Farewell Gregg Berhaler! Välkommen Thomas Dennerby!

Jag satt i det stora pressrummet på helt nya Tele 2 Arena.
Framme vi podiet satt Gregg Berhalter och gjorde sin vanliga analys.
Han pratade om bra försvarsspel och använde sina så amerikanska ”Well” innan han reste sig och gick ut genom dörren.
Vad jag aldrig hade kunnat ana var att han precis gjort det för sista gången åtminstone som tränare för Hammarby.

Man får en lite speciell relation som journalist, även som ideell sådan som gör det på sin fritid, till tränare man möter och pratar med. Vi sitter hemma i soffan analyserar spelet och lyssnar på andra som gör intervjuer med tränarna men du lär känna en tränare på ett helt annat sätt när du möter honom i verkligheten. Du får veta hur han tänker, vad han har för åsikter, vad han vill med laget med mera. Just därför så var det med lite blandade känslor som jag igår läste om Gregg Berhalters avgång. När jag först läste ryktet om att han skulle få tvingas lämna så trodde jag inte på det av två skäl.
1. Enligt Expressen så skulle Gregg fått veta detta samma dag som matchen mot Paris Saint Germain. Jag var själv på både matchen och efterföljande presskonferensen och måste säga att jag inte märkte något hos Gregg som tydde på att han för ett par timmar sedan fått sparken. Om det stämde vore han en grymt bra skådespelare med ett iskallt pokerface, så här efteråt så är det väl bara att gratulera Gregg till att uppenbarligen ha båda dessa talanger.
2. Om det stämde att Gregg fick beskedet innan och inte efter matchen mot PSG varför hade man då inte gett honom beskedet direkt dagen efter matchen mot Öregryte? På så sätt hade man ju gett Greggs ersättare (nu vet vi att det är Thomas Dennerby) en träningsmatch på sig att samla styrkorna få en bild av hur laget ser ut och slippa pressen direkt.

En man som fokuserade på spelet

Så vad kan man då säga om Gregg Berhalter som tränare?
Under det halvår av hans ett och ett halvt år som tränare för Hammarby som jag mött honom till och från i samband med presskonferenser så har jag fått uppfattningen att han är en tränare som hellre fokuserar på spelet än resultatet. På det sättet tycker jag att Gregg Berhalter har varit en väldigt oamerikansk tränare. För om det är något man kan säga om amerikanerna i idrott så är det att dem aldrig är nöjda om dem inte vunnit ”You dont win a silver- or broncemedal!” är ett känt uttryck inom idrotten i USA men som jag uppfattat Gregg Berhalter så står han inte bakom dem orden. Jag kritiserade till och med Gregg väldigt hårt i min krönika ”Därför blir jag orolig när jag pratar med Gregg Berhalter” när han efter 1-1 i hemmapremiären mot bottenlaget Värnamo sa att han var nöjd eftersom spelet sett bra ut. Vilken amerikan skulle säga något sådant?
Det andra som jag kan konstatera är att för Gregg var pressen på motståndarna mycket viktigt ”Good performence, great presure” är något som nästan alltid funnits med i hans matchanalyser. Gregg ville skapa ett Hammarby som skulle ha mycket boll sätta press på motståndarna och därmed komma till chanser. Det som fällt Gregg har dock varit att man inte gjort mål på dessa chanser. Det är bara att konstatera att tyvärr för Gregg så har man aldrig fått bonus poäng för ”good performence, great presure” och hur mycket boll och målchanser du än har så måste du göra något av dem händer inte det kommer snart tränarens huvud att rulla. Det är den bittra sanningen för fotbollstränare och det vet Gregg Berhalter också. Greggs största misstag enligt mig är att han aldrig riktigt kunnat beskriva, åtminstone inte för mig, hur dessa mål ska göras. Första gången han fick frågan av mig sa han att det kommer men kunde inte nämna vilka som skulle kunna göra dem, andra gången sa han fortsätta göra det vi gör och tredje gången tyckte han att jag fokuserade för mycket på målen. Det har varit tydligt att Gregg allra helst inte velat ha några frågor om målskyttet och ibland har jag haft en känsla av att han försökt hela tiden försökt skjuta det problemet framför sig för att köpa sig tid och hoppas att det skulle lossna. Men tillslut tog tiden slut.
Samtidigt så gillade jag Gregg Berhalter. För hur mycket kritik han än fick var han alltid bered att efter presskonferenserna stanna ett par minuter vid mig för en kort intervju och hur irriterad han än varit över frågorna om målskyttet har han alltid varit trevlig och tillmötesgående. Det går inte heller att blunda för det faktum att han gjorde ett bra jobb med Hammarby förra året och har verkligen fått Hammarby att spela en underhållande fotboll. Men det räcker tyvärr inte alltid.

En oviss framtid

Nu kliver istället Thomas Dennerby in som tränare och jag är lite frågande till det valet.
Först och främst måste vi komma ihåg att även om Tomas gjorde ett kannon jobb med Djurgården-Älvsjö och bröt Umeå IK:s monopol på ligatiteln så var det i Damallsvenskan att träna herrfotboll är något helt annat. Lite orolig är jag också över att han inte riktigt fick damlandslaget att prestera för än i sitt sista VM som förbundskapten och vi ska komma ihåg att det är den situation han kommer in i nu. Dennerby kommer inte ha några möjligheter att ta in nya spelare och på så sätt skapa något eget han har bara det lag Gregg lämnar efter sig.
Dennerbys hopp är att som gammal Bajenprofil, han både spelade för klubben och 2001 assisterade han Sören Cratz till det historiska SM-guldet, ska kunna göra spelarna hungriga, motivera dem till bra prestationer och skapa harmoni och sammanhållning som Gregg Berhalter enligt ryktena tappade på slutet. Jag tror att Dennerby är ett bra val på kort sikt men jag tycker det finns ett bättre på lång sikt för Bajen för i botten av Superettan hittar vi Bajenprofilen Sören Åkerbys Värnamo. Jag hade jublat om man hade uppvaktat Snuffe nu med en förfrågan vill du komma hem till Hammarby och leda oss mot Allsvenskan? Jag är rätt så säker på att han hade sagt ja till det. När jag träffade Åkerby i samband med Hammarbys hemmapremiär pratade han om sina starka känslor för Hammarby och Söderstadion som han kallade sitt andra hem. Jag tror Åkerby hade haft svårt att säga nej till ett Hammarby i nöd och jag tror också han om någon hade kunnat tagit Hammarby tillbaka till Allsvenskan.
Men nu är de bara att önska lycka till på nya jobbet till Thomas Dennerby och till Gregg Berhaler ”Take care!”
Farewell Gregg Berhalter!
Välkommen Thomas Dennerby!     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *