Göteborg FC – Vågar ni bli bäst i Sverige?

Efter att ha sett inställningen, viljan och spelet som Göteborg FC plockade fram i förlängningen mot Tyresö FF under finalen av Svenska Cupen är jag övertygad. Göteborg FC har all möjlighet i världen att gå riktigt långt i Champions league i år. Något som är viktigt om man vill vara med och utmana om titeln som Sveriges ledande lag kommande år.

Nackdelen med att gå långt i såväl Svenska Cupen som i Champions league är att de konkurerande klubbarna i Sverige redan sitter och planerar för kommande säsonger. Dom hinner rent av inleda diskussioner med intressanta spelare, allt medans Göteborg och dess ledning sitter och analyserar Fortuna Hjörring som är kommande motståndare i Champion Leagues åttondelsfinal.  Har en spelare redan inlett samtal med en konkurrerande klubb, då kommer det att krävas ett mer lukrativt kontrakt från Torbjörn Nilsson och gänget för att locka över spelaren, om man inte har något annat unikt att erbjuda…

Har Göteborg den dragningskraften i dagsläget att man kan värva spelare utan att betala bäst?

Frågar vi Caroline Seger skulle jag tro att hon säger nej. Visserligen var det några år sedan hon valde att tacka nej till ett i Göteborgs sett lukrativt kontrakt för att skriva på för årets Svenska mästare LDB Malmö.

Kommer Göteborg inom en snar framtid att vara i en sådan ekonomisk situation att man kan värva sig till framgång genom att öppna stora plånboken?

Har svårt att tro det.

Det som däremot är fullt möjligt för GFC och direkt avgörande för framtiden är att man lyckas behålla stora delar av truppen, det lär kosta. Men jag är rädd att Göteborg är tvungna att ta den kostnaden om man vill vara med och slås om de Allsvenska gulden och bli en maktfaktor i Svensk damfotboll.

Johanna Almgren, Lisa EK och Lisa Dahlkvist är en trio värda sin vikt i guld. Hur man hanterar den trion kommer att skicka avgörande signaler. Lyckas man behålla den trion och får Linnea Liljegärd att plocka fram 2009 års målform och konservera den, då är man på väldigt god väg.

Får man dessutom talanger som Oliva Schough och Catrin Johansson att ta ytterligare steg i sin utveckling plus kryddar med en eller två klassförvärv, då seglar Göteborg verkligen fram som en utmanare till hela fotbolls Europa och som en given (?) toppklubb i Sverige.

Slå en pling över sundet och kolla med Bröndbys Lisa Munk, ett perfekt komplement till Linnea Liljegärd.

Men då måste Göteborg FC och Peter Bronsman bestämma sig för vad man vill. Vill man vara en utmanare som nöjer sig med att utmana toppen då och då. Eller vill man vara klubben som alla andra tittar på och som alla vill spela i?

Fotograf okänd

 

Skribent

Per Gullbransson

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *