FC Barcelona 3 – 0 Racing Santander (15/10)

Matchfakta:

FC Barcelona - Racing Santander (Miguel Ruiz - FCB)

Barcelonas uppställning:
Valdés; Maxwell, Puyol, Piqué (’8 Abidal), Alves; Iniesta (’71 Keita), Xavi(’27), Thiago; Villa, Messi(’11, ’67), Pedro(’73 Adriano).
Racings uppställning:
Toño; Christian, Bernardo, Álvaro, Francis; Adrian, Diop(’82 Torrejón), Tziolis(’54 E. Bedia), J. Sampeiro; Koné(’65 Arana), Munitis.

Bollinnehav: 80% – 20%
Tappade bollar (139): 62 – 77
Vunna bollar (110): 65 – 45
Antal foul (20): 3 – 17

Summering:

Som jag anade i inför artikeln så valde Pep att inte riskera något och köra på en 4-3-3 uppställning med en stabil och inövad fyrbacks linje. Oavsett om många spelare från första elvan startade, bl.a. Iniesta som är tillbaka, så väljer han att köra med denna uppställning, förmodligen för att inte ta några risker. Maxwell visade i början av matchen tecken på att det finns en liten osäkerhet i laget, främst i försvaret. Med det menar jag, att jag får den uppfattningen som att det råder någon sorts obekväm nervositet inom spelarna. Kanske pga. att alla spelare inte är riktig 100% i form efter bl.a. uppehållet. Jag måste säga att det var lite överraskande att se Maxwell starta och inte Mascherano. Det beror nog på att Maxwell har bättre anfalls kvaliteter än Mascherano, som är det bättre alternativet när det gäller att försvara resultat eller som bara behåller sig i försvarsposition.
Cupér valde däremot att ställa upp sitt Racing i den klassiska 4-4-2 uppställningen med rutinerade Munitis i anfallet, efter att tidigare i ligan ha testat både 4-2-3-1 och 4-4-1-1.

Matchen började som många matcher med Barca, de påminner alla väldigt mycket om CL finalen mot United säsongen 08/09. Motståndarlaget börjar väldigt offensivt och pressar Barca från första sekund. Racing erbjuder tidigt ett par anfall som, med tack vare lite tur, inte resulterade i några mål för gästerna. Maxwell, som jag nämnde tidigare, fumlade lite och såg väldigt osäker på sin vänster position. Ett tidigt byte av Piqué i 8:e minuten, som för övrigt gjorde sin 150:e match för Barca, mot Abidal, skapade ett ännu större obehag hos både laget och publiken, och plötsligt så fick Racing ett enormt självförtroende. Det rapporterades senare att Piqué blir borta i två veckor pga. en sträckning i högra benet. Men så i den 10:e minuten så får Iniesta en utsökt pass av Messi, som sedan drar med sig tre gubbar bort mot den högre delen av straffområdet och skapar en liten lucka i försvaret. Han passar tillbaka bollen till Messi med en lika utsökt sådan, som smidigt smiter förbi Bernardo och Christian, fintar sedan bort Toño som blir sittandes på gräset medans Messi ur en dålig vinkel skjuter in 1-0 med högern (?). Och så spräcktes Racings bubbla, och Barca kunde åter dominera spelet som de är vana att göra. Det andra målet kom efter ett vackert uppspel av nr 17 i Barca, canterans egen Pedrito. Han kom på vänsterkanten i en man mot man duell med Francis, gör sedan en överstegs fint, tar fyra steg och får till ett känsligt inlägg mot en svävande Xavi som med en stenhård nick sätter 2-0 i 27:e minuten.  Chanserna bara fortsätter att komma efteråt, men olyckligtvis för hemmalaget så blir det inte så många fler mål i matchen. Puyol fumlar bort ett solklart läge mot öppet mål i 35:e, Villa missar kanske åtminstone två chanser och Pedro likaså. Domaren tar ett felaktigt beslut också och väljer att inte blåsa straff för Messi i 66:e, men i minuten efter så sätter han ändå det tredje målet, Messis andra i matchen, på retur efter en stolpträff från Iniesta. Abidal försöker med en cykelspark i 83:e, dock en svag sådan, som inte var några problem för Toño att blockera.  Slutresultatet blev 3-0, som inte är någon storvinst, men med de fyra eller fem chanser som definitivt skulle slutat med mål, så kunde det enkelt slutat med ännu en 5-0 vinst. Landslagsuppehållet gjorde sig inte lika starkt påmind som man befarade, och på det stora hela hade laget en pigg och bra inställning till att fortsätta prestera. Som jag också anade i inför artikeln så såg det ut som att Barca skiftade från 4-3-3 till 3-4-3 i slutet på matchen, med Alves som en falsk kant mittfältare

Bara timmarna innan gjorde Higuaín ett hattrick i matchen mot Real Betis och hamnade på delad första plats i skytteligan, tillsammans med sin landsman Lio Messi. Fast med de två mål som La Pulga senare gör så hamnar han ensam i skytteliga toppen med tio mål på sju matcher och indiskutabel bästa målgörare i ligan. Han har totalt sexton mål på hans tolv senaste matcher. Tydligen så är Dani Alves den som assisterat Messi flest gånger i hela laget. Personligen så trodde jag att det var Xavi, som förra året hade 61% av hela lagets bollinnehav. Messi kändes dock väldigt självisk från stund till stund. Det var inte alls den assistgenerösa och ödmjuka spelaren vi känner igen han som. Han hade en ganska kaxig attityd och firade alla målen med ett leende som utstrålade glädje, fast med en liten touch av hånfullhet. Han delade inte heller med sig av bollen lika mycket som han brukar göra. Allt det beror säkerligen på hans svaga framträdande i Argentinas förlust match borta mot Venezuela, att han bara ville göra upp med sig själv och bevisa, för både sig själv och världen, att han varken har måltorka eller är i oform.

Villa, Spaniens Inzaghi, var i ännu en match för många gånger i offside position. Jag förstår inte hur man kan vara i offside så ofta som han. En notis är att han hade totalt sjuttioen stycken offside förra året, det mesta antalet i hela ligan! Något annat som jag märkte under matchen var att han såg ut att vara väldigt besvärad och verkade t.ex. inte alls glad under firandet av 3-0 målet. Det kanske beror på att han hela tiden är offside och missade under matchen när han egentligen skulle ha nätat. Vi får hoppas att irritationen släpper, så vi slipper se han tjura som Zlatan så ofta gjorde.

Valdes har förresten hållit nollan i fantastiska 427 minuter i Barca, för han släppte in ett mål i sin landslagsdebut mot Skottland.

Visca el Barca!

4 tankar kring ”FC Barcelona 3 – 0 Racing Santander (15/10)

  1. Rodrigo Castillo Inläggsförfattare

   okej, tuff kritik,. syftar du på meningsbyggnader o så? sen är det inte direkt vetenskapliga artiklar, men jag får tacka för att du påpekar mitt (tydligen) bristfälliga språk i skrivandet,. har du några tankar kring matchen som du har lust att ta upp?

   Svara
 1. Mackan

  Det var bara lite kritik för att hjälpa dig få ännu bättre rapporter.

  Och att det är bristfälligt är ju solklart. Finns en handfull särskrivningar och meningsbyggnadsfel.

  Ville bara vara till hjälp men du verkar inte kunna ta kritik på rätt sätt. Tack och adjö Fotbollsoraklet…

  Svara
 2. Rodrigo Castillo Inläggsförfattare

  Du missförstod mig helt, jag menade inte att låta negativ mot din kritik. Jag genuint tackade dig för att du påpekade det, jag kommer att tänka på det till nästa gång. Jag menade bara att du kanske hade något annat att tilägga angående innehållet/matchen. Du får ursäkta om du tog det fel, var verkligen inte min mening, uppskattar det verkligen. Jag har gärna en fortsatt dialog på ett fotbollsmässigt plan också. Mvh Rodrigo

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *