Genomgång av Premier League – Del 5, Tottenham

Inför förra säsongen var det många som tvivlade på Tottenham. Skulle laget verkligen orka både Premier League och Champions League med den trupp de hade? De flesta var mycket osäkra, men Spurs bevisade snabbt att det inte var några problem med Europaspelet. I ligan spelade laget hela tiden stabilt och säkert, och lyckades i stort sett hålla sin femteplats under hela säsongen. I Europa gick det, om möjligt, ännu bättre. Gruppspelet slutade i en förstaplats, före Inter, Twente och Werder Bremen. Trots succén så var man rejält nederlagstippat mot Milan, som stod för motståndet i åttondelsfinalen, men ett mål av Crouch var allt som räckte för ytterligare en skräll. Den svåra lottningen fortsatte, och i kvartsfinalen mötte man Real Madrid, som enkelt kunde slå ut Spurs med totalt 5-0.

Kanske var uttåget ur Champions League en anledning till den slutgiltiga femteplatsen i Premier League. På slutet blev konkurrensen hård om Europa League-platsen, när Liverpool kom igång på allvar och började hota. I kampen mellan två lag som båda åkt ur Europaspelet lyckades ändå till slut Tottenham dra ifrån Liverpool, och få ännu ett års erfarenhet i Europa.

I år låter det ungefär på samma sätt som förra året – ska Tottenham verkligen orka både Europa och ligan? På en punkt är ändå de flesta överens. Den kommande säsongen är oerhört viktig för laget. Det är med största sannolikhet i år Tottenhams öde avgörs. Kan man utvecklas ytterligare och börja konkurrera om titlar, eller kommer man återigen sjunka tillbaka till mitten? På grund av den stora frågan var det nog många som förväntade sig hög aktivitet från Harry Redknapp i sommar, något som hittills uteblivit. Två talanger i Cristian Caballos och Souleymane Coulibaly, samt ännu en rutinerad målvakt i Brad Friedel, är de enda nyförvärven än så länge. Vill Redknapp verkligen utmana toppen så gäller det antagligen att börja betala för sig. Man kan inte hålla sig till gratisaffärer om man ska bli bäst. Däremot har han hittills gjort ett bra jobb med att behålla sina spelare. Kyle Naughton (lån), Jamie O’Hara, Stipe Pletikosa samt Jonathan Woodgate är de enda spelarna som lämnat. Inga större avbräck alltså.

Det ser ändå ut som att det kan bli en hel del aktivitet på transfern i augusti för Tottenhams del. Redan nu går det starka rykten om flera spelare, bland annat Mirko Vucinic, Emmanuel Adebayor samt Klaas-Jan Huntelaar, samtidigt som Luka Modric glider allt längre ifrån klubben. Att Modric, som gjorde stor succé förra året, vill lämna klubben är ingen stor hemlighet. Frågan är om Tottenham verkligen har råd att behålla en missnöjd stjärna. I värsta fall kan det leda till både dåliga prestationer från spelarens sida och försämrad lagmoral. Sådant har ett utvecklande lag verkligen inte råd med.

Även om man inte ska ta ett lags försäsong på alltför stort allvar, så har Tottenham verkligen inte imponerat under sin USA-turné. En 0-1-förlust mot Kaizer Chiefs följdes upp med 1-1 mot Orlando Pirates, där Rafael van der Vaart lyckades göra ett riktigt snyggt frisparksmål. Det återstår just nu två matcher av Tottenhams försäsong. Den 30 juli åker man till Brighton, för att möta det nyuppflyttade Championship-laget. Det större testet sker den 6 augusti mot spanska Athletic Bilbao.

Med 6 topplag, samt hårdsatsande Sunderland, kan det bli svårt att nå topp fyra i år. Tottenham lär ändå göra ett allvarligt försök. Europaspel även nästa år är målet. För att lyckas med det gäller det att Harry Redknapp prioriterar rätt turnering. Med tanke på att Tottenham hittills inte förstärkt truppen nämnvärt, så borde man kanske lufta lite ungdomar i Europa League, medan man satsar hårdare på ligan. På grund av årets konkurrens kan det straffa sig att inte satsa 100 % i ligan.

Innan säsongen börjar har Redknapp ett oerhört viktigt uppdrag, som måste lösas. Han måste kunna hitta en spelare som kan ersätta Modric redan nästa säsong. Visst skulle han kunna hålla fast sin stjärna ytterligare ett tag för att få maximalt betalt för honom. Jag tror ändå att det allra bästa vore att släppa honom redan nu, för att på så sätt vinna lite tid i jakten på en ersättare. Om han fortfarande är kvar vid ligapremiären den 13 augusti, så blir det plötsligt likt scenariot mellan Javier Mascherano och Liverpool förra året, då Mascherano bara någon timma innan avspark förklarade att han vägrade gå ut på planen i stormatchen mot Manchester City. Som några kanske kommer ihåg blev då tränaren Roy Hodgson tvungen att snabbt improvisera ihop en ny taktik, vilket ledde till att City krossade laget med 3-0. Har Tottenham verkligen råd att riskera en ny Mascherano-saga? Förmodligen inte.

Då återstår frågan, fiasko eller succé för Spurs? Det känns som att det inte finns något mellanläge. Allt måste våga satsas, och då måste man ta risker. Personligen tror jag tyvärr att en flopp ligger närmast för tillfället. Om Gareth Bale och Rafael van der Vaart går sönder, vem ska då avgöra matcherna för Londonlagets fördel? Det finns många frågetecken, och Harry Redknapp har utan tvekan ett mycket tufft år framför sig.

Fortsätt läs förberedelserna inför Premier League imorgon, då det forna storlaget Liverpool står på tur. Håller laget på att vakna ur sin långa dvala, eller har fansen ännu en gång för höga förhoppningar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *