FC Twente holländska ligamästare

Idag spelades den 34:e och sista omgången av Eredivisie i Holland. Vårsäsongen har mest handlat om Ajax skulle lyckas komma ikapp FC Twente. Efter en dålig höstsäsong prickade nämligen Ajax toppformen efter jul, och öste in mål och knappade in nio poängs mellanrum till endast ett.

Så med en poängs skillnad var båda lagen rejält taggade, Ajax för att ta sin första ligatitel sen 2003/2004, och Twente för att ta sin första sedan 1926 då man hette Sportclub Enschede.
Twente spelade borta mot NAC Breda som låg 9:a och hade en kvalplats till Europa League i sikte, medan Ajax åkte till Nijmegen för att möta 13:e-placerade NEC där Erton Fejzullahu huserar.
Ajax var överlägsna hela sin match, och vann med klara 4-1 efter två mål av Luis Suárez (som med det slutade på smått otroliga 35 mål på 33 matcher) och ett var av Demy de Zeeuw och Marko Pantelic.

Men det räckte inte då Twente vann med 2-0, trots mängder av missade chanser. NAC stack upp ibland, och jag undrar vad som hänt om inte Donny Gorter hade mejats ner efter att ha dragit två Twente-backar, och var på väg förbi en tredje. Men egentligen försvann NACs och Ajax chanser rätt snabbt, då NACs ungrare Csaba Feher gick in en idiottackling med båda fötterna och dobbarna före, och blev utvisad efter knappt 20 minuter, den efterföljande frisparken slogs snabbt in i straffområdet, och då NACs vänsterback Ferne Snoyl halkade till och tappade bollen slog Twente målkung Bryan Ruiz snabbt till och gjorde sitt 23:e ligamål.
Efter det pressade Twente på, men missade otroligt många målchanser, Theo Janssen, Kenneth Perez och Ruiz hade alla klara chanser som sjabblades bort. Med ungefär tio minuter kvar fastställde Chelsea-lånet Miroslav Stoch slutresultatet.

Ajax-spelarna var såklart besvikna att snuvas på guldet efter en fantastisk säsong, där de gjorde otroliga 106 mål på 34 matcher, och släppte också in minst i serien, 20. Men de medgav efter matchen att Twente var värdiga vinnare.

Men själv hade jag unnat Ajax och speciellt Luis Suárez titeln, då han antagligen försvinner i sommar.

William Edström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *