Fotbollens hjältar: Montserrat

Montserrat är en ungefär 16 km lång och 11 km bred brittisk kronkoloni i Västindien. Mest känt är Montserrat för att  Maize Williams, en av medlemmarna i Boney M, föddes här, samt för att huvudstaden  Plymouth totalförstördes av ett vulkanutbrott 1995. I samband med detta tvingades 2/3 av befolkningen fly, och få av dem har återvänt. Men ett landslag i fotboll har man lyckats behålla.

 

Befolkningen i Montserrat uppgick 2008 till 5,879, det vill säga något fler än i Tierp men färre än i Skutskär. Omkring 8 000 flydde i samband med vulkanutbrottet. Trots sin litenhet och trots att huvudstaden utplånats, håller man sig med ett landslag i fotboll. Det är inte världens bästa. Nej, det är faktiskt ett av de sämsta. Men det finns. Och sedan 1996 finns man med i FIFAs officiella rankning. Den nationella ligan startades 1995 och bestod av 5 lag. Sedan 2004 har inga ligamatcher spelats i landet.

När man läser FIFA:s rankning av landslag får man leta långt ner för att hitta Montserrat. Som bäst har laget rankats på plats 196, som sämst på plats 205. Det vill säga sämst i världen. Av de 26 landskamper man spelat har man bara vunnit två, och båda dessa var innan laget togs med i FIFA. Sedan dess har man spelat 16 matcher och åkt på 16 förluster. 12 gjorda mål, varav fyra av dem i en match mot Antigua 2005 (förlust 4-5) och 82 insläppta. Den match som laget spelat som fått mest uppmärksamhet är sannolikt matchen mot Bhutan 2002. Den utmålades som kampen om vilket landslag som var sämst i världen, och Montserrat förlorade med 4-0.

Senaste landskampen var VM-kval mot Belize, och Montserrat förlorade med 2-5. Montserrats båda mål gjordes av Jaylee Hodgson. Hodgson spelar till vardags i Loughborough Dynamo i engelska Northern Premier League Division One South, sju divisioner under Premier League. Lagets stjärna är dock troligen Anthony Griffiths, som till vardags spelar i engelska Port Vale i League Two.

Andra landslagsspelare återfinns till exempel i storheter som Bedfont Sports FC i Englands Combined Counties League (13 divisioner under Premier League) och Redditch United i Conference North, nio divisioner under Premier League.

Men Montserrats dröm om att gå vidare till andra kvalomgången lever vidare. Sedan första matchen nyligen har Belize stängts av från internationell fotboll, och om avstängningen inte hävs innan returen kommer Montserrat att tilldömas segern. I så fall den första segern sedan inträdet i FIFA. Och det utan att ens behöva slå en enda passning.

Och varför skriver jag om ett så genomuselt landslag? Helt enkelt för att det är här vi hittar fotbollens hjärta. För ett pyttelitet land utan egna klubblag och där spelarna håller till i klubbar på mer eller mindre korpidrottsnivå är landslaget en gemensam samlande kraft för en nation där befolkningen tvingats fly landet på grund av naturkatastrofer. Utan fotbollslandslaget så har man ingenting av sin nationella identitet kvar. Så skit samma om man är sämst i världen, man är sannolikt ändå ett av världens viktigaste landslag.

 

2 tankar kring ”Fotbollens hjältar: Montserrat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *