En förlorad Torres behöver inte vara negativt

2011 års första transferperiod är nu avklarad, och det blev en ovanligt händelserik månad, både i Premier League och i Liverpool. För Liverpools del började det riktigt segt, med flera veckors rykten om Luis Suarez från Ajax och Blackpools Charlie Adam. Det enda som faktiskt hände var Ryan Babels övergång till Hoffenheim. Även den var enligt vissa rykten beroende av Suarez-affären. Det var ändå inte förrän i fredags kväll saker började hända. Suarez blev äntligen klar, och nu hade klubben ett av Europas farligaste anfallspar. Fansens glädje blev inte särskilt långvarig, eftersom det bara tog några timmar innan chocken kom. Fernando Torres, som så många gånger förklarat sin kärlek till klubben, lämnade in en transferbegäran i samband med ett bud från Chelsea. Att gå från älskad till hatad på så kort tid är inte många som lyckats med tidigare i Liverpools historia. Fernando Torres får nu se sig placerad i samma fack som Michael Owen.

Efter en sömnlös helg var det dags för måndag, och transferfönstrets sista dag. Det var egentligen inte förrän nu allting började. Att gå och lägga sig innan midnatt, och deadline, var helt otänkbart. Dagen började ganska lugnt, med halvglada nyheter. Två ungdomsspelare in (Conor Thomas på lån och Yusuf Mersin permanent), och Paul Konchesky ut, på lån till Nottingham. Framåt kvällen blev det mer och mer fart. En stund efter klockan passerat 21.00 bekräftade Liverpool och Chelsea på sina hemsidor att Fernando Torres var klar, endast det personliga kontraktet återstod. Liverpool fick nu ordentligt bråttom. Det är inte världens lättaste uppgift att ersätta en av de bästa anfallarna i världen på tre timmar, mitt i säsongen. Bud förkastades på Mario Gómez, Sergio Agüero och Romelu Lukaku. Till slut blev ändå en ersättare klar. Englands nästa stjärnanfallare Andy Carroll blev klar, för otroliga £35 miljoner. Ett enormt överpris, men pengar fanns efter försäljningen av Torres, och vill man ha det bästa får man betala för sig. Carroll blev därmed den nionde dyraste värvningen någonsin, till och med dyrare än David Villa blev för Barcelona. Ung, engelsk talang + januari brukar oftast inte leda till billiga spelare, inte nu heller.

Ryktena om Charlie Adam höll fast ändå fram till midnatt, då han fortfarande spelade i Blackpool. Enligt de mer trovärdiga ryktena ska Adam nu vara riktigt sur på Blackpool för att ha förstört drömvärvningen till Liverpool. Vi får se om han sköter det professionellt och fortsätter styra mittfältet i Blackpools kommande matcher. När midnatt kom kunde man summera transferfönstret som en skräll. Att Babel lämnade var ingen skräll, det var antagligen den bästa lösningen för både honom och Liverpool. Att Suarez köptes var inte heller någon större skräll, sett till att Liverpool länge velat ha honom. Däremot var oddsen riktigt höga på att Carroll skulle plockas in som ersättare åt Torres, som i sin tur lämnade för Chelsea av alla klubbar. De flesta Liverpoolfans är nog överens om att det är skönt att slippa Torres. Frågan är bara, var försäljningen positiv eller negativ för Liverpool? Och hur går det för ersättarna?

Personligen tror jag att detta är början på Liverpools väg tillbaka. För mycket av spelet de senaste åren har gått genom Gerrard och Torres. I år har detta börjat ändras, och man har på så sätt kunnat se att spelet oftast blivit bättre utan dessa på planen. Torres har i sin tur inte gjort mycket rätt under säsongen. Han har gått – inte sprungit – runt på planen med nedsänkt huvud utan att bry sig om spelet. Vissa matcher kan gå utan att han knappt rört bollen, eller tagit några löpningar. Dessutom verkar han ha blivit allmänt surare. När en försvarare närmar sig har han föredragit att slänga sig framför att dribbla förbi motståndaren, som den gamla Torres hade gjort, han har gjort många fula efterslängar, och han klagar på både medspelare och domare. Utanför planen sägs han ha undvikit resten av laget, och hållit sig tyst för sig själv. Förmodligen har detta bidragit ganska rejält till lagets dåliga moral. Att sälja sin stjärna kan ofta leda till något positivt. Det senaste exemplet var i Manchester United, när Cristiano Ronaldo såldes. United har just nu ingen självklar stjärna, och är på så sätt mindre känsliga för skador på nyckelspelare. Det är just detta ett fotbollslag borde sikta på. Ett jämnt lag med 11 bra spelare, istället för ett lag med ett par stjärnor och resten utfyllnad.

En sur, divig Torres har alltså nu blivit ersatt med två glada, pigga spelare i Suarez och Carroll. Dessa kommer att kämpa, något som Liverpool inte är vana vid att deras anfallare gör. På sikt kommer detta lyfta hela laget ännu mer, och lagom till i sommar kommer nästa transferperiod, då det garanterat kommer fler stora namn. Ägarna FSG har som mål att göra Liverpool FC störst igen, genom att bara köpa in yngre, helst engelska spelare om det är möjligt. Därmed kommer vi i sommar inte få se någon ny Konchesky, Poulsen eller Jovanovic. Istället kommer klassen att ligga runt Suarez nivå. Minst.

Sammanfattningsvis, vad skulle ni föredra? En Ryan Babel som (tyvärr) aldrig lyckats blomma ut och en sur Fernando Torres, eller en Suarez som gjort allt för att få gå till sin drömklubb och en talangfull Carroll som redan ligger trea i skytteligan? För mig är valet ganska enkelt. Alternativ två har kostat Liverpool £2M. Därmed har man klarat av att förbättra truppen, utan att egentligen förlora några pengar. Pengarna sparas istället till i sommar. Då är det antagligen dags för yttrar och en mittback. Klubben har för första gången på länge pengar, inga skulder, inga problem utanför planen, och förstavalet som tränare. Att dessutom alla sura spelare är borta, det vill säga Riera, Torres, Mascherano och så vidare, kommer bara att öka lagmoralen. Jag kan nästan garantera att Liverpool kommer topp 3 senast säsongen 12/13. 2015 har de antagligen vunnit Premier League. Liverpool är på väg mot en ny era.

2 tankar kring ”En förlorad Torres behöver inte vara negativt

 1. Anders Moberg

  Det ska verkligen bli spännande att se Carol i Liverpool. Tror att han kan bli riktigt viktig och plocka ner bollar till Gerrard och Suarez. Passar bättre ihop med Suarez än vad Torres skulle gjort.

  Svara
  1. Tobias Hult

   Håller med. Torres och Suarez är för lika i spelstilen för att kunna komplettera varandra. Personligen skulle jag vilja se Liverpool spela 4-3-3, med Kuyt, Carroll och Suarez som anfallare fram till Kuyt försvinner. Tror att dessa tre kan bilda ett av Europas tre bästa anfall. Kuyt har konditionen och kan göra det tysta anonyma jobbet som är så viktigt. Suarez bidrar med sin snabbhet och teknik. Om de spelar på varsin kant i anfallet får då Carroll spela i mitten, och utnyttja huvudspelet, styrkan och målkänslan. Med Gerrard, Lucas och Meireles bakom så ska det inte kunna bli annat än succé i mina ögon.

   Egentligen borde man väl vänta och se vilka det är som kommer in i sommar, ägarna har lovat stora värvningar då, men sämre lag kan det inte bli. Charlie Adam, en mittback och eventuellt Fábio Coentrão skulle jag gissa på är de spelarna som kommer in, och ersätter Poulsen (om han lämnar, är faktiskt ganska tveksam till det), Kyrgiakos och Konchesky. De två sistnämnda kommer att lämna klubben i sommar.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *