Genomgång av Premier League Del 9 – Norwich City

Ifjol återvände man till Premier League efter flera säsonger i Championship och League 1. Tack vare Paul Lambert som enligt legenden slog Norwich med sitt Colchester med 7-1 i League 1 för att därefter ta över Norwich och med två raka uppflyttningar för dem till ligan av milk and money. Med Lambert lockad bort till Aston Villa är det Chris Hughton som ska fylla de 46:orna och fortsätta hålla Norwich kvar i Premier League.

Transfers

In: Jacob Butterfield(Barnsley), Robert Snodgrass(Leeds), Steven Whittaker(Rangers), Michael Turner(Sunderland)

Ut: Zak Whitbread(Leicester), Aaron Wilbraham(Crystal Palace), Adam Drury(Leeds), Andrew Crofts(Brighton)

Laget

Målvakter

Ruddy och Rudd. Stabilt. Ruddy gjorde en bra säsong ifjol till den gräns att han var omnämnd som ett alternativ till den engelska landslagstruppen vilket när det gäller målvakter i och för sig är i klass med att bli omnämnd som Norges bästa basketspelare. Men likväl ska man inte förringa Ruddy som en viktig del i Norwich. Rudd en ganska lovande duglig back-up som dessutom som andramålvakter bör sticker ut just för att han har nästan samma namn som sin lagkamrat.

Betyg(1-5) – 2,5

Backar

Norwichs akilleshäl är ganska klart backlinjen. Till viss del planerat och en kompromiss eftersom man har en offensiv taktik. Till denna säsongen har man dock jobbat med att förstärka backlinjen individuellt med Turner som är en PL-back av god klass som dessutom är något av en ledare vilket Norwich saknat i försvaret. En bra mentor ut unge Ryan Bennett som man värvade i Januari från Peterborough.

Dessutom ger Steven Whittaker dem mer djup och stabilitet på högerbacken. Framför allt tror jag försvaret kommer bli bättre på grund av att Hughton är en mer defensivt inriktad manager än Lambert. Hans Birmingham ifjol byggde mycket av sina framgångar på sin starka defensiva organisation.

Betyg – 3

Mittfältare

En lagdel med gott om bredd men som inte alls saknar spets för den delen. Det finns flera defensivt kompetenta centrala mittfältare(B.Johnson, Fox, Howson), offensivt skickliga centrala mittfältare(Hoolahan, Surman, Butterfield) och flexibla yttrar av hög kvalité(Pilkington, Snodgrass, E.Bennett). Vilket passade båda rotationsvurmaren Lambert och något som passar Hughton som skiftar mellan 4-5-1(ish) och 4-4-2 om än inte lika frekvent som Lambert. Har framför allt konsekvent använt ett spel där yttrarna är en väldigt central(pun intended) del av spelfilosofin vilket förklarar köpet av Snodgrass som troligen är det närmaste man kan komma till Chris Burke som var Hughtons främsta spelare i Birmingham ifjol. Rivig, hårt arbetande men samtidigt tekniskt skicklig och som samlar på både mål och assist.

Betyg – 3

Anfallare

Grant Holt. Som var så fenomenal ifjol. Och som är precis den sortens anfallare som Hughton använt till stor framgång tidigare fast då i form av Andy Carroll och Marlon King. Inläggspel eller mer raka uppspel på en stor centertank. Dessutom har man bakom Holt Steve Morison som också gjorde en stark debutsäsong i Premier League. Och Simeon Jackson som inte gjorde bort sig när han fick chansen tillsammans med Holt/Morison ifjol samt jokern James Vaughan som kanske lever upp till sin potential samt håller sig frisk någon gång.

Betyg – 4

Totalbetyg

12,5

Mål

Att hålla sig kvar i Premier League. Kort och gott. Vilket man helt klart har potential till men jag skulle nog säga att botten av ligan är ännu starkare än den redan starka fjolårsupplagan. Vilket gör att Norwich får ses som en av favoriterna till att åka ur, något som dessutom förstärks av det att man fått ersätta Lambert.

Men jag tror Hughton kommer klara att ersätta Lambert med manér även om jag inte är säker på om det räcker för att hålla sig kvar.
Gott om tecken finns där som talar för båda sidor. Då truppen passar Hughton bra redan och med bättre offensiva centrala mittfältare än tidigare ger plats åt en mindre taktisk utveckling för Hughton samtidigt som Hughtons goda trackrecord med att stabilisera försvar ger laget en möjlig extra dimension. Men om man ser på det genom det halvtomma glaset kan det ovan leda till att Hughtons taktik kanske inte funkar lika bra med en mer offensiv central mittfältare eller om Norwichs välfungerande offensiv begränsas av Hughton i hans försök att förbättra försvaret.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *