Derbyn Del 9: Kina

Det vi förknippar Kina och Fotboll är oftast på damsidan där dom har tillhört världseliten i mer än 20 år.

I detta derby kommer jag att skriva om Kinas största och bästa klubbar i den professionella fotbollsligan nämligen Beijing Guoan vs Shanghai Shenhua. Kinesisk herrfotboll är för oss ganska exotiskt och okänt.

Kinas två största metropoler Beijing som är huvudstaden och Shanghai har under en längre tid haft en stor variation av olik Sportevenamang och kultur.

Rivaliteten mellan dom två stora utökades betydligt när man 1994 startade den professionella C-ligan. Båda klubbarna misslyckades totalt den första säsongen då Shentua hamnade först på fjärde plats och Beijing först på åttonde plats. Tiderna ändrades drastiskt den kommande säsongen då båda lagen värvade några av dom bästa spelarna i landet.

Denna utveckling tog ligan med storm. Hursonhelst, var det Shentua som drog det längsta strået och blev ligamästare före Beijing som slutade på andra plats. Huvudstadslaget vann sin första titel året efter när man detroniserade Shandong Luneng och vann FA-cupen. Året efter så återtog Shandong FA-cup titeln.

Båda klubbarna har konstant tillhört den kinesiska fotbollseliten så dessa derbyn har gett eko över hela Kina, och den har också börjat dominera Media med stora rubriker.

Shentua vann den första drabbningen i en oerhört tät och händelserik match med 4-3 på hemmaplan. Guoan tog en gruvlig revanch i returmötet då man totalt krossade Shanghai med 5-1.

Sedan den första matchen har glöden och längtan efter äran att vinna derby´n ökat för varje säsong. Fram till 2010 har dom mötts 32 gånger. Shentua har vunnit 12 matcher med Guoan har segrat i 9 matcher. Trots detta har bara några matcher slutat med större segrar än med 2 måls marginal.

Den största segern har Beijing när dom vann med hela 9-1, dom har också vunnit med 3-0 2004. Den största förlusten kom året efter då man förlorade med 4-0.

Guoan´s helt otroliga 9-1 seger som hit till dags dato är den största i den Kinesiska Superligans historia.

”Det återstår att se om detta rekord kommer att slås i framtiden, men jag är otroligt stolt över att det är vi som har åstadkommit detta” har den förre Beijing Guoan coachen Jin Zhiyang sagt i en intervju på Fifa.com.

På 66 år kan resultatet endast tillägnas den fantastiska anfallstrio som skådats i Kinesisk fotboll. Den spanske forwarden Andres Olives Rubio och hans paraguayanske anfallspartner Casiano Wilberto Dervalle Ruiz som gjorde ett varsitt hattrick medan mittfältaren Jorge Luis Campos gjorde två mål.

Efter det att Andres öppnat målskyttet och Cao Xiandong dubblat ledningen så gjorde Shentua ett mål, men dom gjorde en taktisk miss senare då dom pressade för högt så gjorde att dom lämnade stora hål i försvaret som bidrog till att vi kunde erövra bollen och ställa om till snabba kontringar.

Veteranen och taktikern Jin säger att Beijing måste koncentrera sig mer på spelet än på resultatet om dom skall fortsätta vinna titlar. ”Om dom tänker för mycket på resultatet så kommer pressen att bli för stor på dom, och då kommer spelet att bli lidande” säger Jin.

Oavsett vår imponerande hemmastatistik så kan man aldrig underskatta våra motståndare och tro att man kommer att vinna lätt.

Beijing Guoan grundades den 31/12 1992 som ett resultat av den kinesiska fotbollsreform som togs fram. Klubben startade upp av CITIC Guoan Group och Beijing´s kommunala Sport Kommitté. Klubben har idag tre stycken utländska spelare i spelartruppen. Walter Martinez från Honduras Joel Griffiths från Australien och Darko Matic som kommer från Bosnien-Herzogovina.

Shanghai Shentua som för övrigt betyder ” Blomman från Shanghai” grundades i Oktober 1951 av den lokala regeringens Sportkommittén och blev Kinas första nationella medlem i den inhemska Fotbollsligan. Klubben ägs av Zhu Jun som innehar 75% av aktiemajoriteten. Shanghai Sva Group, SMEG och Huangpo Investment Ltd innehar 25% av aktierna.

Klubben har idag fyra utländska spelare i sin trupp, Eisner Iván Loboa och Juan Camilio Angulo från Colombia. Luis Salmerón och Faccundo Perèz Castro kommer från Argentina.

När man kommer till fansen så är dom väldigt hängivna sina klubbar och våld förekommer sällan i samband med matcherna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *