Genomgång av Premier League del 10- Swansea City AFC

Svanarna från Wales blev förra säsongens stora överraskningslag då man med ett rappt, snabbt och Barcainspirerat spel satte sig i respekt hos betydligt mer rutinerade lag. Unge managern Brendan Rodgers förespråkade att bollen till varje pris skulle hållas efter backen och det gjorde att man stundtals kunde se något naiva ut, men kontraktet var det aldrig någon fara för.

Nu har Rodgers dragit vidare till Liverpool och det är den danska nationalklenoden Michael Laudrup som har fått förtroendet att föra arvet vidare. Ser man till hur dansken själv spelade fotboll och hur han har lett bl.a Getafe och Mallorca så känns det som att det är helt rätt man på rätt plats. Man ska dock ha klart för sig att man nu under den andra säsongen är inlästa samt att man tappat poängspelaren Sigurdsson samt att den gamle managern Rodgers rycker i framförallt Joe Allen, men även Ashley Williams.

Transfers

In – Michu(från Rayo Vallecano), Jonathan de Guzman,(från Villareal), Chico(Genoa)

Ut – Gylfi Sigurdsson, Tottenham(lånad från Hoffenheim), Ferrie Bodde,inget nytt kontrakt, Jose Moreira,inget nytt kontrakt

Laget

Målvakter

Inför förra säsongen satsade man hårt på målvaktspositionen då man värvade den holländska landslagstvåan Michel Vorm samt den landslagsmeriterade portugisen José Moreira. Vorm konkurrerade ut portugisen som inte heller fick något nytt kontrakt. Nu blir det tyske Gerhard Tremmel som kommer att agera backup till Vorm.

Holländaren har genom åren visat upp en förmåga att vara bra på straffar. Vi svenskar minns honom kanske bäst för att det var han som stod i den avgörande kvalmatchen när Sverige kvalificerade sig till EM. När det gäller Swanseas möjligheter att ta nästa steg och stabilisera sig på övre halvan så är det tveksamt om Vorm är rätt man att satsa på.

Betyg(1-5) – 2

Backar

Det är inga kända namn som Swansea förfogar över i backlinjen. Ashley Williams är obestridd försvarsgeneral och startade 37 av 38 matcher under fjolårssäsongen. Han är en stark och placeringssäker back som också visade upp ett gediget spel i högstaligan.

Utöver Williams fick den offensive vänsterbacken Neil Taylor samt den snabbe spanjoren Angel Rangel mycket speltid. Däremot så blev det inte speciellt många framträdande för vare sig Alan Tate eller Garry Monk. De båda engelsmännen spelade en framträdande roll när The Swans tog sig upp i finrummet, men har nu, mycket på grund av skador, inte kunnat bidra på alls samma sätt.

Inför säsongen så har man förstärkt med spanjoren Chico som Michael Laudrup har full koll sedan tiden på Mallorca. Mycket tyder på att spanjoren i första hand kommer att komplettera Williams och för att årets försvarsblock ska hålla samma klass som ifjol så hoppas Laudrup nog på att Williams finns kvar i klubben efter den 31/8.

 

Betyg(1-5) – 3

Mittfältare

Av fjolårets besättning så är Joe Allen den här sommarens mest omskrivna. Dels så har han varit en del av det OS-lag som Storbritannien ställt på benen i London, men framförallt så är ju den stora frågan huruvida Michael Laudrup kommer att få behålla spelmotorn då Brendan Rodgers vill ha honom till sitt Liverpool. Allen är en dynamisk spelare med flera olika spetskompetenser och om utvecklingen(han är fortfarande inte mer än 22 år gammal) fortsätter så har han kapacitet att bli en riktig toppspelare i ligan.

Allen kompletteras av de snabba yttrarna Nathan Dyer och Scott Sinclair. Den senare har under senare år varit en av Englands största talanger och det känns som att det är dags för Sinclair att ta nästa steg den här säsongen. Utöver de nämnda märks den allsidige Leon Britton och fotbollsnomaden Wayne Routledge.

Michael Laudrup har varit offensiv på värvarfronten och plockat in Jonatan de Guzman från Villareal på lån samt den offensive mittfältaren Michu som gjorde 15 mål för Rayo Vallecano under fjolårssäsongen. Kan dessa båda herrar snabbt acklimatisera sig ser Swanseas mittfält mycket starkt ut.

Betyg(1-5) – 3

Anfallare

Bredvid den stora stjärnan Danny Graham ser det ganska tunt ut. Visst gjorde Luke Moore några mål ifjol och visst kan Leroy Lita blixtra till ibland. Nu har man i och för sig värvat in bra offensiva krafter på mittfältet, men en kvalitetsforward som komplement till Graham är nog något som Laudrup drömmer om. Vi får väl se vad dansken trollar fram ur sin hatt innan det är dags att stänga transferbutiken

Betyg(1-5) – 2

Totalbetyg

10

Mål

I utgångsläget är det naturligtvis inget annat än nytt kontrakt som gäller för walesarna. Man har tappat Sigurdsson och kan komma att tappa ytterligare någon nyckelspelare innan fönstret stänger. Man har dock gjort tre intressanta nyförvärv och truppen ser i dagsläget inte försvagad ut.

Med den spelstil som Swansea lagt sig till med så är det säkerligen en intern målsättning att ta ytterligare ett steg i utvecklingen och etablera sig som ett mittenlag/övrehalvanlag. Ska det bli en realitet så krävs det lite vassare spelarförstärkningar samt att man filar bort en del av den naivitet som ibland präglar laget.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *