Gästinlägg: Pellegrini bygger nytt

 

Vad sägs om Málaga?

I nästan tio år har spansk fotboll bara handlat om två lag, huvudstadslaget Real Madrid och Kataloniens stolthet Barcelona. Tillsammans har man tagit nio ligatitlar på 2000-talet och snacket går om att det inte kommer finnas något lag som kan slå sig på två av de största lagen i världen på flera år, förens Malaga CF blivit uppköpta av shejken Sheikh Abdullah Al Thani från Qatar.

Den rika araben kom till klubben i Januari och hade ett mål att uppnå – ta klubben till topp fem i Spanien samt ut i Europa. Han började med att sparka dåvarande tränaren Jesualdo Ferreira och ersatte portugisen med en klubblös chilenare, Manuel Pellegrini. 57-åringen tränade senast inte mindre än Real Madrid och har även tränat Villarreal inom den spanska fotbollen. Pellegrini tog över när klubben låg sist i ligan och radade upp förlust efter förlust.

Shejken insåg att något behövdes göras och kollade runt om i världen efter förstärkningar. Man ansåg att en målvakt, en mittback samt en offensiv spelare behövdes prioteras. Med hjälp av sin stora plånbok kunde Malaga låna in den lovande målvakten Sergio Asenjo från Atletico Madrid, samt köpte man den offensiva mittfältaren Baptista, som spelat i både Sevilla och Real Madrid, från Roma, och inte nog med det så lockade man även över mittbacken Demichelis till den spanska solkusten från Bayern Munchen.

Efter en trög start för Pellegrini fick han igång sitt Malaga som radade upp segrar och poäng och slutade på en nionde plats i ligan, vilket som får ses som över förväntan för klubben som var näst intill uträknade ett bra tag. Shejken fick som han ville efter sitt första halvår som klubbägare men han hade mer att bjuda på.

Sommaren 2011 har varit galnare än någonsin om man är Malaga-supporter. Klubben har penger så det räcker och det ryktas om i princip varje spelare till den spanska sydkusten. Man började med att göra klart med den rutinerade anfallaren Ruud van Nistelrooy som har förflutet i både Manchester United och Real Madrid. Holländaren kommer senast från spel i Hamburg och kan den spanska fotbollen väl. Nistelrooy tipsade sedan klubben om en försvarare. Klubbkollegan i både klubblag som landslag Joris Mathijsen blev ett enkelt byte för shejken att handla in. Malaga har även hunnit med att presentera försvararna Sergio Sanchez som kommer från spel i Sevilla och Monreal som närmast kommer från Osasuna. Man har även förstärkt mittfältet med den rutinerade yttermittfältaren Joaquin och sommarens transfersbomb Jeremy Toulalan som kommer från spel i Lyon, den defensiva mittfältaren är enligt många en av de bästa i Europa. Man har även gjort klart med två spelare till som anländer under sommaren och jag kan lova att man inte har värvat klart inför säsongen 11/12.

Egna tankar: Jag tror inte att Malaga kommer lyckas etablera sig som topp fem i Spanien i och med att man har värvat relativt gamla spelare. Denna säsong har man en bra grund att stå på och ska Pellegrini lyckas få så många nya spelare med höga löner som är inne på sina sista år som fotbollsspelare att prestera bra så krävs det väldigt mycket skicklighet från honom. Men chilenaren har bra med rutin och har lyckats bygga lag förr då han tog Villarreal till Champions League semifinal 2007. Dock ser jag det inte som en omöjlighet att man är med och slåss om Europa League platserna i årets upplaga av La Liga. Jag tror också att klubben kommer vara väldigt ojämna där man kommer förlora matcher som man måste vinna om man ska vara med i toppen samt slå topplagen. Men att det är ett framtida projekt från Shejken och inte minst Pellegrinis sida bevisade man när han tackade nej från ett bud av Chelsea och istället förlängde kontraktet till 2015 i värmen.

/ Martin Gunnarsson

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *