Fallet med Wanderson visar att det behövs ett starkt fackförbund för spelarna

Igår kväll avslöjade TV 4 sporten att agenten Oliver Cabrera försökte få GAIS anfalare Wanderson att skriva på något som i det närmaste kan beskrivas som ett slavkontrakt.
Enligt kontraktet skulle Wanderson ha sålts till ett företag som sedan sju år framöver skulle ha haft full kontroll över Wanderson bland annat skulle det varit företaget som bestämde vilken klubb Wanderson skulle spela för.
Cabrera är inte den enda agenten som gör allt för att tjäna pengar på sina klienter. Fall som Wandersons väcker frågan om agentsystemet verkligen är det rätta?
I senaste numret belyste LO:s medlemstidning ”LO tidningen” frågan om hur fotbollspelare i europas fackföreningssituation ser ut. Jag tror att fotbollspelarna skulle behöva en fackförening som de kunde vända sig till för att få hjälp och stöd från någon som inte enbart är intresserade av att tjäna pengar på dem.
En nackdel som jag ser med systemet där agenter förhandlar för spelarna är att agenter tar ut provetion på det man förhandlar fram vilket gör att agenten att har ett starkt personligt intresse att spelaren byter klubb och skriver nya kontrakt som ger agenten en chans att tjäna ännu mer pengar.
Nu är det inte så att alla agenter är blod sugare som enbart vill tjäna pengar och visst det finns fall där spelarna är väldigt nöjda med sina agenter men jag vill påpeka att det då oftast rör sig om agenter som har en personlig kontakt till spelaren eller som har följt spelaren sedan de skrev sitt första kontrakt.
Frågan är om vi inte skulle kunna göra fotbollen mer rättvis och säkrare om spelarna fick en fackförening.
Ingen tränare skulle kunna tvinga bort en spelare från klubben för att spelare inte ville förlänga kontraktet eller kommit på dålig fot med tränaren. Bara i förra veckan såg vi Mario Balloteli i Inter vissa sitt missnöje med att inte fått speltid av Jose Mourinho. Hade Balloteli haft ett fackförbund hade kanske allt kunnat lösa sig utan medias inblandning. Även om jag betvivlar det i Ballotelis fall.

Jag ser mycket hellre ett fungerande system där en fackförening förhandlar fram kontrakt som är rimliga och säkra och där klubbarna inte behöver gå på knäna för att en agent vill att hans spelare ska ha betydligt mer än vad han förtjänar.
Men visst det finns faktorer som måste lösas. En av dem är att om vi tog bort agenterna skulle många spelare att tappa sin möjlighet att marknadsföra sig. Vi måste komma ihåg att en agent inte enbart sitter och förhandlar om kontrakt utan även är den som ger en spelare möjligheten att få provspela för klubbar med mera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *