Genomgång av Premier League: Del 16, Wigan

När man tittar på engelsk fotboll är det lätt att ibland generalisera och säga att lagen på nedre halvan i första hand fokuserar på försvaret och bara slår ifrån sig. Sanningen att säga byggs engelsk fotboll väldigt mycket efter en stabilitet i försvaret och därefter bygge man upp sitt anfall. Wigan är undantaget för den här regeln. Laget som kan falla sönder fullständigt om det vill sig illa det är bara att titta på fjol årets premiär mot Blackpool då man förlorade med 4-0. Men vad gjorde det när säsongen var över var det Roberto Martinez och hans grabbar som kunde höja armarna i luften medans Blackpool låg på knä i leran och grät. Wigan har valt en annan väg mot många andra klubbar på den nedre halvan man har valt att satsa på spanjoren Martinez istället för en brittisk tränare något som inte direkt är vanligt bland klubbarna på den nedre halvan. Man spelar också en betydligt mer chansartad fotboll än vad lag som Stoke, Fulham och andra lag som brukar ses för överlevnaden och det har också straffat sig många gånger då man blivit utspelade.  

Under sommaren valde Roberto Martinez att förlänga sitt kontrakt med klubben trots att det fanns ett intresse från Aston Villa att ta över som tränare, en klubb jag tror hade passat Martinez perfekt, man lyckades också behålla sin bäste målskytt den colombianske anfallaren och offensive yttermittfältaren Hugo Rodallega något som jag tror var ett måste för Wigan om de ska hänga kvar och på den fotboll man skapat under Martinez tid som tränare. En som gjort tvärtemot Martinez är den så viktige yttermittfältaren Charles N´zogbia som lämnade klubben för Aston Villa. Jag tror att Martinez borde försöka hitta en ersättare för N´zogbia åtminstone om laget ska fortsätta efter filosofin man slagit in på.

Men jag är lite fundersam om man verkligen ska göra det. Visst är det så att man älskar att se ett lag på nedre halvan spela som Wigan gör men jag kan inte låta bli att undra om det inte vore mer effektivt med ett stabilare försvar och satsa på kontringar på snabbe Rodaliega. Wigan måste göra ett val nu om hur man ska gå vidare. Ska man köpa in en ny snabb och kreativ yttermittfältare eller ska man vända om helt och stärka det försvar som ibland varit så bräckligt? Jag tror och hoppas att man väljer det första alternativet både för att jag vill se rolig fotboll och för att jag tror att man alltid måste tro på sin egen spel idé och filosofi. Legenden Johan Cruyff sa en gång ”Det är bättre att förlora med din egen vision än med någon annans” och visst kan man hålla med för om Wigan skulle åka ut i år så är det alltid bättre om Martinez kan säga att det var med hans fotbollsfilosofi inte Stokes eller West Bromwish och visst älskar vi att Wigan sticker ut lite i mängden.

Wigan har som jag redan nämnt sin största svaghet i försvaret där vi hittar gamle Liverpool målvaktstalangen Chris Kirkland som växt som målvakt sedan han lämnade bänken på Anfield och det var mycket tack vare hans stabila målvaktsspel som Wigan klarade sig 2009-10 och det året blev Kirkland även utsedd till årets spelare av pressen.

Om vi sedan tittar på backlinjen har vi som redan nämnts alltså Wigans svagaste del men man har ändå Ivorianen Steve Gohouri och även Antolin Alcarez som efter ett lyckat VM i Syd-Afrika värvades till klubben och tog en säker plats i laget och slutligen har man Emerson Boyce som hade sin bästa säsong 2006-07 men som nu kanske har sina bästa år bakom sig. Om vi tittar på mittfältet har man alltså tappat den kreative N’zogbia och han lär saknas i den offensiva delen av mittfältet. Hoppet står nu istället till den unge skotten, som spelar för sina föräldrars Irland, James McCarthy en tjugoåring som redan som sjutton åring öste in mål för skotska Hamilton och slutade på 6 mål, vilket får ses som bra för en så ung spelare i ett mittenlag i skotskaligan. Om McCarthy är den som kommer få stå för det offensiva och farten på mittfältet så är det den unge fransmannen Mohamed Diame som ska ge Wigan mittfältet stabilitet och sedan har vi även Ben Watson som fick en del speltid förra året och även fick in tre mål. Men helt klart är att Wigan behöver förstärka sitt mittfält.

Chris Kirkland måste vara på topp. Foto: Wikepedia

Chris Kirkland måste vara på topp. Foto: Wikepedia

I anfallet har man dock sitt starkaste kort i den snabbe Hugo Rodallega som lär bli lagets absoluta nyckelspelare framförallt när N’zogbia lämnat. Om Wigan ska lyckas i år så måste Rodallega lyckas vara den kreative snabbe anfallaren vi vant oss vid och han måste förmodligen göra jobbet ensam.

Jag tror Wigan har ännu en tuff säsong framför sig om inte Martinez lyckas hitta en ersättare för N´zogbia för jag tror att det är lite för tidigt att hoppas att James McCarthy ska ta det ansvaret. McCarthy är en extremt lovande mittfältare som säkerligen kommer spela en avgörande roll för Wigan men jag tror inte man ska lägga allt ansvar på killen ännu. Jag tror att Wigan kommer att klara sig på att nykomlingarna Quens Park Rangers, Norwish och Swansea är lag som Wigan ska komma förre. Det skulle förvåna mig om något av de tre nykomlingarna klarar sig kvar men visst det skulle vara roligt om något av lagen överraskade rejält men som Blackpool visade förra säsongen hjälper det inte att få en kanonstart håller inte laget den kvalité som kväs i Premier League så ska det mycket till för att man ska hänga sig kvar. Ja tror på en sextonde eller sjuttonde plats i år för Wigan men trotts att man kommer få kämpa vet vi en sak och det är att vi kommer att älska att se laget spöa eller spöas. Full fart framåt Wigan!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *