Derbyn Del 8: Brasilien

Det sägs att det överlägset populäraste derbyt i Syd-Amerika är det mellan Argentinska Boca Juniors vs River Plate som jag skrev om tidigare i del 4 sedan kommer derbyt mellan Atletico Mineiro vs EC Cruzeiro från huvudstaden Belo Horizonte i den Brasilianska delstaten Minais Gereis. Detta derby är det riktiga Classico i Brasilien.

När man pratar fotboll i Belo Horizonte så är det bara dessa två giganter som är på allas läppar. Genomsyrad av en långvarig tradition gör att mötena mellan dessa storheter tillhör Brasiliens största classicos, och när Atleticos svart-vit randiga tröjor och dom blåtröjade Cruzeiro möts så är det två av Brasiliens mest heta och passionerade supporters som släpper loss sina känslor.

Under den första halvan av 1900-talet så var det största derbyt i Minas Gereis Atletico vs America. Atletico var föregångaren som vann delstatsmästerskapet 1915 medan America vann 10 stycken titlar mellan åren 1916-1925.

Cruzeiro som då var kända under namnet Palestra Italia i rollen som dom legendariska Fantonibröderna. Dom hade stora framgångar och vann 3 stycken titlar 1928, men det var inte förrän i mitten av 1950-talet deras rivalitet med Atletico blev den mest prominenta i Regionen.

Att dom sedan tvingades att dela på mästerskapet 1956, blev som att hälla tändvätska på elden. Detta gjorde att motsättningarna och rivaliteten växte och blev ännu större än tidigare.

Nio år senare, närmare bestämt den 5/9 1965 på den magnifika Estadio Minerao då ett gemensamt Mineiro-lag tog sig an dom Argentinska giganterna River Plate, även då Atletico och Cruzeiro- supporters festade och hejade för en av klubbarnas spelare gjorde det första målet i Belo Horizontes nya Fotbollstempel. Det legendariska målet gjordes av Atleticos stora stjärna Bugle i 47:e minuten som gjorde att Mineiro-laget vann med 1-0.

I början av Atletici Mineiro eran var det en period av blå dominans. Med ett talangfyllt lag som innehöll bl.a Raul Piazza, Dirceu Lopez, Natal och Tostao, en era som ledde fram till 5 stycken delstatastitlar från 1965.

Den tredje av Atletico´s finalförluster var särskild svår att svälja. Dom hade sina fiender i en ”ovanlig” mållös tillställning som sedan gick till förlängning som  småningom slutade 3-3. Finalen gick till omspel där Cruzeiro fullständigt krossade Atletico med hela 6-1.

” Att förlora en final är aldrig roligt, men att förlora till sina värsta fiender, det gör verkligen ont” sa den dåvarande Managern-coachen, Paraguayanen Fleitas Solich i en intervju efter matchen.

Senare, i mitten av 1970-talet hade Atletico etablerat ett imponerande lag till sitt förfogande, och dom kommande åren fanns spelare som Joao Leite, Luzinho, Toninho, Cerezo, Paolo Isadoro, Nelinho, Eder (som hade dom hårdaste frisparkar världen skådat) och särskilt den fantastiske Reinaldo som gjorde klubben till en av dom starkaste i Brasilien.

Under denna period körde nästan Atletico konstant över sina rivaler i Classico matcherna. Atletico vann 11 titlar på 14 säsonger under årens lopp i Delstatsmästerskapet.

Cruzeiro har haft en majoritet av framgång i Campeonato Mineiro under 2000-talet med 5 stycken titlar mot 2 stycken för Atletico.

EC Cruzeiro bär smeknamnet A Raposa som betyder Räv och är grundad 1921. Cruzeiro har idag den största majoriteten av supporters i Minas Gerais med ca: 30 %.

Atletico Mineiro bär smeknamnet Galo som betyder tupp och är grundad 1908.

Både Atletico Mineiro och EC Cruzeiro har flera spelare i svenska klubbar, både i Allsvenskan och Superettan. Klubbarna säger att Sverige är ett mycket bra land att låta brasilianska unga spelare utvecklas i, både fotbollsmässigt och socialt. Efter några år i Sverige så är dom färdiga att gå vidare till större klubbar ute i Europa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *