Genomgång av Premier League del 14-Everton FC

Everton är en klassisk engelsk fotbollsklubb som ståtar med totalt 14 inhemska titlar i liga och FA-Cup. Man deltog i ursprungliga “Football League” 1889 och vann sin första titel två år senare. Everton ståtar dessutom med rekordet i antal säsonger i den högsta ligan, nämligen 109 stycken.

Klubben har en välkänd rivalitet med grannklubben Liverpool FC, en rivalitet som egentligen funnits ända sedan Liverpool FC grundades av en före detta president i Everton samt några spelare. Detta föranledde också klubben att lämna Anfield som faktiskt var Evertons hem från det att man bildades 1878. Man sökte då sig till Goodison Park och har blivit kvar sen dess.

År 2002 tog Evertons styrelse beslutet att anställa den skotske managern David Moyes som haft en lång men ganska anonym proffskarriär. Moyes har under sin tid i klubben sett till att stabilisera Everton strax under de allra största. Med tanke på de resurser som Moyes ges att jobba med jämfört med de allra största så gör han ett fantastiskt jobb och han har ofta omnämnts som en stor favorit till att ta över Manchester United den dag Sir Alex väljer att tacka för sig.

I dagens Evertontrupp märks stjärnor som det sydafrikanen Steven Pienaar, den belgiska mikrofonfrillan Marouane Fellaini,veteranen Phil Neville samt de båda engelska landslagsförsvararna Phil Jagielka och Leighton Baines.

Svenskar som tillhört klubben är Stefan Rehn,Tobias Linderoth,Niclas Alexandersson,Anders Limpar och Jesper Blomqvist.

Historiskt sett stora spelare som har burit den blåa tröjan är, förutom de som redan nämnts i inlägget, Peter Beardsley, Paul Gascoigne, David Ginola, Joleon Lescott, Gary Lineker, Wayne Rooney samt de båda världsmästarna från 1966, Alan Ball och Ray Wilson.

 

Transfers:

In: Steven John Naismith(Rangers), Steven Pienaar(Tottenham),
Ut: James Wallace(Tranmere), Joseph Yobo (Fenerbahce), Tim Cahill (NY Red Bulls), Joao Silva (Levski Sofia)

Truppen:

Målvakter

Tim Howards sista tid på Old Trafford var inget kul, men han har stadigt spelat sig tillbaka till sitt säkra självförtroende och säkra aktioner och är idag en av ligans stabilaste målvakter. Han kompletteras av den slovakiske landslagskeepern Jan Mucha och det är en habil backup, så länge han nu orkar vara det.

Betyg:3

Försvarare

Nuvarande och tidigare landslagsmän trängs med talanger och kommande stjärnor. Everton har en backuppsättning som håller hög Premier Leagueklass och de som vill gör mål på Everton i år kommer att få jobba hårt.

Kultfiguren Tony Hibbert kommer säkert att få starta en hel del matcher ute på högerkanten och på andra kanten så förfogar David Moyes över ligans kanske bästa vänsterback i Leighton Baines. I mitten är Phil Jagielka förstaval och kompletteras av antingen Sylvain Distin eller den holländske landslagsmannen John Heitinga. Veteranen och hjälpgumman Phil Neville stöttar upp tillsammans med unge Shane Duffy.

Betyg:4

Mittfältare

Även om fjolårssäsongen inte var Tim Cahills bästa i karriären är förlusten av den rivige nickspecialisten kännbar. Hans förmåga att vinna dueller på mittplan och driva in i boxen och hota med sitt eminenta huvudspel har man ingen motsvarighet till i den kvarstående truppen.

Sydafrikanen Steven Pienaar återkommer på permanent basis efter en kortare sejour i Tottenham och är med sina kvicka fötter och sin speed exakt vad Moyes behöver på sitt mittfält.

En spelare som sticker ut på mer sätt än ett är belgaren Marouane Fellaini. En stark karaktär och en stor publikfavorit som kommer att vara viktig för Evertons offensiva spel även i år. En spelare som ännu inte levererat riktigt det som förväntas av honom är 21-årige Jack Rodwell. Att det är en stor talang är dock ställt utom allt tvivel och han finns säkerligen i David Moyes tankar när han ska formera premiärelvan.

Andra spelare som kommer att få mycket speltid på Merseysidemittfältet är Darron Gibson som Moyes hämtade på Sir Alex Fergusons överskottslager samt den anonyme krigaren Leon Osman

Betyg:3

Anfall:

Framåt kommer mycket att handla om fjolårets succeförvärv, kroaten Nikica Jelavic. Ett smart drag av Moyes var att hugga Steven Naismith, kroatens gamle forwardspartner från Rangerstiden, när den skotska klubben nu fallit samman.

Jelavic i all ära, men besättningen bakom honom ser inte så avskräckande ut och även om man som sagt plockat in Naismith skulle ytterligare en forward av hög klass vara att önska ur ett Evertonperspektiv.

Betyg:3

Totalt

Everton är ett stabilt 6-9 lag i Premier League och kommer med största sannolikhet att hamna i det spannet även i år. Mycket kommer att byggas kring Fellaini och Jelavic i offensiven och man har en solid backlinje.

För att Everton ska ta nästa steg skulle man behöva en spelfördelare av högsta internationella klass samt ytterligare en toppklassanfallare. De satsningarna och de pengar som behövs för sådana spelare finns mest troligt inte och jag tror inte att det gör Evertonledningen så mycket heller.

 Betyg: 14

Mål

Everton var bäst i stan ifjol, något som inte händer allt för ofta, och det är ingen vågad gissning att det är ett prioriterat mål även kommande säsong. Det har man förutsättningar att klara om man behåller samma fina grundspel defensivt samt att Jelavic kommer igång med målskyttet.

Nyckelspelare i Jelavic måljakt kommer belgaren Fellaini samt nygamle Pienaar att vara. Någonstans långt inne finns säkerligen drömmen om i alla fall spel i Europa League och även om det absolut inte är någon utopi så är det nog troligare att man återigen hamnar precis utanför Europaspel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *