En dag på Gothia Cup

Gothia Cup, världens största fotbollscup för ungdomar annordnas årligen av BK Häcken. Sedan starten 1975 har den växt otroligt mycket och idag räknar man med att det är ca 35000 ungdomar som spelar fotboll på Heden under en vecka. Sedan 2009 kan man även stolt marknadsföra sig som VM för ungdomar, The World Youth Cup. Turneringes utveckling har dock medfört vissa förändringar och med tanke på att Heden inte har tillräckligt många planer har matcher spelats utanför Göteborg. Mölndal, Partille och senast tillkom Kungsbacka som spelplatser.

I hopp om att få kolla på bra och intressant fotboll åkte jag och Stefan Koutcho ner för att specialstudera och ta lite bilder. Vi själva kom snabbt fram till att man verkligen har missat något när man går och kollar på Heden. Lag och människor från alla världens hörn och glädjen som sprider sig är obeskrivlig. Vi började skumma igenom alla planer och bara slänga ett öga för att se hur det såg ut. Stannade en stund för att kolla på när ett lag från Australien mötte något halvdant lag från Skåne. Ingen höjdarmatch men tränaren från Australien levde verkligen sig in och man ser hur alla är så engagerade. ”Mike and John, you need to win that second ball three times before the whistle”, det återstod då 2 minuter och man får verkligen en inblick i hur det är.

Vi fortsatte våran lilla vandring och såg då en klack av föräldrar som jublade konstant. Lät intressant så vi bestämde oss för att kika närmare på det. Kanske inte var det smartaste för när vi kom till Heden 1 såg vi ett gäng Indier bli fullständigt utspelade. Målen trillade in bakom den ganska så darriga målvakten. ”Jonas till landslaget” sjöng föräldrarna och fullständigt njöt. Det gjorde inte vi och tyckte det var dags att gå vidare när domaren blåste av första halvlek med resultatet 9-0.

Vi bestämde oss för att gå till den största läktaren och kolla på den matchen. Det var verkligen ett genidrag för när vi kom fram var det gruppfinal mellan Karanba från Brasilien och Dallas Texans från USA. Där bjöds det verkligen på fin fotboll med ett böljande spel. Brassarna rullade boll och deras egen Messi bjöd på stor show när han ryckte från en på kanten och spelade snett bakåt där en annan kille bredsidade in 2-0 i krysset. Mycket elegant och där fick man bevis på hur bra vissa lag i Gothia är. När matchen var slut konstaterade även Daniel Nordmark från Elfsborg att det var en kul match att se på.

Karanba, Brasilien - Dallas Texans, USA Foto: Hannes Krantz

Efter skulle det tydligen vara en match som skulle sändas på tv. Elite Football FC från vårat kära England tog emot ett laddat Brommapojkarna. Elite Football FC visade redan från början vilka som styrde och ställde och började matchen i ett fasligt tempo. Redan i den 5e minuten hade de ett farligt läge men bollen letade sig aldrig in bakom en duktig målvakt i BP. Han kunde dock inte nå ett långskott från halva plan och Elite Football hade i den 18e matchminuten gjort 1-0. Matchen slutade sedan 1-0 och BP kan tacka sin duktige målvakt att siffrorna inte blev högre än så.

Elite Football FC - Brommapojkarna Foto: Hannes Krantz

Vi tog efter matchen en liten runda för att sträcka på benen och kolla om det fanns någon annan intressant match. Det visade sig oväntat nog att det gjorde det inte. Vi gick tillbaka till den stora läktaren för att kolla på ytterligare en direktsänd tv-match mellan Estudiantes Queretaro från Mexiko som mötte Hovås-Billdal IF. Denna gången handlade det om tjejer födda 1993. Estudiantes Queretaro hade min röst innan matchen och de började med att innan signal huka sig och be till gud. Verkade inte alls funka för blondinerna i Hovås-Billdal lekte med de stackars Estudiantes. Hovås-Billdal tog genast ledningen med 1-0 och sparade inte på krutet utan stänkte in 2-0 ett par minuter efter ledningsmålet. Jag och Stefan hade redan fått ett nytt favoritlag.

Estudiantes Queretaro, Mexiko - Hovås-Billdal IF Foto: Hannes Krantz

Vi blev efter matchen väldigt hungriga och begav oss bort från Heden för att besöka en intressant Kinakrog i centrala delarna. Hör visserligen inte hit men Gothia var en positiv överraskning och det nya med direktsända matcher på tv kan nog locka en bred publik. Jag hoppas personligen att den fortsätter växa och det är verkligen något man gått miste om i sin barndom.

/ Hannes Krantz

 

3 tankar kring ”En dag på Gothia Cup

   1. Christian Lantz

    Bättre att du ser Cruzeiro, P16. Helt klart det mest tekniska och mest underhållande laget i hela cupen. Vann sin grupp med en målskillnad på +29 eller liknande. Framtida världsspelare!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *