Fokus 2012: Italien

Tidigare fokus har lagts på: Polen, Tyskland

Italien imponerade resultatmässigt i kvalgrupp C, där motståndet bestod av Estland, Serbien, Slovenien, Nordirland och Färöarna. 26 poäng på 10 matcher (en match tilldömdes man efter att serbiska fans stökat till det i Genoa) innebar att man var klara redan med två matcher kvar att spela. Det har onekligen hänt något med Gli Azzurri sedan Prandelli tog över förra året. Hur ser framtiden ut för det italienska landslaget? Har det nya Italien de kvaliteter som krävs för att gå långt i EM?

Resultaten måste i mitt tycke sättas i ett verklighetsperspektiv. Motståndet i kvalet ter sig ganska beskedligt, och matchen mot Serbien vann man utan att spela. I många av matcherna såg det dessutom ganska knackigt ut. Man låg under med 1-0 i halvtid borta mot Estland, spelade 0-0 borta mot Nordirland, vann knappt borta och hemma mot Slovenien, samma på Färöarna. Italien har visserligen ofta sett kvalgruppen som ett ”nödvändigt ont”, med inställningen att det får se ut som det vill, bara poängen trillar in. Och det är naturligtvis inte lätt att gå igenom den generationsväxling som italienarna har gjort. Vi tittar på laget som vann VM i Tyskland 2006.

VM 2006:

Buffon; Zambrotta, F. Cannavaro, Materazzi, Grosso; Camoranesi, Gattuso, Pirlo, Perrotta; Toni, Totti

Borta är profiler som Cannavaro, Gattuso och Totti, och man bygger nu istället laget kring yngre förmågor. Det är intressant att notera att av de 24 spelare som Prandelli använde under kvalet så har bara 8 spelat mer än 20 landskamper. Rossi, Montolivo, Motta, Bonucchi, Ranocchia, och som det var tänkt, Balotelli, är några exempel på de spelare som ingår i Prandellis planer. Småskador och pojkhyss satte dock ofta stopp för Balotelli under kvalet, och Prandelli förlitade sig istället på Cassano. Han vann skytteligan i Grupp C, men med tanke på det som hände med Cassano i förra veckan är det nu givetvis oklart kring hans deltagande i Polen och Ukraina. Även Rossi är långtidsskadad. Lite huvudbry för Italien just nu, alltså, som imorgon fredag spelar träningsmatch borta mot Polen.

VM 2010 var ett fiasko för Italien. Italienska fans världen runt kommer nu att kräva förbättring inför EM. Laget ser för mig inte ut som mer än halvfarliga underdogs, men man ska aldrig säga aldrig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *