Genomgång av Premier Leaue Del 7-Stoke

Stoke City Football Club  är en fotbollsklubb från Stoke-on-Trent i England. Stoke grundades 1863 och är därmed den äldsta klubben i Premier League och den näst äldsta fotbollsklubben i världen, efter Notts County. Klubben var en av 12 som bildade The Football League år 1888. ”The Potters”, som klubben kallas, spelar sina hemmamatcher på Britannia Stadium i Stoke-on-Trent.

Stokes första stora cupvinst var den i 1972 års omgång av Engelska Ligacupen, där man slog Chelsea med 2-1. Klubben har vunnit the Football League Trophy vid två tillfällen, först år 1992 och senast år 2000.

 

Transfers.

In: Jamie Ness (Fri transfer) Glasgow Rangers

Ut:

Matthew Lund Lån
Danny Collins Klubblös
Ryan Brunt Lån
Florent Cuvelier Lån
Jonathan Woodgate Klubblös
Louis Moult Klubblös
Salif Diao Klubblös
Ricardo Fuller Klubblös
Tom Soares Klubblös
Dave Parton Klubblös
Andrew Davies Klubblös
Diego Arismendi Lån
Danny Collins Lån
Danny Higginbotham Lån

Truppen

Målvakter

Stoke har en ganska bra uppsättning av målvakter, kanske rentav den bästa lagdelen för tillfället. Man har Thomas Sörensen, Asmir Begovic och Carlo Nash. Det är en uppsättning som Tony Pulis måste gilla. Det är inga världsmålvakter, men dom håller relativt hög klass i engelska ligan, när dom är form. Lägstanivån är inte den bästa hos varken Sörensen eller Begovic. Men i mina ögon är det nog dansken som bör vara förstemålvakt. Begovic är en bra back-up.

Betyg: 3

Försvarare

Här finns det en del att jobba med för Pulis. Visst, centralt är dom tunga med Ryan Shawcross, Robert Huth och Matthew Upson. Men på ytterbackplatserna ser det mindre bra ut, i alla fall för tillfället. Där tror jag att tränaren letar bra spelare. Tony Pulis förespråkar den klassiska brittiska fotbollen, och även då krävs det bra bredd på försvararna. Tony är en målmedveten tränare, har klart för sig och talar om för spelarna vad han tycker. Försvaret under fjolåret var under all kritik, kom inte upp i den nivå som laget hade under 2010/11. Här tror jag att vi får in ett par namn till innan transferfönstret stänger.

Betyg: 2

Mittfältare

Även här på mittfältet kan det behövas 1-2 nya spelare. Det finns mycket vilja i spelare som Delap, Whelan, Etherington och Pennant. Sen har man nyförvärvet Jamie Ness, 21 år, från Glasgow Rangers. Stokes mittfält har varit tunga för motståndare att ta sig igenom. Pulis har drillat sina spelare bra här med att hålla rätt positioner, och spela ganska intensivt. Här finns en bra lagdel för detta Stoke. Det enda som riktigt fattas är en kreativ central mittfältare. En som kan hålla i bollen lite istället för dom mindre sevärda, för publiken, långa bollarna. Vilja slår klass brukar man ofta säga. Om det blir så under kommande säsong får vara osagt.

Betyg: 3

Anfallare

I anfallet har Tony Pulis sin starkaste lagdel. Eller vad sägs om spelare som långe Peter Crouch, Kenwyne Jones och Ricardo Fuller. Sen finns det backup i bland annat Mamady Sidibe och Cameron Jerome. Visst, det är inga storspelare direkt, men dom sätter alltid press på samtliga försvar i Premier League. Otroligt jobbiga att möta. Crouch som trots sin längd är relativt bra med fötterna, Jones som hugger på allt och är en duktig målskytt. Det finns både rutin och klass för att Stoke ska kunna gå från samtliga arenor med mål i protokollet.

Betyg: 3,5

Totalt

Tränaren Tony Pulis har ett mål i sikte, att förbättra fjolårets resultat. Det finns potential i denna truppen att göra det, framförallt nu när Stoke inte spelar i Europa League denna säsongen. Med ett par nyförvärv i försvaret och på mittfältet så kan man i Maj månad 2013 sluta på en relativt bra placering, någonstans på den övre halvan. Sörensen håller klass, Shawcross är viktig, likaså Delap och Crouch i respektive lagdel. Och Pulis är en envis herre, han är inte nöjd med den blygsamma fjortonde platsen man slutade på i våras.

Betyg: 11,5

Mål

Självklart ska målet vara att sluta på en topptio plats. Stoke kanske inte är ett lag som ska slåss om platserna till Europa League kommande säsongen, men får man alla pusselbitar på plats så är en slutplacering på den övre halvan ett godkänt resultat. Sen vet man att Crouch alltid kan leverera. Hans målskytte kommer bli viktigt för att laget ska ta sina trepoängare hemma på svårspelade Britannia Stadium. Där ska det plockas många vinster. Förra säsongens deltagande i Europa League satte sina spår i spelet i Premier League, det blev för jobbigt för detta orutinerade lag utanför dom brittiska öarna. I år har man enbart ligan i fokus. Tar man sina vinster på hemmaplan och får med sig poängen från bortamatcherna så är en slutplaceringen någonstans mellan 7-10 plats ett godkänt resultat.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *