"Det var skamlig gjort…" – Intervju med spanienexperten Christopher Kviborg

Gjorde Pepe det rätta i förra El Clásico? Lämnar Mourinho i sommar? Varför är det , som många säger, en “tvålags-liga”?
Spanienexperten och den hängivne Madridistan Christopher Kviborg tog sig tid på att svara på några frågor om Real Madrid, ligan med mera. Och en hel del intressanta tankar och svar poppade upp på min dataskärm.

La Liga börjar nu gå in i slutspurten och ligan ska nu avgöras. Marängerna från huvudstaden har för tillfället en stor ledningen gentemot tvåan Barcelona. Under dem slåss ett flertal lag om de sista Europaplatserna. Ett utav de lagen är Málaga. Laget från den södra kusten som storsatsade innan säsongen med värvningar som Toulalan, Cazorla, van Nistelrooy m.m. Denna satsning stod till mestadels den nya ägaren för. Sheikh Abdullah al Thani, som ägaren heter, pumpade in “oljepengar” och lovade en storsatsning.
Men är detta rätt sätt att lyckas på?

– För en klubb som Málaga är det nog rätt väg att gå även fast det alltid finns risker med sådana satsningar. Hur mycket pengar kommer ägarna att pumpa in? Kommer ägarna att tröttna? Det finns ju en risk att det sistnämnda scenariot kan inträffa och då står man där med mössan i handen och med en alldeles för stor kostnadskostym. Men än så länge är det ett spännande projekt som kanske kan bära frukt om två eller tre år, svarade Kviborg.

Det pratas ofta om vilken ojämn liga den spanska är. Så vad kan ändra på detta? Det har nu på den senaste tiden pratats mycket om TV-pengarna. Kan det vara nyckeln till det hela?

– TV-pengarna är inte svaret på den frågan, visst det är en viktig del för många klubbar men Real Madrid och Barcelona står inte och faller med TV-pengarna. Tvärtom borde framförallt övriga lag i ligan maximera sina intäkter även på annat håll, marknadsavdelningarna i respektive klubb måste helt enkelt göra ett bättre jobb. Kollar man rent historiskt på den spanska ligan så går Real Madrid och Barcelonas framgångar i cykler, lite då och då utmanar klubbar som Valencia, Sevilla, Atlético och Athletic – så har det nästan alltid vart – och lär så förbli.

Real Madrid har i skrivande stund en ledning på hela tio poäng. Vad kan stoppa dem?

– Inte mycket kan stoppa Real Madrid, det skulle vara en kollektiv kollaps utan dess like samtidigt som Barcelona vinner i stort sett samtliga återstående ligamatcher. Jag har oerhört svårt att se hur ett sådant scenario skulle kunna inträffa.

Med denna ledning Real nu har i ligan. Vad kan vi förvänta oss av nästa El Clasico i ligan? En match utan ”kämpaglöd” nu när den nästan är betydelselös för utgången av ligan?

– Det är aldrig en match i ”mängden” när Real Madrid möter Barcelona. Så vi kan nog fortsatt förvänta oss hög prestige, dessutom har ju Real Madrid inte slagit Barca under ordinarie tid sedan 2008!

Senast dessa två rivaler ställdes mot varandra på en fotbollsplan startade vilda disskusioner om Pepe. Vad säger du om Pepes agerande?

– Det var skamligt gjort men det blev också väldigt uppförstorat då det var Messi han trampade på. Men man får inte glömma bort att Pepe gjort bort sig förr. I min bok ska man bete sig ”snyggt” i Real Madrid och det gör inte Pepe alla gånger. Men han är förlåten nu, även hos mig.

Det har länge varit snack om Mourinhos avgång och splittringar i “Marängerna”. Men på planen går laget ändå som tåget och vinner match efter match. Hur pålitliga är egentligen de spanska medierna?

– Inte särskilt, visst har dom sina poänger emellertid men precis som med alla andra tidningar så är man bara intresserade utan en sak och det är att sälja lösnummer. Därav får man ta rubriker och innehåll med en viss nypa salt.

Så du tror inte att “Mou” lämnar till sommaren?

– Jag tror inte José Mourinho lämnar Real Madrid till sommaren. Man ska inte glömma bort att portugisen själv eller hans framtida arbetsgivare måste betala 100 miljoner kronor/återstående kontraktsår om kontraktet med “Los Blancos” ska hävas. Den informationen jag har är att Mourinho stannar, åtminstone tills dess att Real Madrid vinner sin 10:e Champions League-pokal.

Men lek med tanken. Vem hade du velat se som ersättare till “The Special One”?

– I en romantisk supportervärld så ser jag gärna att Vicente del Bosque återvänder – men det kommer inte att inträffa så länge presidenten heter Florentino Pérez. Övriga ”spännande” namn är Joachim Löw, Míchel, Laudrup och Bielsa. Men om Mourinho lämnar redan till sommaren så tror jag namn som Wenger och Benítez ligger bäst till.

Med ett Real Madrid som, om inte katalanerna eller Pontus Wernbloom står i vägen, ser ut vara ostoppbara med klass-spelare på varje position. Men om du fick värva vem som helst till Madrid. Vem skulle det vara?

– Då får man först kolla vilken lagdel som behöver förstärkning, om vi leker med tanken att Ramos bara ska vara innerback så kanske en ny högerback skulle behövas. Inget ont om Arbeloa men det finns ju offensivare varianter på den positionen. Bayern Múnchens Lahm är en spännande och duktig ytterback. Överlag är jag väldigt förtjust i tyska spelare, varför inte Borussia Mönchengladbachs supertalang Patrick Herrmann? (Nu när Reus är klar för Dortmund). Men helst av allt vill jag ju att Guti gör comeback…

Real Madrid har hittills tagit världen med storm och ses av många som det bästa laget i världen just nu med många intressanta spelare. Allt ifrån etablerade stjärnor till talanger som Varane. Den unge fransmannen är en av spelarna som imponerat lite extra på spanienexperten Christopher Kviborg.

– Han spelar med en sådan pondus och säkerhet trots sin ringa ålder. Sedan vill jag nämna Callejón som imponerat nästan varje gång han fått speltid, och det är ju extra kul med tanke på att han är en Real Madrid Castilla-produkt.

Vem tycker du har varit den viktigaste spelaren än sålänge?

– Det enkla svaret är givetvis Cristiano. Men annars nämner jag gärna spelare som Özil och di María – duon har verkligen gjort en kanonsäsong hittills.

Och då till det motsatta. Vem har inte nått upp till förväntningarna och har underpresterat?

– Värvningen av Altintop är obegriplig – och han har knappt glatt någon. Sen måste jag nämna Kaká som aldrig tycks nå upp till den klass han visade i Milan, tyvärr – annars gillar jag brassen skarpt.

Vad tycker du om ligan än så länge? Har den levt upp till dina förväntningar?

– Som Real Madrid-supporter ska man verkligen inte kunna klaga på ligaspelet, varje fall inte än så länge. Klart att man gärna ser bättre insatser/resultat mot Barcelona men sett till det senaste mötet i Copa del Rey så är det på rätt spår igen. Men rent generellt, det går inte att göra det så mycket bättre i ligan än vad Real Madrid faktiskt har gjort.

Så för att avsluta denna intervju. Hur ser du på Madrids chans i Champions League? Blir det en tionde titel iår?

– Bra chans, som jag ser det just nu är Real Madrid favoriter till att vinna titeln!

Så efter Kviborgs tankar kan man summera följande.
Real Madrid vinner ligan.
Samtidigt som det tar sin tionde CL-titel.
Pepe borde skärpa sig i den vita Madrid-dressen.
Och för att göra laget komplett borde antingen Lahm eller talangen Herrmann värvas.

Kommer det att inträffa?
Det får framtiden utvisa.

/ Jesper Lehto

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *