En stor dag för Wales

När domaren Kevin Friend blåste av matchen på Wembley och Swansea City kunde sträcka armarna i luften efter att ha vunnit Ligacupen var det mer än bara en cuptitel.
Det var första gången som ett lag som ett icke engelskt lag vann ligacupen och den betyder något enormt för walesisk fotboll.
Swansea har visat världen att det går att stjäla cuptitlar från engelsmännen.
Det var dessutom andra året i rad som vi fick se ett walesiskt lag i ligacupfinalen på Wembley.
Det här är en stor dag för Swansea och för Wales.

Vad är väl en ligacuptitel? En liten trofé att ställa bland alla andra som vi tidigare vunnit skulle nog svaret bli från storklubbar som Manchester United, Liverpool, Chelsea, Manchester City och Arsenal. Ligacupen har alltid lite låg status hos toppklubbarna och oftast satsar man inte på den förrän man nästan nått finalen och det plötsligt trotts allt ändå handlar om en cuptitel. Men har du aldrig tidigare stått där som klubb och höjt den där, eller någon annan pokal där toppklubbarna i landet heller, så är den värd mer än allt annat i hela världen och ses du dessutom representant och ambassadör för ett annat land så är den ovärderlig. Innan ikväll hade en klubb som inte kom från England bara vunnit en engelsk titel en gång och då var det Cardiff också dem från Wales som vann FA cupen 1927. Det säger något om hur stort det här är för den walesiska nä till och med den irländska- och skotskafotbollen, även den sistnämnda kan glänsa sig i att ha levererat ett flertal topptränare till Premier League med Sir Alex Ferguson i spetsen, men det här är något helt annat.

Det känns lite som att en lillebror har lyckats tagit sig in på storebrors rum och lyckats ta något som inte var det finaste och inte det dyrbaraste men likväl något han inte ville bli av med. Swansea och Wales kan nu stå där inför kamerorna och fråga England om dem saknar något? Jag kan inte föreställa mig vilken känsla och glädje det måste kännas för en Swansea supporter eller en walesare att äntligen ha lyckats med det omöjliga att snärta till storebror England på näsan genom att vinna deras egen cup. Inte bara en landskamp, David Healy har ju bland annat lyckats med det och därmed orsakat skadeglädje yra över hela Nordirland, utan över en hel turnering och det för klubblag. Visst Cardiff har som sagt gjort det förr och då var det engelsmännens så älskade och högaktade FA-cup men det var snart 90 år sedan och fotbollen idag ser som alla vet helt annorlunda ut. Att lyckas ta en cup från dem engelska klubblagen med alla pengar som finns i engelsk fotboll idag och där storklubbarna har ekonomiska resurser som dem andra klubbarna är långt ifrån och detta efter att på vägen slagit ut den klassiska storklubben Liverpool och den så rika storklubben Chelsea är något helt annat.

Tittar vi sedan på just walesisk fotboll i England blir segern ännu större för walesiska klubblag har inte bara vunnit Ligacupen 2013 man hade dessutom Cardiff i final i samma turnering förra året men då var Liverpool aningen för starka och vann efter straffar. Walesiskt lag i Ligacupfinalen två år i rad och en cup vinst dessutom med målrekord, även om motståndet i det fallet var ifrån division fyra i England, hade någon sagt det till mig för två år sedan hade jag trott att personen drev med mig. Sedan har jag inte ens nämnt att en av Premier Leagues allra hetaste och mest omtalade spelare Gareth Bale ju faktiskt just är från Wales. Jag är beredd att säga att inte ens när spelare som Ian Rush öste in mål för Liverpool eller när Ryan Giggs raddat upp titlar med Manchester United, vilket han ju fortfarande gör, har nog walesisk fotboll varit så stark. För det är en sak att man fått fram spelare av världsklass som levererat i England men det är en helt annan sak att lyckas få ett lag från sitt land att vinna cup titlar i England.

Vi visste redan innan Kevin Friend blåste igång matchen att vi skulle få uppleva något historiskt då motståndet till Swansea hette Bradford och hör hemma i engelska division fyra och kanske var det just det som gjorde det här möjligt men det är bara att inse fakta för engelsmännen Ligacuppokalen befinner sig nu hos Swansea från Wales och den gör det efter en stor seger med 5-0 i finalen vilket är målrekord i en final i Ligacupen. Swanseas spelare lär nog betraktas som nästan gudar när dem nu kommer hem till Swansea och tränaren Michael Laudrup är det nog inte helt omöjligt att dem reser staty över. För vad är det inte värt att ha slagit engelsmännen i deras egen Ligacup.

Det här är en stor kväll för Swansea och för Wales och jag tror dem sent kommer att glömma den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *