Fokus 2012: Polen

EM 2012 spelas nästa sommar i Polen och Ukraina.  Jag tar pulsen på det polska landslaget, och dess chanser att hävda sig mot sina europeiska grannar. Hur ser det ut på talangutvecklingsfronten i polsk klubbfotboll till exempel?

Under den kommande veckan spelar det svenska landslaget två matcher som blir direkt avgörande i EM-kvalet, och kampen för att nå slutspelet i Ukraina och Polen nästa år. Vi kan bara hoppas att Hamréns uttagna spelare ger allt och klarar av den tuffa utmaningen som består av Finland borta och Holland hemma.

Ett landslag som inte har detta problemet är ju Polen. Man är som värdnation redan kvalificerade till EM. Men det är inte ett förbund utan problem. Arenafrågan har belysts i såväl inhemska som internationella medier, men det verkar nu som att man har bra koll på att alla arenor ska stå helt färdiga till slutspelets invigning.

Även andra problem har kastat en skugga över värdskapet. För att försöka rusta upp landets infrastruktur inför turneringen har regeringen framförallt satsat på att förbättra vägnätet. Man hyrde därför in en kinesisk firma för byggandet av en ny motorväg, och så sent som i somras belyste den tyska tidsskriften ”FrankfurterAllgemeine Zeitung” problemen som varit med detta.

Fotbollsmässigt då? Polen ligger just nu på en 73:e plats på FIFA:s ranking, och polska fans, med stöd från inhemska medier, har uttryckt sin oro för hur bra Francsizek Smudas lag verkligen är.

Många pekar på den inhemska ligan som ett av problemen i polsk fotboll. I somras hade jag nöjet att besöka Polens näst största stad, Krakow. Under mitt besök spelade de regerande mästarna Wisła Krakow hemmapremiär för säsongen mot Zagłebie Lubin.

Säsongen 2006/2007 vann Zagłebie sin andra ligatitel någonsin, den första kom i början av 1990-talet. Säsongen därpå uppdagades dock en skandal som berörde uppgjorda matcher i samband med klubbens avancemang från andradivisionen några år tidigare. Klubben tvångsnedflyttades, men är nu uppe i högsta ligan igen, alltså.

Polens ekonomi går väldigt bra. Det finns mycket pengar i landet jämfört med under kommunisttiden, och detta speglas givetvis även i fotbollen. Korrumption och uppgjorda matcher är en sak, en annan är spelartrupperna. Se på Wisłas spelartrupp, säsongen 2011/2012. Bara 9 av 25 spelare är polacker. Några av klubbens mest framträdande spelare är israelen Melikson, costa ricanen Júnior Diaz och nyförvärvet från Partizan Belgrad, Ivica Iliev. Klubben har dessutom en holländsk manager, Robert Maaskant.

I det polska  laget som vann u-18 EM år 2001 hittar vi spelare som Kuszczak (Manchester United), Mila (tidiagare Austria Wien, nu tillbaka i polska Slask Wroclaw), och Brozek (Trabzonspor). Dessa tre herrar har varit framträdande även i a-landslaget. Dock finns hela tio spelare i den u-18 truppen som aldrig gjorde en enda a-landskamp.

Piotr Waśniewski, president i , Śląsk Wrocław, som slutade tvåa i förra årets liga, förklarar varför det finns så många utländska spelare i klubbarna: “Det som har hänt i Polen de senaste 20 åren har satt mycket press på vår talangutveckling. Innan kommunismen föll ägdes de största klubbarna av militären, polisen, regeringen eller statliga företag. Nu med privat ägande ställs ägarna inför ett val. Att satsa långsiktigt på egen talangutveckling, eller att köpa in proffs från utlandet.”

Fotboll är ibland en brutalt kortsiktigt resultatbaserat sport , men det verkar som att de polska klubbarnas satsning på utlandsproffsen har skadat polsk talangutveckling. Samma diskussion florerar ju i England, och Premier League ibland.

Hursomhelst tror jag att Polen får svårt att hävda sig i sitt eget EM. Men för deras skull och för turneringens skull hoppas jag att Polens befolkning kan sluta upp bakom laget, och då finns det kanske chanser till en skräll eller två, som t.ex. Sydkorea i VM 2002. Men en snabb titt på spelartruppen från de senaste uttagningarna säger mig att man får vara väldigt nöjda om man går vidare från gruppspelet.

I kvalet till VM 2014 ställs man förresten mot sina värdkollegor Ukraina.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *