Genomgång av Premier League Del 3 – Southampton

Southampton football club startades 1885 och har 12 säsonger i Premier League.  2004-2005 kom man sist i Premier League och är nu tillbaka i högstaligan igen. Under åren har man haft stjärnor som Peter Shilton, Peter Crouch, Matthew Le Tissier och svenskarna Anders Svensson och Michael Svensson gjorde även ett par säsonger med klubben. Man kan även med stolthet säga att man lämnat ett stort bidrag till dagens Premier League då man fostrat spelare som Teo Walcot, Gareth Bale och Alex Oxlade-Chamberlin. Klubben vann även anrika FA-cupen 1976.

Transfers

In: Steven Davis (Glasgow Rangers), Nathaniel Clyne (Crystal Palace), Paulo Gazzaniga (Gillingham), Jay Rodriguez (Burnley).
Ut: Bartosz Bialkowski (Notts Country), Lee Holmes (Preston North End), Ryan Doble (Shrewbury), David Connolly, Radhi Jaidi, Aaron Martin (Crystal Palace), Tommy Forecast (utlånad till Gillingham)

Trupp

 Målvakt: 2
Nyckelspelare: Kelvin Davis

Nu snart 36 årige Kelvin Davis som har spelat i Sundrland som högst är Saints enda målvakts alternativ med andre målvakten Tommy Forecast utlånad till Gillingham som inte har gjort en enda match för klubben i bagaget. Det känns ärligt talat som att man har en extremt tunn trupp på målvaktssidan och frågan är om Kelvion Davis har det som krävs för att få Saints att överlev Premier League men samtidigt är det så att en fotbollsmålvakt oftast är som bäst när han närmar sig slutet av sin karriär. Davis går nu in på sin sjunde säsong för Southhampton. Man behöver definitivt hitta en åtminstone hyfsad andre målvakt innan ligastarten.

Backar: 2
Nyckelspelare: Jos Hooiveld

Southamptons backlinje ser mycket intressant ut med nyförvärvet Nathaniel Clyne från Crystal Palace som ryktades vara på väg till Old Trafford i december men som nu istället hamnade i Southampton. Den 21 årige Clyne formar tillsammans med gamle AIK:aren Jos Hooiveld som äntligen fick det att lossna sedan han lämnar gnaget när han förra året gick till Sothampton, det blev 7 mål på 39 matcher, ett mitt lås med en bra kombination av talang och rutin och i truppen finns även portugisen Jose Fonte som varit en stabil mittback i klubben sedan han kom från Crystal Palace säsongen 2009-10 och det känns hårfint om vilka av dessa tre som kommer att bilda mittlås i Premier League. I övrigt har man på vänsterkanten den hårde engelskfödde skotten Daniel Fox som bland annat spelat i Celtic och på högerkanten har man Frazer Richardson.

Mittfält: 3
Nyckelspelare: Steven Davis

Med nyförvärvet Steven Davis har Southampton tagit ett stort kliv framåt i nivån på sitt mittfält. Davis är med sin rutin från Glasgow Rangers och Nordirländska landslaget precis vad laget behöver. Han är en mycket skicklig bollvinnare samtidigt som han har ett bra sinne för målskytte. Jag tror att Davis med sin kvalité, rutin och ledaregenskaper kan vara skillnaden som kan få Southampton att hålla sig kvar i Premier League. Bredvid sig på mittfältet har han spelare som brassen Guly Do Prado som reda visat att han har ett vasst skott och ett bra målsinne, dessutom har man unge kreative yttermittfältare Adam Lallana och Dean Hammond. Man kan också tillägga att man även har tillgång till fransmannen Morgan Schnderlin som är en mycket skicklig passningsspelare.

Anfall: 2
Nyckelspelare: Rickie Lambert

Här har man i Rickie Lambert och nyinköpte Jay Rodriguez från Burnley som båda två har visat sig vara mycket skickliga målskyttar. Lambert har sedan han kom till klubben 2009-10 från Bristol Rovers haft målskörden 30, 21 och 27 och har nu skjutit klubben till Premier League och Jay Rodriguez kom med sina 15 mål med i Årets lag i Championship förra året. Men frågan är om dem kan göra samma sak i Premier League? Jag tror inte att man ska underskatta Lambert som bevisligen är en fantastisk målskytt även om motståndet nu kommer att bli ett helt annat nu i Premier League. Ska Southampton lyckas i Premier League tror jag dock att det är ett måste att Rickie fortsätter att leverera och slå in mål.

Sammanlagt: 2,5

Southampton har lite för få spelare med riktigt rutin från Premier League, egentligen är det bara Steven Davis som har fler än tjugo matcher på den här nivån, och jag tror att klubben kommer få kämpa för att hålla sig kvar i Premier League och får dem till det kan dem klara sig kvar och kanske till och med kanske lyckas skrälla och ta en bra placering för trotts allt vem trodde Norwich och Swansea skulle få så pass bra placeringar dem tog förra säsongen och jag tycker faktiskt inte att Southampton ser sämre ut än dem båda lagen snarare kanske lite bättre för inget av dem lagen hade en spelare på förhand hade en spelare med Steven Davis rutin.  Lagets svagaste del är helt klart målvakten där man i skrivandets stund enbart alltså har Kelvin Davis. Starkaste delen tycker jag är mittfältet med målfarliga Davis och Do Prado.

Mål

 Som varje nykomling så har klubben målet att överleva och på så sätt börja etablera sig i Premier League på nytt. Jag tror att man har en chans att göra det också men det kommer att bli tufft men om man bara gör det som man vet att man är bra på, tror på det man gör, spelar enkelt och smart och har lite flyt så kan man definitivt klara sig kvar.

Egna tankar:

Sedan Southampton åkte ur Premier League har klubben gått från ansedd klubb i högsta ligan till att bli en plantskola för unga talanger och då framförallt yttermittfältare. Sedan man åkte ur Premier League har man gett oss stjärnor som Teo Walcott,  Gareth Bale och nya unga talangfulle Alex Oxlade-Chamberlin. Klubben har nu gått hela vägen från League One till att man nu är tillbaka i Premier League. Klubben visade under förra säsongen att man har hög kapacitet då man vann Championship och visade en mycket stabil form under hela säsongen. Frågan är om klubben kan hantera en eventuellt dålig start på säsongen och klubben har kanske skadats av att det nu är många år sedan klubben ställdes mot den klass som finns hos lagen i Premier League varje vecka och man kommer inte ha råd md några som helst misstag om man ska hålla sig kvar.  Frågan man kan ställa sig är om det här är slutet på Southamptons fantastiska resa eller om det kan finnas en fortsättning?

1 tanke kring ”Genomgång av Premier League Del 3 – Southampton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *