Genomgång av Premier League: Del 15, Blackburn

Så är det dags för ännu ett mittenlag som sliter och kämpar på i Premier Leagues nämligen Blackburn. Blackburn har blivit lite av en klubb som etablerat sig som ett mittenlag som ibland kämpar för sin överlevnad under och andra år kan ligga längst fram och hota toppklubbarna. Säsongen 1994-95 vann man också Premier League vilket gör klubben intressant då man blir ett mittenlag som vunnit något som bara Manchester United, Arsenal och Chelsea har vunnit. Men det är långt borta och idag lär man få räkna med att kunna ha ett mittenlag som om de överraskar kan komma bland de tio bästa. Förra säsongen var man inblandad i det som blev en högdramatisk slutstrid ända in i sista minuten om att bli kvar i Premier League visserligen och laget slutade till slut på en femtonde plats fyra poäng före Birmingham under strecket då man precis lyckades rädda en tre måls ledning i slutet mot Wolverhampton, Wolves reducerade till 3-2 med tre minuter kvar av matchen. Tittar man på tabellen var man däremot det klart stabilaste av botten lagen med en målskillnad på -13 vilket var sju mål bättre än närmaste Wolverhamptons -20.

 

Men nu är det dags att lämna det gamla bakom sig och blicka fram mot en ny säsong. I sommar har det pratats om att nyckelförsvararen Chris Samba skulle vara på väg till Arsenal men framförallt är det anfallaren Nikola Kalinic som har fått de stora rubrikerna. Den Kroatiske anfallaren ska enligt engelska medier vara extremt missnöjd och just nu diskuteras en övergång till ukrainska Dnipro som nu verkar ha stannat upp då Kalinic moderklubb Hajduk Split krävt att få sina 15% och det återstår att se vad som händer där. En som däremot har lämnat är ju den stjärnbacken Phil Jones som tidigt blev klar för Manchester United och Jones lär lämna ett stort hål i Blackburn försvaret. Vad gäller egna värvningar har man ett stort problem då klubbens ägare dras med stora skulder på grund av finanskrisen och man har meddelat att man har en mycket begränsad transferbudget. Man har dock tagit fram lite pengar för att köpa Dundees unga skotske anfallare David Goodwillie som förra året gjorde 18 mål och röstades fram som ”Årets unga spelare” i skotska Premier League.

Lyckas Gamst Pedersen med sina finter i år? Foto: Wikepedia

Lyckas Gamst Pedersen med sina finter i år? Foto: Wikepedia

Klubben har även spelat en del träningsmatcher och de fyra man hittills spelat har slutat med två vinster, en avgjort och en förlust mot Premier League konkurrenten Aston Villa. Det är svårt att läsa ut något av dem resultaten då de övriga motståndarna inte direkt varit högklassiga. Det positiva laget kan ta med sig är dock att man inte släppte in särskilt mycket mål mot Aston Villa något som kan tyda på att man tar med sig den stabilitet man hade förra säsongen även in i den här.

 

Blackburn kommer att ta vid den här säsongen där man avslutade den förra med en match mot Wolverhampton och jag tror att det är en bra lottning för laget och dessutom dröjer det åtminstone fyra omgångar innan man möter någon av de absoluta toppklubbarna (Arsenal hemma) det finns alltså möjlighet för Blackburn att kunna bygga upp ett starkt självförtroende och komma igång ordentligt från början något jag tror kan vara mycket avgörande framförallt för en klubb som Blackburn som det känns som kan hamna lite varstans på mitten.

Så hur ser då Blackburns lag ut i år? Jag tycker att det ser lite sämre ut än förra året framförallt då man tappat försvararen Phil Jones som säkerligen kommer att saknas men man har ändå Chris Samba kvar och jag tror att han kommer kunna stå för den stabilitet som krävs i försvaret och om inte annat så har man Paul Robinson i målet. Även om engelskmedias favorithackkyckling ibland kan stå för stora misstag så är han däremellan en fantastisk stabil målvakt. Jag tycker personligen att Robinson fick ta oförtjänt mycket skit för de misstag han gjorde i engelska landslaget, ni minns väl den där studsande bollen mot Kroatien som fick engelskpress att jämföra honom med en åsna. Sedan får vi ju inte glömma Blackburns store trotjänare Ryan Nelson Nya Zeländaren som nu går in på sin åttonde säsong för Rovers med 201 matcher i bagaget och som alltid står för en stor stabilitet och rutin. Om vi sedan tittar på mittfältet hittar vi norrmannen Morten Gamst Pedersen en yttermittfältare som blivit kvar i Blackburn trots att man trodde att han skulle gå vidare till en större klubb för ett par år sedan. Gamst Pedersen är en mycket viktigt spelare i Steve Keans Blackburn och om någon ska göra det där magiska kreativa på yttermittfältet så är det han. Sedan har vi ju spelfördelaren Bret Emerton som reste sig i slutet förra året och såg till att laget överlevde i Premier League med ett par avgörande mål. Om vi sedan tittar på anfallet avgörs mycket på vad som händer med Kalinic blir han kvar och om han blir det är han då motiverad att göra sitt jobb ännu en säsong för Rovers trotts att han uttryckt att han vill lämna? Helt klart är att Rovers anfallare måste börja producera mål då den bäste målskytten slutade på fem mål (Kalinic, Jason Roberts och David Hoilett) Blackburn behöver en anfallare som kan göra åtminston 10-15 mål för att komma högre i ligan.

 

Jag tror att Blackburn kommer att få slita på den nedre halvan även i år. Man har tappat Phil Jones och även Nicola Kalinic ser alltså ut att gå förlorad för Rovers. Jag tror att man hamnar kring femtonde till tionde plats. Tittar man på statistiken har Blackburn slutat på den där femtonde platsen vid tre tillfällen en gång har man säsongen efteråt lyft och tagit en sjätte plats, jag skulle få en chock om dem upprepar det i år, en gång har man kommit tia och en gång upprepat femtonde platsen i år tror jag man förbättrar sig men bara lite så jag säger en  tolfte plats om man får allt att fungera och en ny femtonde om det inte skulle göra det, kan nämna där att Blackburn inte kommit sämre en femtonde de tio senaste åren. Vi ser framemot att se vad Rovers kan bjuda oss på i år.

 

1 tanke kring ”Genomgång av Premier League: Del 15, Blackburn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *