Genom eld och vatten, En berättelse om fotbollens roll i samhället

Genom eld och vatten, en berättelse om fotbollens roll i samhället.

Jorden, solen, månen och planeterna är alla runda. Alla dessa föremål behövs på ett eller annat sätt för vår överlevnad. liksom jorden, solen, månen och planeterna. Är bollen rund. Hjulet var en utav de största upptäckterna för människan, bollen är liksom hjulet runt. Sedan urminnes tider har fotbollen varit vår käraste vän. Genom decennier, år efter år har sporten som vi älskar, överlevt krig, svält och diktatur i alla sina slag. Ja, det är något magiskt med vår runda vän. Men vad är det i just sporten fotboll som lockar oss så? Nu liksom då, är det gemenskapen som binder ihop oss. Fotboll är en lagsport, man är en länk i en kedja. Alla länkar måste fungera tillsammans för att få en stabil och fungerande kedja. Bryts det i en länk så bryts hela kedjan.

Fotboll är en sporten kan spelas av alla! Om vi vänder blicken tillbaka ett par år så spelade gruvarbetare i England sin benbrytar fotboll i slummen, Tyskar spelade taktisk 4-4-2 fotboll samtidigt som deras barn använde Berlinmuren som bollplank. I Brasilien så utvecklade man en härlig, snabb, teknisk fotboll i takt till sambamusiken och många mil därifrån i Italien så lärde man sig att gestikulera vilt när bollen inte gick dit man ville. Det spelar ingen roll vart man vänder blicken. Alla länder har bidragit och bidrar med något till fotbollen.

Men var står vi idag? Vad är fotbollen idag? Jag har varit inne och pratat förr om att det kanske till och med är meningen med livet. Men det finns så mycket i fotbollen som vi kan koppla till dagens samhälle och dess historia. Det kommer inte bli lätt att skriva ut på ett papper det som vår sport betyder för oss. Men jag ger det ett försök!

I England under 1800 talet så var fotbollen ett effektivt sätt att få bort kriminalitet och en del misär från gatorna. Olika kyrkor sponsrade fotbollsklubbarna i England, det var ett bra sätt att minska samhällets förfall, gav ungdomar en fritidssyssla och lugn och ro för affärer och äldre människor som inte längre behövde känna oro över att bli rånad i brist på att ungdomarna hade annat att göra. De båda engelska klubbarna Aston Villa och Everton härstammar faktiskt från gamla engelska kyrkor som från början startade klubbarna för att, som sagt hindra ungdomens förfall. Ett annat exempel är storklubben Manchester United. United är från början grundad utav gruvarbetare från Manchester. Klubben blev en räddare i nöden för gruvarbetarna. Klubben blev en livlina, ett ljus i deras annars väldigt mörka och jobbiga liv. Kort och gott. Fotbollen har hjälpt folk att överleva sedan den började utövas för flera tusen år sedan.

År 1888 i England så blev den första fotbollsserien till. Många lag bildades, arenor byggdes och åren innan på en sjaskig pub i London så bildades The Football Association. Deras uppgift var att komma på regler för spelet. Och som sagt, år 1888 så blev den första officiella fotbollsserien till och inte mycket har ändrats om man blickar framåt till vår moderna fotboll. En vinst gav tre poäng, ett lika gav ett poäng och en förlust resulterade i noll poäng. En match hemma och en match hemma för så lite favorisering utav lag och fans som möjligt. Efter ett tag så lade man också till max tre byten, gula och röda kort och avstängningar. Domarna och linjemännen blev hårdare med riktlinjer efter åren och också i och med att engelsmännen spelade sådan benbrytande fotboll att det var livsfara att ge sig ut på en gräsmatta på den tiden. Sporten kom också med stormsteg till Europa och Sverige och fotbollen blev en världssport med ligor runt om i hela världen. När de europeiska cuperna och landslagen kom till växte fotbollen ytterligare och dess kontaktnät bara växte och växte. Och idag, ett antal år senare så står vi med en sport, älskad utav alla, där man kan kolla matcher från världens alla hörn praktiskt taget varje dag och följa sitt lag via sitt internet eller sin tv.

Fotbollen är också nyckeln till en annan värld. En bättre värld. I en mörk vardag, när regnet smattrar mot rutan och pappershögen ligger stor och olycksbådande på skrivbordet finns fotbollen som räddaren i nöden. När du tappat bort dina bilnycklar, blivit utslängd av din fru eller fått dig en rejäl omgång utav din lärare så finns fotbollen. Alltjämnt som en räddare i vår vardag. När vi sätter oss för att kolla på fotboll en sådan dag släpper vi alla bekymmer. Vi drömmer oss bort, dras med i publikens jubel, glädje och sorg. Vi känner gemenskapen och värmen i bröstet. Vi är inte ensamma! Ja, fotbollen är räddare i nöden. Vår hjälte som sätter färg på vår vardag och gör så att vi orkar ta oss igenom veckan. Fotbollen är mer än en sport. Det är en hjälte och färgsättare.

Fotbollen har också blandat sig in i politikens värld. Fotbollen har växt parallellt med vår politik, hand i hand. Fotbollen har växt in i skolor, kyrkor, i bildningspartier med mera med mera. Och eftersom allt är politik nu för tiden så har fotbollen i och med sin del i allt som händer i vår vårdag och samhälle också blivit en bricka i politikens värld. FIFA och UEFA har varit med och startat upp skolor i fattiga länder, gett barn en chans till utbildning och gjort livet lite rikare i fattiga länder. Fotboll är inte bara en sport, det är också en mäktig bricka och fråga i dagens filosofi.

I fotbollens begynnelse tid så var det inget glamoröst med fotbollen. Då såg vi spelare som Bobby Charlton, George Best, Maradona, Pele och Sveriges Nils Liedholm och Nacka Skoglund springa på planens gröna kortklippa gräs med shortsen högt upp på magen och tröjan långt nerstoppad. Vi såg spelare som var, tja, fotbollsspelare och inget annat än just fotbollsspelare. Den bilden utav fotbollen har också ändrats genom tiderna. I dagens fotboll så ser vi stjärnor som David Beckham och Cristiano Ronaldo stylade till tusen, inte bara chocka världen med talang, utan också med stil och finnes. David Beckham och Ronaldo är stora modeikoner för olika sorters klädbolag och där kommer modet in i fotbollen. Man är tuff som Beckham och populär som Ronaldo om man spelar fotboll. Många killar och tjejer som börjar med fotboll idag börjar just för att deras kända modeikoner spelar.

I dagens samhälle börjar familjerna glida ifrån varandra mer och mer. Datorer, mobiler och tv apparater uppfostrar barnen och bråk och skilsmässor är nästan vanligare än sämja och giftermål. Där kommer fotbollen igen som en räddare igen. Fotbollen binder ju, främst ihop far och son genom sporten. Fotbollen blir alltså en plats för far och son att kunna umgås, en tid att läka sår och binda starka känslomässiga band. Än en gång, så är det fotbollen som kommer och utfyller en viktig funktion i våra liv.

Fotbollen har också på sina håll i världen ersatt krig. Istället för att kriga med gevär och skjutvapen så strider man på planen. Rivaliska nationer har gått ut på fotbollsplanen för att avgöra vem som är det bästa laget, och på så sätt det bästa landet. Hatet mellan vissa nationer finns fortfarande kvar. Gamla sår ligger och skaver och minnen finns kvar. Men istället för att starta krig och osämja så tar man till fotbollen som en styrkemätare länderna mellan. Och detta är enligt mig, ett bättre sätt att kriga, på fotbollsplanen än att offra människoliv i riktiga krig. Återigen, kommer fotbollen in i vår vardag och hjälper oss.

Dessutom så har nu fotbollen växt till den del att forskare, spelare, tränare och journalister gått ut och sagt att fotboll kan betraktas som inte bara en sport, utan en ny världsreligion. Fotbollen har en oerhörd popularitet och makt. I England, Brasilien och Argentina finns det till och med institut som studerar de religiösa frågorna angående världens största sport, fotbollen. Alla människor vare sig religion och hudfärg samlas under samma regler, kristna, judar, muslimer, ateister, katoliker och anhängare till andra religioner samlas under fotbollens regler! I kritiska skeden utav matcher, i de sista skälvande minuterna så ber ofta fansen till deras respektive gudar för att få hjälp. På detta sätt så blir respektive religions gud i högsta grad inblandad i fotbollen. Ytterligare faktorer till att fotbollen kan ses som en religion är ritualerna före match. De mest fanatiska fansen laddar till exempel upp inför lagets match med att till exempel dricka 3 öl innan match, 4 öl under match och 3 efter matchen. Detta formar formationen 3-4-3, lagets formation. Vissa fans tror på ritualer såsom att ha på sig speciella sockar och tröjor under matchen för att få tur med sig. Dessa ritualer följer med in i omklädningsrummet. Spelarna tar på sig skorna i speciell ordning och vissa spelare rör gräset vid ingång på plan.

De tusentals fotbollsarenor som finns runt om I världen fungerar som heliga tempel och spelarna fungerar som profeter.

Om vi anser att fotbollen är en religion så är själva styrkan i religionen taktiken. Det finns en oerhörd variation i taktiken och det finns en taktik som passar alla! Så guden i hela fotbollens religion är taktiken och det gudomliga, kraften i fotbollen är bollen. Det gudomliga som händer är ju tack vare bollen. Det spelar ingen roll om man ser fotboll som en sport, en religion eller en livsstil. Det går inte att förneka att fotbollen har satt och sätter sina spår i historien.

Karl-Henrik Karlsson.

5 tankar kring ”Genom eld och vatten, En berättelse om fotbollens roll i samhället

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *