FA-cupen: Kvartsfinalerna närmar sig

FA-cupen närmar sig kvartsfinalspelet efter att femte rundan spelats i helgen. En del ”småknallar” bjöds det på och den stora var att lilla Stevenage lyckades tillskansa sig ett omspel mot Tottenham Hotspurs efter att spelat 0-0 hemma på Broadhall Way, där man till vardags spelar League onefotboll .

Efter att femte rundan i Fa-cupen avgjorts så drar det ihop sig till kvartsfinalspel. Vissa har redan bokat biljetterna medan vissa kommer att tvingas till omspel efter att första matchen slutat oavgjort.

En kort resumé av matcherna:

Liverpool-Brighton                   6-1

En match som egentligen bara var spännande under den sekvensen där Brightons lån från Newcastle, Lua Lua snyggt pricksköt 1-1 på frispark. I matchen i stort var det bara ett lag på plan och frågan kom till sist bara att handla om hur stor Liverpools seger skulle bli. Noterbart var att den under matchen utbuade Luis Suarez gjorde ett mål och brände en straff. Brighton gjorde dessutom hela tre(!) självmål.

Crawley Town-Stoke                0-2

Crawley har tidigare ställt till med trubbel för större lag i FA-cupen, 2010 pressade man som dåvarande conferencelag Manchester United till en knapp 1-0 seger. I helgens match mot premier Leaguelaget Stoke var de dock aldrig riktigt med i matchen. Trots både övertag i bollinnehav och avslut, mycket beroende på tidig Stokeutvisning, så saknade man skärpan och distinktionen i avsluten och Stoke kunde bekvämt avancera efter ett mål vardera av Jonathan Walters och Peter Crouch.

Stevenage-Tottenham            0-0

David mot Goliat slutade med en halvskräll då League Onelaget Stevenage spelade 0-0 mot Tottenham Hotspurs på hemmaplan. Spursspelarna saknade den sista skärpan i avsluten och engagemanget visade mest på att de förväntar sig att surfa igenom hemmamatchen med lätthet.

Sunderland-Arsenal                 2-0

Arsene Wengérs tunga säsong fortsätter och frågan är hur länge tålamodet för fransmannen finns kvar. Det har i alla år hetat att han är untouchable, men efter årets fiaskosäsong( så långt) vete tusan. Banemän denna lördag blev Sunderland efter mål av Kieran Richardson samt Oxlade-Chamberlainsjälvmål efter skott av Sebastian Larsson

Chelsea-Birmingham               1-1

En annan manager som har en allt annat än friktionsfri säsong är den unge portugisen André Villas Boas. Birmingham i femte omgången av FA-cupen ska inte ge mer än ett litet blipp på Chelsearadarn, men nu fick man slita på ganska hårt för att säkra ett omspel, som dessutom blir på Birminghams hemmaarena St Andrews. Juan Mata missade en straff och Daniel Sturridge kvitterade Birminghams ledningsmål.

 Millwall-Bolton                          0-2

Bolton har inte rosat marknaden i årets Premier Leaguespel och det kommer att bli en rysare för klubben att rädda kontraktet. I helgens femterunda kunde man dock relativt smärtfritt avancera till kvartsfinal efter att ha avfärdat Millwall på The New Den med 0-2. Målen gjordes av Rio Miyachi samt den förre detta Liverpoolanfallaren David N´Gog  

Norwich-Leicester                    1-2

En i stora delar helt jämn match där bortlaget till sist drog längsta strået och därmed levererade en av de större överraskningarna i denna runda i och med att de ligger en division under och dessutom spelade borta. Målskyttar för Championshiplaget var Sean St Ledger och David Nugent.

Everton-Blackpool                    2-0

Ett övertag i såväl bollinnehav som avslut för Premier Leaguelaget och efter att ha smällt in både 1-0 och 2-0 innan matchklockan nått minut 7 gjorde att detta aldrig blev någon riktig nöt att knäcka för Moyes mannar. Målskyttar blev Royston Drenthe och Denis Stracqualursi.

 

Lottningen till kvartsfinalerna gick av stapeln på söndagseftermiddagen och utfallet blev:

Chelsea/Birmingham-Leicester

Liverpool-Stoke

Everton-Sunderland

Stevenage/Tottenham-Bolton

Kommentar:

Förutsatt att Chelsea klarar omspelet i Birmingham ser de tillsammans med Tottenham och Liverpool ut som troliga semifinalister. Everton-Sunderland är den på förhand mest ovissa kvartsfinalen men mitt stalltips blir att hemmaplan blir avgörande och att vi därmed får två Liverpool-lag i årets semifinalspel.

Kvartsfinalerna spelas den 17:e mars.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *