Det fantastiska derbyt – Derby della Madoninna

Veckan har precis börjat. Det är måndag. En ny skolvecka eller arbetsvecka drar igång och man är väl inte jättemotiverad att dra till skolan/jobbet när man vaknar i en skön säng på måndagmorgonen. Hur som helst så är man illa tvungen att göra det. Det vill säga att gå dit och studera/arbeta. För er som inte måste det – grattis! Min arbetsvecka börjar på bästa sätt. Jag har något att se framemot. Jag har något att fantisera om. Jag har något att rikta tankarna på. Med knappt en vecka kvar drar mina tankar ner till Italien, närmare bestämt Milano. Jag laddar inombords upp för ett derby. Ett av världens bästa fotbollsderbyn. Ni vet givetvis vilket – Milan-Inter. Derby della Madonina.

På söndag spelar Milan-Inter, 20.45 på Giuseppe Meazza eller som gemene man säger: San Siro. Helgens bästa match, inget snack om den saken.

Uppladdningen kan inte vara bättre än var den är. Milan och Inter bråkar om Carlos Tevez. En av världens bästa anfallare i sina bästa stunder. Det har vi sett prov på tidigare. Talangen finns kvar men inte om han spelar för Manchester City. Argentinaren behöver något nytt. Han behöver ett uppfriskande Italien. Om det blir Milan eller Inter, det återstår att se. Just nu lutar det knappt åt något håll.

Jag har dock en positiv känsla när det gäller Carlos Tevez. Som han sagt i flera veckor vill han till Milan. Dessutom vill Milan ha honom i sitt lagbygge. Något som i nuläget sätter stopp är detaljerna kring affären. Milan antyder gång på gång om att ekonomin inte är den bästa. Det tror jag inte på. Det finns nog mer pengar än vad vi tror, men grejen är att Milan och framför allt Galliani är smarta på att förhandla. De gör allt för att få ner priset med smarta uttalanden och budgivningar. Om man går över till Inters möjligheter att värva Tevez så ser jag dem så betydligt mindre. De gav sig senare in i ”fighten” om Tevez vilket gav Milan ett litet ”försprång”. Visst, de fick mycket för Etoo. Men då var det också mycket snack om att ”rädda ekonomin”. Naturligtvis förstorade media upp det en aning, men det kan ligga en gnutta sanning i det. Dessutom så har Milan skaffat sig ett stort försprång då de har en väldigt god relation till både Carlos Tevez och hans agent.

Alltså, det är fler tecken på att Tevez ansluter i Milan än i Inter. Men det är bara vad jag tror.

Om vi går över till det fantastiska derbyt och börjar snacka lite fotboll. Det är alltid svårt att tro något inför en sån här match. Den är så pass stor och viktig. Båda lagen kommer förmodligen göra sina bästa matcher för denna säsong. I betydelsefulla matcher höjer sig alltid lagen oerhört och det märker man bara på deras sätt att agera. Kroppsspråket, snacket och allt annat.

Inter har fått upp ångan och ligger inte alls så långt efter som man kanske tror. På en femteplats i Serie-A hittar vi Inter.

1. Juventus, 37 poäng
2. Milan, 37 poäng
3. Udinese, 35 poäng
4. Lazio, 30 poäng
5. Inter, 29 poäng

Inter är betydligt bättre än vad tabellen visar. Gasperini förstörde väldigt mycket i Inter. Inte bara att han gav Inter en rejäl bottenplacering i ligan. Han gav dessutom hela laget ett nedkört självförtroende. Spelarna som skulle lyfta Inter klarade inte av det. De mådde inte bra på fotbollsplan, det såg man.
Jag ska inte ljuga, som Milanista stortrivdes jag när Inter gång på gång underpresterade. Men nu är det andra bullar. Nu har Inter fått igång maskineriet på riktigt, 5-0 senast mot Parma säger en hel del om formen.

Att sparka Gasperini är det bästa Inter gjort på väldigt länge. Att de däremot anställde honom var ett stort jävla misstag. När de anställde Raineri så visste jag att de skulle bli bra igen. Han skulle få de på banan igen och det lyckades han med.

Raineri är en perfekt ”mittisäsongentränare”. En kortsiktig tränare som snabbt och enkelt kan få självförtroendet ändrat. Det har han visat flertalet gånger. Han är en skicklig tränare. Han vet hur stora matcher skall spelas. När han tränade Roma, 2009/2011, gjorde han det bra. Den 18 december 2010 vann han med sitt Roma mot Milan. Hans Roma spelade taktiskt, smart och stundtals ganska bra. Det var en ganska chansfattig match och det var Raineri som hade lagt upp för en sådan typ av match.

Nu möter han Milan igen. Han lär ha klurat ut något smart som han ofta gör. Det är defensiven Inter måste förbättra och med Raineri vid tränarrodret har de kommit en bit på vägen.

Om man tar en titt på Milan inför derbyt så ser det lite oroande ut. Visst, en skön seger. Men det var inget skönlir. Och det väntade jag mig inte heller med tanke på förutsättningarna. Många skador på mittfältet, svårspelade Atalanta och ett kokande Stadio Atleti Azzurri d’Italia. Förutsättningarna var minst sagt tuffa för Milan. Trots det så gjorde de en bra match.

Varför är jag oroad?
Milan har problem med skador och truppen känns lite tunn. Särskilt när det kommer till våra ytterbackar. Antonini, Bonera eller Zambrotta ska inte vara startspelare i Milan. Det säger väl sig självt? Tydligen inte då de gång på gång får chansen. Den enda renodlade vänsterback vi har i nuläget är Taiwo och honom vill man helst inte slänga in i ett derby. Eller? Han har tidigare varit lite ostabil och jag vet inte hur han skulle prestera i en sån här viktig tillställning.

Milan lånade förra säsongen in en vänsterback vid namn Didac Vila. Strålande insats igår när hans Espanyol fick med sig 1-1 mot Barcelona. I en sådan match kommer det lätt fram vilka som är bra försvarsspelare och inte. Igår var det en bra laginsats som ordnade kryss. Men Didac Vila var enligt mig en viktig orsak. Excellent försvarsspel. Varför inte plocka tillbaka honom om man är osäkra på Taiwo?

Om Zambrotta startar på vänsterbackspostionen på söndag då är jag orolig för hur det ska gå. Inter kan enkelt kontra på den sidan och då är vi lika bort som Torres framför mål.

Mittlåset har sett bra ut och Nesta är tillbaka till nästa match. Förmodligen bildar han och T.Silva mittlås igen.

En annan positiv nyhet är att Abate är tillbaka… Tack för det!

Ni lär säkert få fler tankar från mig inför det underbara derbyt på söndag. Håll utkik på min blogg så får ni se.

Följ mig på twitter: Mattiassrensson

/Mattias

 

 

 

1 tanke kring ”Det fantastiska derbyt – Derby della Madoninna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *