han var dock bäst på plan och det är ju ganska kul att en målvakt kan bli bäst på plan trots en så stor förlust.

Det är just när en målvakt begår misstag som alla vet vem han är och skrattar åt honom. Det finns många sådana exempel, däribland David Seaman som släppte in en frispark från över 30 meter mot Brasilien i VM i Japan/Sydkorea. Den tavlan kommer alla ihåg men det är få som minns hans otroliga räddning i en liga-match mot Southampton något år tidigare. Han vänder i luften efter att ha varit helt överspelad och på något vis enhandsräddar en nick från 1 meters avstånd. En smått fantastiskt räddning måste jag erkänna. Men som sagt så är det oftast misstagen vi kommer ihåg och sällan eller aldrig ihåg alla de räddningar som de gör. En forward kan missa hur många lägen som helst i en match och ändå kunna bli match-vinnare genom att peta in en boll. En målvakt kan bli syndabock i en match genom att göra ett enda litet misstag som resulterar i ett insläppt mål. Det kan inte vara enkelt att alltid ha den pressen på sig.

Det finns som sagt var många bra målvakter genom tiderna men många har gjort just dessa enkla misstag om inte alla till och med gjort det någon gång. Bartez var väldigt bra men gjorde sin beskärda del av tavlor. Cech och Van der Saar är väl de som jag rankar högst av alla just nu med ett litet extra plus för Van Der Saar. Jag tycker han är lite jämnare och stabilare än Cech men alla såna här påpekanden är ju rent personliga och bara vad jag tycker. Ska jag nämna de jag tycker bäst om genom alla tider så finns det 3 stycken som utmärker sig lite mer än alla andra och detta säger jag baserat på att de gjorde väldigt få misstag och samtidigt vann otroligt många matcher för sina respektive lag.

Det 3 jag rankar högst är Lev Jasjin från det gamla Sovjet. En otroligt reaktionssnabb målvakt som rankas som den bäste under hela 1900-talet av flera personer än mig.

Gordon Banks som stod i Englands mål på 60- och 70-talet och som gjort en av de bästa räddningarna jag någonsinb skådat. Pelé från Brasilien går upp i luften och nickar bollen stenhårt ner mot Banks högra stolprot och Pelé börjar nästan fira sitt vackra mål då Banks störtdyker ner mot stolpen och lyckas på något vis styra bollen därifrån över sin egen ribba!!! Pelé har senare sagt att det var den mest otroliga räddning han någonsin sett på den bästa nick han någonsin gjort. Ett ganska bra betyg av en helt ok spelare, haha!!!

Den tredje i detta sällskapet är ingen mindre än den danske keepern Peter Schmeichel. Den danske målvakten kommer alltid att förknippas med Manchester United och det var där han skördade stora framgångar under 90-talet. Han var inte den störste till storleken men som han ägde sitt eget straffområde var imponerande att se. Jag minns särskilt en match då han plockar ner en hörna med EN!!! hand och sätter igång en kontring med ett utkast på 50 meter och som resulterar i ett mål för United. Han var väldigt bra så det återstår att se om han son kommer att gå i fars fotspår och bli lika bra han också.

Jag vill då slå ett extra slag för alla de målvakter som står i mål och gör så i vått och torrt. I medgång så berömmer man ofta anfallet och de som spelar där och går det dåligt så kritiseras ofta försvaret och då kanske främst målvaktsinsatsen. Men glöm aldrig att det är målvakten som startar anfallet genom ett bra igångsättande av bollen och försvarsspelet startar uppe hos forwards. Det är de som ska sätta in den första pressen och störa så pass mycket att motståndaren inte klarar av att spela upp bollen till en fri medspelare. Så gnäll inte för mycket på de målvakter som släpper in mål, gnäll istället på hela laget för det är hela laget som står för en prestation i en match. Inte bara en anfallare eller en målvakt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *