Genomgång av Premier League, del 18 – Norwich City

Norwich tog Championship med storm då man som vinnare av tredjedivisionen League One direkt etablerade sig i toppen och avslutade säsongen på andraplats vilket innebar uppflyttning till Premie r League.

Klubben grundades 1902. Deras smeknamn är ”The Canaries” på grund av deras grön-gula matchtröjor och hemmaarenan heter Carrow Road. Deras ägare är den brittiska tv-kocken Delia Smith och hennes make som förvisso inte är några tunga investerare likt de hos Manchester City eller Chelsea eller vad folk tror QPR har men man har lagt ner mycket pengar i klubben för att först hålla den liv för att sedan konkurrera i Championship och för att nu kunna hålla sig kvar i Premier League. Balansgången mellan att investera utan att göra klubben för beroende av ägarens pengar är svår men Delia Smith har hittills löst det bra, frågan är om det räcker för att konkurrera i Premier League.

Taktiken

Klubbens kändaste läktarramsa är ”On the ball City” och om Lambert tagit inspiration därifrån eller inte är oklart men spelidé är ett välspelande City som vårdar bollen. Trots ett stabilt försvar och en pålitlig målskytt och target man i Grant Holt i anfallet är det mittfältet som är Lamberts främsta skapelse.

Det är oftast uppställt i en diamant. En defensiv mittfältare bakom två innermittfältare med en offensiv mittfältare som spets. Den defensiva mittfältaren är styrande i uppspelen och för att täcka ytor defensivt. Där framför är innermittfältarna tvåvägspelare men den ene är oftast mer defensiv inriktad och den andra mer offensiv vilket i praktiken gör mittfältet till en fyrkant av två defensiv och två offensiva mittfältare.

Man är dock flexibel och spelade ifjol även ett rakt 4-4-2, 4-4-1-1 och ett fritt 4-5-1 system med två offensiva mittfältare. Ny med värvade Anthony Pilkington och Elliott Bennett som främst är yttrar lär det bli ytterligare taktisk flexibilitet.  Sett till hur man spelat i träningsmatcherna lär man dock fortsätta med två anfallare och behålla diamantformationen om än med möjligheten att spela bredare med två yttrar i mitten av diamanten.

Spelarna

Längst bak har man en stabil allroundmålvakt i John Ruddy som sällan gör tabbar men är inte den som dominerar en match. Framför är mittförsvaret inte det mest namnstarka med Leon Barnett, Ritchie De Laet(inlånad från Man Utd), Elliott Ward och Zak Whitbread. Ifjol var den vanligaste mittbacksduon Ward-Barnett men efter att Barnett skadade sig efter halva säsongen tog Whitbread över och var oklanderlig under resten av säsongen.

Ward har under försäsongen varit skadad och kommer så vara för en tid vilket gör att det står mellan De Laet, Whitbread och Barnett.  Sett till lagets försäsongsmatcher är de alla fått lika mycket speltid men det troliga är att Leon Barnett är given medan De Laet och Whitbread kämpar om den andra platsen.

På ytterbacksplatserna var det ifjol Russell Martin till höger och Adam Drury/Marc Tierney till vänster där den senare av vänsterbackarna tog över platsen under slutet av säsongen. En plats han lär behålla.
Till höger var Russell Martin – enligt mig – Championships bästa högerback ifjol men nu har man dessutom lånat in Kyle Naughton från Tottenham som utsågs av spelarna till Championships bästa högerback ifjol. Tuff konkurrens men troligt att Naughton eller Martin ibland vikarierar på vänsterbacksplatsen som är klart tunnare. Martin har även prövats i mittförsvaret där man är något tunna, kan hända att han spelar där vilket inte gör laget ännu kortare men än mer snabbt och spelskickligt.

På mittfältet har man värvat in den defensive mittfältaren Bradley Johnson för att få en defensiv mittfältare som är bättre defensivt än David Fox, Simon Lappin och Andrew Crofts som spelade där under förra säsongen. Johnson passar även in Lamberts plan att ha en defensiv mittfältare som styr spelet.

Där framför var Andrew Crofts (något mer defensiv) och Surman(något mer offensiv) startspelarna ifjol. Möjligt nu att Surman ersätts av en ännu offensivare spelare eller att de båda ersätts av rena yttrar. Simon Lappin och David Fox för också nämnas, troligen ersättare till Andrew Crofts och Johnson samt defensivare alternativ till Surman. En ung innermittfältare som kan få chansen är Tom Adeyemi, övertygade i Bradford under förra säsongen.

Offensivt på mittfältet var mikrogeniet (If Maradona was a Leprechaun) Wes Hoolahan den som trippade fritt bakom i ”hålet” mellan motståndarnas mittfält och försvar för att lirka in passningar till anfallarna, gå på eget genombrott eller dra iväg ett oväntat långskott. En joker att hålla ögonen på.

Deras två nyförvärv Elliott Bennett och Anthony Pilkington är tveksamma inför ligastarten men högintressanta spelare. Båda tillbringade fjolårssäsongen i League One, Pilkington i Huddersfield och Bennett i Brighton, som yttrar. Pilkington är dock troligen tänkt som anfallare och Bennett som mer central offensiv mittfältare samt att tillföra möjligheten att ändra till ett bredare mittfältsspel med yttrar.

I anfallet är det Grant Holt som gäller. En Prima Punta, Head Honcho, Anfallspets, Big Kahuna, fornbrittisk centertank. Helt enkelt mannen som leder deras anfall, öppnar ytor med sitt hårda arbete och fysiska närvaro och gör mycket mål. Dessutom hade han ett tag en fantastisk Tom Selleck-esque mustasch. Bakom honom i rangordning finns Premier Leagues yngsta målskytt genom tiderna – James Vaughan, dock skadad förnärvarande. Powerforwarden Steve Morrison värvade från Millwall. Kanadensiske Simeon Jackson som avslutade säsongen med att ösa in mål, oftast i hattrick-form. Unge anfallaren Chris Martin som var Holts anfallspartner var skadad eller petad ifjol men fortfarande intressant och kombinerar bra med Holt.

Trolig startelva, i premiären och även därefter.

Ruddy

Martin-Barnett-De Laet-Naughton

Johnson

Crofts-Surman

Hoolahan

Holt-Morrison

Chans att undvika nerflyttning

Troligen ganska stor då det är en trupp av Championship spelare som förvisso har bra koll på spelsystemet och med en bra manager kan man likt Burnley överraska i början. Men jag ser dem som något otillräckliga samtidigt som konkurrensen ser hårdare ut i botten i Premier League än förra året.

Hoppas verkligen man blir kvar, att Lambert lyckas, att Hoolahan blir denna säsongens Charlie Adam och att Holt återigen odlar mustasch men jag tror tyvärr att man bara blir kvar en säsong och att Lambert lämnar (likt Coyle från Burnley) för ett större lag etablerat i PL.

Vad tror ni? Har man vad som krävs? Är Paul Lambert en ny Owen Coyle?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *