Fokus 2012: Tyskland

I den första artikeln inför EM 2012 tittade jag till läget i en av värdnationerna, Polen, inför EM nästa år. Grannlandet Tyskland flög igenom sin kvalgrupp med tio raka segrar, och man såg till att vara klara redan med två matcher kvar. Kan tyskarna ge Spanien och Holland en rejäl kamp om titeln nästa sommar?

Football is a simple game; 22 men chase a ball for 90 minutes and at the end the Germans win.” Gary Linekers berömda ord beskriver den traditionella föreställningen om ett tyskt landslag. Disciplinerade, effektiva, och på något sätt vinner de alltid. Men i takt med att världen förändras förändras också fotbollen, och den har inte gjort något undantag för ”Die Mannschaft”.

Spelare som Özil, Khedira, Boateng, Mario Gomez, Cacau, Klose och Podolski har alla utländsk bakgrund, men representerar nu Tyskland. Och som de gör det. Numera går tyskarna närmast i bräschen för en ny, fräsch, anfallsinriktad, publikvänlig och oberäknelig fotboll som inte bara de själva kan uppskatta. Lägg därmed världens kanske allra bästa målvakt det senaste året och lite gammal hederlig ”tyskhet” där det passar, så förstår vi att detta lag är att räkna med.

Den inhemska ligan, Bundesliga, blomstrar också. Den övertog ganska nyligen tredjeplatsen i Europa från Serie A på den officiella rankingen, och det är intressant att notera att bara 3 av 22 spelare i truppen som togs ut till den sista EM-kvalmatchen mot Belgien den 11 oktober spelade i en annan liga än just Bundesliga (Arsenals Mertesacker och Real Madrids Khedira och Özil).

Tyskland får utan tvekan ses som en av de tre huvudfavoriterna i nästa års EM, tillsammans med Spanien och Holland. Det ska bli intressant att se om de två första landslagspelarna som föddes i ett enat Tyskland, dvs. varken Öst- eller Västtyskland, Götze och Schürrle, kan spela framträdande roller då. Vad vi kan vara säkra på är att trots olika etniska bakgrunder och kulturer kommer det tyska landslaget att enas i strävan om att underhålla oss med bra fotboll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *