Fungerande tränare då vinner Chelsea

Chelsea är engelska mästare.
Efter att ha fått se Manchester United ta tillbaka positionen som Englands ledande fotbollslag har ”Romans imperium” slagit tillbaka och på vilket sätt man gjorde det.
8-0 segern mot Wigan måste vara ett av de mäktigaste sätten man kan avgöra en liga på.
Ingen tvekan, inga nerver bara köra över och slakta de få gulddrömmar som fanns på drömmarnas teater.
Frågan man som fotbollsskribent nu ställer sig är givet visst varför?
Jag tror mig ha hittat en avgörande faktor nämligen att man äntligen hittat en tränare som fungerat en hel säsong.
Chelseas problem har enligt mig varit att man haft svårt att hitta någon som kunnat ersätta Jose Mourinho som tränare. Närmast var Gus Hiddink förra våren men holländarens problem att han just bara fick en vår på sig med laget och säsongen var redan förstörd när Hiddink tog över klubben. Så här i efterhand kan vi bara konstatera att Mourinho gör skäll för sitt smeknamn ”The special one”.
Men nu har Carlo Ancelotti vissat sig vara den man som klubben sökt efter i över två år nu. Mannen som kan föra Chelsea tillbaka till allra översta platsen. Ancelotti har fått laget att fungera, han har fått Drogba och Anelca att fungera ihop, han har fått fram den sida av Michael Ballack som vi nog alla visste fanns där någonstans och han har skapat lugn och harmoni i truppen. Jag tror också att Gus Hiddink har haft en stor roll i det här lagbygget. Hiddink gan Ancelotti en stabil grund att stå på och det var holländaren som bland annat fick Anelca och Drogba att dra åt samma håll. För ett år sedan ungefär hattade de här båda varandra och Drogba såg ut som att han skulle somna på bänken. Det Hiddink och Ancelotti gjort är att man lyckats tända den glöd inom Drogba som alla visste fanns där någonstans.

En annan anledning till att man vinner i år är att man kunnat lägga allt fokus på just ligan eftersom man åkte ut redan i Åttondelen mot nu final klara Inter. Visserligen åkte konkurenten Manchester United ut i kvartsfinalen men jag tror ändå att Chelsea haft fördel att kunna få någon månads extra fokus på ligan. Det har varit viktigt för Chelsea att man så tidigt vetat vart man vill och vad man exakt vill ha. Ancelotti har aldrig behövt prioritera under våren utan kunnat lägga allt fokus på ligan.

Vissa menar att Terry-skandalen var något som kunnat fälla Chelsea i deras jakt på ligatiteln. Men en sån här skandal är inte enbart negativ för ett lag. Manchester United anfalaren Michael Owen skriver i sin biografi att ibland kan en sån här skandal eller kris få ett lag att vakna till liv och prestera ännu bättre. Helt plötsligt börjar alla spelarna dra åt samma håll och laget går ut med en nu spelar vi för känsla. Jag tror att det är just vad som hänt i Chelsea. Jag tror att laget tidigt bestämde sig för att ”Vi ska ta guldet. Inte för Chelsea, inte för våra supportrar utan för John.” Det handlar om att fokusera på rätt detalj en kris kan antingen sänka eller höja ett lag. Carlo Ancelotti har uppenbarligen haft förmågan att få laget att göra det senare.

Sedan har man också haft stor hjälp av att Manchester United inte haft någon helt perfekt säsong. Wayne Rooney har vaknat till liv men bakom honom har det varit ganska tunt om jag ska vara ärlig. Arsenal tog ett steg framåt men har inte materialet för att vinna ligan. Man har ett bra lag men måste jobba för att bli mer stabila än vad man är idag och hur det ligger till med Liverpool behöver vi inte diskutera. Chelsea har kunnat utnyttja Real Madrids köp av konkurenternas nyckelspelare och har samtidigt kunnat behålla sina egna. Abramovich borde kanske överväga att skicka en present till Florentino Perez med ett tack för hjälpen kort.

Faktum kvarstår Chelsea är ligamästare och har man vunnit alla matcherna mot toppkonkurrenterna kan man dessutom inte annat än säga att de är värdiga mästare också.
Kort sagt grattis Chelsea.

1 tanke kring ”Fungerande tränare då vinner Chelsea

  1. Palle

    Tjena! Tack för en bra blogg och snygga rekar!
    Var det någon här som nappade på bonusen på http://livebet365.se som diskuterades så flitigt här på bloggen för ett par dagar sedan? 1000 kr i bonus blev 4100kr snabbt för mig på två dagar! Riktigt fin bonus! Rekommenderar alla att testa!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *