En krönika om Andrea Pirlo

Pirlo briljerar med sin oerhörda kunskap.

Okej, jag erkänner. Det är inte rättvist att skriva en krönika om Andrea Pirlo på trettio minuter. Man hinner liksom inte få med allting man vill få med – och det är ganska mycket. Han är en så fantastisk spelare, det går inte riktigt att beskriva med ord. Tekniken, bollkontrollen, speluppfattningen och hans vision för spelet är slående. Senast i sommarens EM-slutspel fick vi se prov på vad ett lag med Pirlo i spetsen kan utföra. Det räckte ända till final, där Spanien dock blev alldeles för svåra och vann med 4-0. Men den här krönikan ska inte handla om den matchen. Den ska handla om Andrea Pirlo.

Andrea Pirlo föddes i den italienska regionen Lombardy (närmare bestämt i Flero, som är en provins till Brescia). Datumet var den 19 maj 1979 (han är alltså 33 år fyllda idag). Hans äldre broder Ivan spelade Serie C2-fotboll i en klubb från Brescia, men Andrea skulle komma mycket längre än så. Sexton år ung slog han sig in i Brescias seniorlag vilket medförde att Inters tränare Mircea Lucescu tre år senare signerade honom. Pirlo hade det svårt med att slå sig in i A-laget där och fick istället se sig utlånad till både Reggina och Brescia innan Milan köpte upp honom 2001. En sak han blev ihågkommen för under sin tid i Brescia var den där underbara långpassningen som Roberto Baggio så fint utnyttjade mot Juventus 2001.

Carlo Ancelotti byggde vidare på en roll där Pirlo skulle falla tillbaka i banan och bli en sittande mittfältare, som kunde styra spelet lite längre bakifrån och bygga upp anfallen därifrån. Säsongen 2002-2003 vann Pirlo  kategorier som flest passningar, mest bollinnehav och flest lyckade passningar. Det var under den här tiden i Milan som den breda allmänheten fick upp ögonen för Andrea Pirlo. De började förstå storheten i den här playmakern, som började utvecklas till en av de allra bästa spelarna hela världen. Pirlo bildade ett formidabelt innermittfältspar tillsammans med Gennaro Gattuso (eller Clarence Seedorf) och blev en verklig nyckelspelare för Milan.

Jag har alltid beundrat Andrea Pirlo. Jag anser att han är en av världens tio bästa spelare just idag. Hans blick för spelet är ofattbar och han slår nästan aldrig bort en passning i onödan. Crosspassningarna är en fröjd att beskåda och då har jag inte heller tagit upp det här med hans känsliga högerfot gällande fasta situationer. Han är både frisparksspecialist och hörnspecialist – minns väl att det var just han som slog den där hörnan som Marco Materazzi så vackert knoppade in till 1-1 i VM-finalen mot Frankrike 2006 (en final som Italien sedermera skulle vinna på straffsparkar). Pirlo blev nominerad till både FIFA:s omröstning till världens bästa spelare och världens bästa playmaker, men bägge dessa priserna gick istället till lagkamraten Kaká. Det skiljer oerhört mycket i klass när det gäller Kaká för fem år sedan och Kaká idag. Just då var han faktiskt en av världens absolut bästa – men det var självklart också Pirlo.

Jag har följt med tillräckligt länge i fotbollens värld för att jag ska förstå vilken skicklig spelare Andrea Pirlo är. Han är en av mina absoluta favoritspelare som fortfarande är aktiva. Han har så otroligt många aspekter i sitt spel att han kan plocka fram det mesta ute på planen. Oavsett om det gäller att sätta in en perfekt tackling, att vinna en nickduell mot Peter Crouch eller att friställa Mario Balotelli i landslaget. Efter tio år i Milan valde Pirlo att inte förlänga sitt kontrakt och skrev därför på  för Juventus. Detta gjorde han rätt i. Turin-klubben har fått Pirlo till en nytändning och nu spelar 33-åringen ännu bättre än vad han tidigare gjort. Han har inte förlorat en Serie A-match sedan december 2010, bara det kan man skriva en hel krönika om.

Andrea Pirlo har spelat hela 662 matcher i sin karriär. På dessa har den defensive mittfältaren mäktat med 67 mål, vilket ger ett snitt på ungefär 0,1 mål per match. 67 mål ifrån en roll där han allt som oftast är den som bygger upp anfallen. Det handlar om att stå på rätt ställe i fotbollen. Det är Andrea Pirlo oerhört skicklig på. Han har en hel rad med olika titlar och utmärkelser på sin meritlista, men vi nöjer oss med att konstatera att han haft en strålande karriär. Och den är ännu inte slut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *