Genomgång av Premier League – Del 4, Arsenal

Det är sex år sedan Arsenal senast vann en titel. Det är sex år sedan Patrick Vieira lyfte pokalen på Millenium Stadium. Sedan dess har det hänt mycket inom klubben och dagens Arsenal är helt annorlunda. Highbury har bytts ut mot ett betydligt finare Emirates Stadium. Massvis med spelare har lämnat och har bytts ut mot nya unga hungriga spelare. Tränare Arsene Wenger sitter dock kvar till en del fans frustration.

Men om vi går tillbaka till säsongen 2003/2004 och tittar på hur laget såg ut då kan man se stora skillnader med dagens Arsenal. Stabile Jens Lehmann kunde man inte ersätta alls och Manuel Almunia har visat sig vara helt oduglig. Backlinjen med Lauren, Campbel, Toure och A.Cole har försämrats avsevärt och når inte alls upp till samma klass som den magnifika defensiv gjorde. Mittfältet med Ljungberg, Vieira, Gilberto och Pires var kanske världens bästa på sin tid och anfallet ska vi inte ens tala om. Bergkamp och Henry kan ha varit det mest fruktade anfallsparet genom tiderna. Arsenal hade då rutinerade herrar som hade varit med förr och spelat många år i toppfotbollen. Idag har det förändrats helt och man har inte kunnat ersätta alla de här spelarna på rätt sätt. Visst har man Fabregas, Van Persie, Vermaelen osv men det är inte samma som på den gamla goda tiden när man gick obesegrade under en hel säsong.

Om vi nu ska gå tillbaka till verkligheten och titta tillbaka på förra säsongen kan man inte annat än att bli förvånad hur ett lag kan tappa så mycket på några veckor. Efter den osannolika matchen mot Newcastle när man tappade 4-0 till 4-4 lyckades Arsenal bara vinna fyra av återstående tretton matcher. Ett osannolikt facit för en klubb som några veckor tidigare hade legat etta. Carling Cup var även det en faktor till tappet. För första gången på fem år hade Arsenal chansen att vinna en titel. Det var final i Carling Cup, även känt som Ligacupen. Birmingham stod för motståndet och alla trodde nog att Arsenal redan hade vunnit. Birmingham hade dock andra planer och när Zigic nickade in 1-0 efter 28 minuter blev Arsenal oerhört pressade. Van Persie såg dock till att kvitteringen kom när han i 38e minuten tryckte in 1-1. Men efter ett stort misstag i matchens sista minut kunde Martins göra 2-1 och det blev ingen titel denna gången heller. Det var inte mycket som stämde för Arsenal under säsongen och det hjälpte inte att Nasri visade upp livets form eller att Wilshere utvecklades till en världsstjärna. Säsongen blev en besvikelse återigen och Arsene Wenger var otroligt ifrågasatt efter en fjärdeplats i ligan.

Under sommaren har det stormat myckt kring Arsenal. Carl Jenkinson och Gervinho har redan skrivit på för Londonklubben och har debuterat. Carl Jenkinson kom närmast från Charlton och 18-åringen sägs ha kostat ca 13 miljoner kronor. Gervinho är även han klar och yttern från Lille skrev den 18 juli på ett fyraårskontrakt med Arsenal. Gervinho sägs ha kostat ca 140 miljoner kronor. Denilson har efter ett misslyckat år lämnat Arsenal för att bli utlånad till Sao Paulo under nästa säsong. Gael Clichy har även han lämnat klubben för köpglada Manchester City och vänstebacken tackar för sig efter åtta år i klubben. Clichy hade bara ett år kvar på sitt kontrakt och såldes för kaffepengar, ca 70 miljoner kronor.

Blir det Arsenal eller Barcelona? Foto: Ronnie Macdonald

Självklart surras det även mycket kring klubben och det går inte en dag utan att man får läsa nya rykten. Givetvis är Fabregas på tapeten men även Nasri, Bendtner, Eboue och Almunia har ryktats vara på väg bort. Cirkusen kring Fabregas har fortsatt och Barcelona ger sig inte. De ska ha hem den förlorade sonen men Arsenal har satt sitt pris och tänker inte sänka det något mer vilket Barcelona inte verkar förstå. Sandro Rosell har gått ut i media och sagt att marknadsvärdet på Fabregas har sänkts efter en skadedrabbad säsong men för en kille som precis har fyllt 24 så är det snarare tvärtom tycker jag. Det finns inte en chans att de kan tro att Fabregas är till salu för 300 miljoner kronor som Barcelona vill ge. De har nyligen lagt 260 + 140 miljoner kronor för Sanchez. En 22-åring som har presterat under en säsong. Fabregas däremot har under flera säsonger varit Arsenals ledare och presterat under en lång tid. Då kan man inte räkna med ett så rabatterat pris. Nasri har efter en fantastisk säsong även han ryktats vara på väg bort och de båda Manchesterlagen har visat störst intresse för 24-åringen. Nasri har bara ett år kvar på sitt kontrakt i Arsenal och har nekat Arsenals nya kontrakt som skulle sträcka sig till 2016. Priset sägs vara 250 miljoner för den högt eftertraktade Nasri.

Det finns även spelare som troligtvis kommer försvinna och en av dem är Bendtner som inte alls ser någon framtid i Arsenal. Borussia Dortmund sägs vara hetast på gröten för förra årets bänknötare. Skämtaren Eboue ryktas vara nära en flytt till Galatasaray och efter förra säsongens misstag har Wenger troligtvis tröttnat på Ivorianen. Almunia har efter några misslyckade säsonger tappat sin plats till Fabianski men som i sin tur tappade sin plats till den unge Szczesny. Malaga, Atletico Madrid och Fenerbache sägs vara intresserade av Almunia.

Inför nästa säsong har man alltså lovat en storstädning i truppen och man har givetvis målet att vinna någon titel. Premier League kommer bli tuffare än någonsin och med tanke på Manchester Citys och Liverpools satsningar kan man konstatera att det är fler lag än någonsin som slåss om titeln. Arsenal kommer få det tufft nästa säsong tror jag. De har ett fortsatt ungt lag och har inte samma rutin som resten av topplagen. Jag hoppas att Wenger har planer på att värva minst en mittback, en vänsterback och en bollvinnare. Arsenal behöver förstärka sin trupp och höja medelåldern lite. En stabil mittback i Samba hade varit riktigt bra och en ersättare till Gael Clichy är ett måste. Det har talats mycket om Jose Enrique och deet tror jag hade varit en bra lösning för Arsenal. Spanjoren har utvecklat sitt spel otroligt mycket och 25-åringen är inte jättedyr. Manchester United har redan lockat till sig spelare i form av Ashley Young, Phil Jones och David De Gea och det verkar som Chelsea är på gång med. Arsenal behöver verkligen förstärka och jag är inte nöjd förräns Wenger har investerat i minst tre nya spelare. Om inte detta skulle ske kommer Arsenal få det väldigt tufft i toppen. De kommer inte kunna prestera i Premier League och Champions League samtidigt och med tanke på de båda inhemska trupperna kommer inte laget räcka till. Därför önslare jag att man tar vara på de pengarna man har att förfoga över för annars räcker man inte till.

 

Imorgon blir det fortsatt läsning om kommande säsong i Premier League och fjolårets femma Tottenham som står inför en tuff säsong. Sticker Modric till Chelsea och kommer de att kunna kvala in till Champions League?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *