Genomgång av Premier League, Del 9 – Aston Villa

Säsongen 2009-10 hade Martin O’Neal lyckats bygga ett framgångsrikt och underhållande lag av Aston villa och nått Europa.
En säsong senare är O’Neal borta och så är också de nyckelspelare som gav laget dess framgång.
Det är dags att börja om från ruta ett.
Nya spelare, ny tränare och ett nytt Aston villa.

Tittar man på Aston villas förra säsongen och ser vad som händer nu måste man bli vettskrämd som Villasupporter. När James Milner såldes till Manchester City gick Martin O’Neal in till ägaren Randolph Lerner och förklarade att det var två alternativ köpa in en ersättare eller sänka målsättningarna för säsongen han fick nej till båda och sa upp sig. Ett år senare måste O’Neal sitta och garva i sitt hem för säsongen 2010-11 har verkligen gett honom rätt. Nu har även Ashley Young som var ännu viktigare spelare för Astonvilla gått till Manchester United och dessutom har Stuart Downing som är den som idag skulle kunna gå in och täcka upp för lagets två stora ytter nyckelspelare gått till Liverpool.

Jag tror att Astonvilla står inför ett tufft år nu när man tappat samtliga som stod bakom succén 2009-10. Man föll samman efter förlusten av Milner men nu har man alltså även tappat båden Ashley Young och Stuart Downing och därför undrar jag om förra säsongen bara var början på Astonvillas fall.  Förlusterna av mittfältarna har också gjort att lagets mittfält ser väldigt tunt ut då man förutom Marc Albrighton har man Stiliyan Petrov som inte direkt bli yngre med åren, Stephen Ireland som inte direkt övertygade förra säsongen och Jean Makoun samt ett antal unga talanger som Fabian Delph och Barry Bannan och jag är skeptisk till om någon av dem två är redo att spela en avgörande roll för Villa redan i år. En annan fråga är om nye tränaren Alex McLeish är fågel eller fisk? Förra säsongen ledde han Birmingham till seger i ligacupen, vilket får ses som en stor bedrift, men samtidigt åkte man också ur Premier League. McLeish enda värvning än så länge är målvakten Shay Given och även om Villa är av stort behov av en ny målvakt efter att Brad Fridell lämnat för Tottenham så skulle jag vilja fråga vad han tänker göra åt mittfältet? Frågan är vilken väg laget ska gå? Ska man satsa på stora värvningar för att täcka upp för förlusterna av Milner och Young, vilket jag tror man måste göra om man ska kunna nå en topplacering i ligan i år, eller ska man bygga laget underifrån på egna produkter?

Kommer Stiliyan Petrov att leda laget mot ett skäll år?

Kommer Stiliyan Petrov att leda laget mot ett skäll år?

Jag tror att Aston villa borde bygga sitt lag underifrån. För även om det innebär att laget inte kommer få en topplacering i år så är det underifrån som man byggt upp sina framgångar för man ska komma ihåg att vare sig Milner eller Young var några stjärnor när de kom till klubben utan har byggts upp och vuxit i den med åren. Men frågan är om den fortfarande unge Mark Albrighton är redo att axla rollen som lagets nyckelspelare på kanten? Albrighton visade enligt mig stundtals under förra säsongen att han har vad som krävs för att vara en viktig spelare för laget men nu när Young är borta kommer det bli hans uppgift att leda lagets offensiva mittfält på kanten. Ett mittfält som de senaste åren med Milner och Young blivit nyckeln i Aston villas spel. Det är ett tungt ansvar som nu vilar på Mark Albrighton men hans styrka är att han är oerhört snabb och har en bra teknik och det är precis det som Aston villa kommer att behöva. Men frågan är om det räcker? Jag tror att om man ska ha chansen att ha något med toppen att göra i år så måste ngen och Jean II Mak ha något med toppen att göra i en om Villa är av stort behov av i år. Så vongen och Jean II Makår så måste man värva åtminstone en ny yttermittfältare jag är lite förvånad över att McLeish inte försökte få med Ryan Babel när man sålde Downing till Liverpool. Babel som inte har lyckats nå upp till sin potential i Liverpool men som skulle kunna lyckas i Aston Villa. I dagarna gjorde man dock klart med Wigans yttermittfältare Charles N`Zogbia och han är precis den värvning Villa behöver Alex McLeish var mycket nära att få N´Zogbia att skriva på för Birmingham men misslyckades med dem personliga förhandlingarna med N´Zogbia. McLeish har redan varnat de andra lagen för att man med N´Zogbia i laget skulle kunna göra vad som helst och helt klart är att Aston Villa blir ett annat lag med N`Zogbia i det.

McLeish har dock själv erkänt att Aston villa inte kan konkurrera med klubbar som United, Chelsea, City, Arsenal, Liverpool och Tottenham då klubben har betydligt mindre pengar att köpa spelare för.

Enda positiva i Aston Villa är att anfallet fortfarande ser riktigt starkt ut med spelare som Agbplahor, Daren Bent, Emile Hesky och Nathan Delfuenso så har man en härlig blandning av en målkung (Bent), en ung stjärna på uppgående (Agbolahor), en rutinerad räv (Hesky) och en ung hungrig framtidsstjärna (Delfuenso).

Om jag får gissa så hamnar Aston villa någonstans i mitten av tabellen. Har man en bra säsong borde man kunna nå övre halvan har man en dålig lär man få slås för sin överlevnad på den undre. Men jag tror mig veta att oavsett om man slås på nedre halvan för sin överlevnad eller på den övre om framgång och en plats i Europa så vet jag att Aston Villa kommer bjuda oss på härliga matcher med mycket fart och finnes. Aston Villa lär ha tappat mycket av sin motor men jag tror fortfarande att det finns tillräckligt mycket med hästkrafter för att kunna skrämma slag på en och annan motståndare och ge oss som fotbollsälskare mycket att prata om. Villa må vara ett lag på fall men jag kan inte låta bli att tänka att det är klubbar med Aston Villas inställning som vi älskar och ingen skulle bli gladare än jag om Alex McLeish visar att vi som trott att laget redan är slaget har haft fel. Framåt Villa!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *