Genomgång av Premier League, del 19 – Queens Park Rangers

Queens Park Rangers har äntligen denna säsong tagit steget upp i Premier League igen. Det var 15 år sen QPR senast spelade i Premier League och mellan där så har laget spelat både i The Championship (Division One) och i League One (Division Two). Klubben hade spelat 13 säsonger i högsta divisionen innan säsongen 1995/96 då det var dags att ta steget ner i The Championship som på den tiden var kallad Division One. 2004 var året då Division One bytte namn till The Championship och ligan under bytte också från Division Two till League One. Klubben har trots en del säsonger i Premier League inte tagit många titlar. Den största titeln klubben har vunnit är Engelska Ligacupen som de vann 1967.

Säsongen 2010/11 var en fantastisk säsong för QPR som slutade etta i ligan och fick direkt en biljett in i världens bästa liga. Det som framförallt gjorde att laget tog steget upp i högsta division igen var deras defensiv. Laget släppte in bara 32 mål på 46 matcher under säsongen vilket var den stora faktorn att de kommer denna säsong spela i Premier League. Men hot om poängavdrag hängde över Luftus Road. Det fanns misstankar om att QPR hade undanhållit information för det engelska fotbollsförbundet FA när Alejandro Faurlin värvades och klubben kunde få ett straff på tio poängs avdrag. Utredningen kunde bli förödande för klubben då QPR ledde The Championship vid detta tillfälle med fem poäng. Om QPR hade fått straffet så hade laget fått lov att kvala till Premier League istället för att flyttas upp direkt. Beslutet meddelades efter den sista matchen som var mot Leeds United på Luftus Road där laget förlorade med 1-2, men det spelade ingen roll för att engelska fotbollsförbundet FA beslutade att inte straffa QPR vilket betydde att klubben flyttades upp i Premier League direkt. Lagets stjärna Adel Taarabt hade en magisk säsong med sina 19 mål och blev framröstad som ligans Player of the Year vilket han fullt förtjäna. Den offensiva mittfältaren som senast spelade i Tottenham men aldrig riktigt fick chansen där har utvecklats till en spelare som under denna säsong kan göra succé i Premier League.

QPR måste under transfer fönstret värva spelare av Premier League standard för att kunna under denna säsong mäta sig med resten av lagen. Hittills under transfer fönstret så har klubben varit mycket framgångsrika med värvningar som DJ Campbell, Kieron Dyer, Danny Gabbidon och Jay Bothroyd. DJ Campbell som kommer från nedflyttade Blackpool men som förra säsongen gjorde 13 mål kommer kunna bli en viktig kugge i QPR. Kieron Dyer och Danny Gabbidon kommer båda från nedflyttade West Ham och Jay Bothroyd kommer ifrån Cardiff. Jay Bothroyd som kommer att kunna bilda anfallspar med DJ Campbell gjorde 18 mål förra säsongen i The Championship. QPR har sålt Pascal Chimbonda och Gavin Mahon under detta transfer fönster. Det viktigaste under transfer fönstret för QPR inför denna säsong var framförallt att behålla de flesta av spelarna och sedan värva några spelare av Premier League standard vilket jag tycker att klubben har lyckats med.

Queens Park Rangers har under försäsongen spelat fem matcher och de lag som har stått för motståndet är: Harrow Borough, Tavistock, Plymouth Argyle, Bodmin Town och Cesena. Laget har vunnit fyra av dessa matcher och den största segern var mot Tavistock där laget vann med hela 0-13. Förlusten kom mot Cesena som vann med 1-0. QPR har spelat samtliga matcher på bortaplan vilket betyder att laget kommer göra den första hemmamatchen för säsongen mot Bolton som de möter i premiäromgången av Premier League.

QPR har spelare i laget som kan se till att klubben hamnar runt mitten av tabellen men de stora frågorna för supportrarna är, kommer lagets stora stjärnor Adel Taarabt och DJ Campbell leverera den insats som krävs för att laget ska klara sig kvar i Premier League? Kommer defensiven vara lika briljant som den var förra säsongen?

Jag tror att laget kommer släppa in betydligt mer mål denna säsong än förra. Men jag tror också att QPR kan bli den stora överraskningen i Premier League och att en spelare som Adel Taarabt kan bli en spelare som många klubbar kommer ha ögonen på. Inför den här säsongen så känns det som att de andra lagen ska varken överskatta eller underskatta detta QPR som kan antingen bli en flopp eller succé i Premier League. QPR kommer bli ett mycket intressant lag att se i Premier League igen och som det känns nu när det är bara någon dag kvar till premiäromgången så får framtiden avgöra hur det kommer gå för denna nykomling.

Glöm inte att läsa imorgon då vi har den sista laggenomgången inför säsongen och då kommer ni kunna läsa om Swansea City som förra säsongen kom på en tredje plats i The Championship.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *