Grupp C: Skrällar som inte räckte ända fram

England och USA är vidare till Åttondelsfinal.
Men gud ska veta att det satt hårt inne. England gjorde precis vad som krävdes mot Slovenien men vann bara med 1-0 och Slovenien var inte helt chanslösa och USA tog sig vidare som gruppsegrare på stopptid.

Vem hade kunnat gissa att Grupp C skulle bli så här dramatisk när VM drog igång för tre veckor sedan?
När USA och England möttes i premiären sa jag att det var gruppfinalen och att matchen Slovenien-Algeriet bara skulle komma att handla om vilket lag som skulle få åka hem med poäng av dem två. Jag hade fel. Riktigt fel också och precis som Erik Niva på Aftonbladet så gillar jag faktiskt att ha lite fel ibland. Det känns konstigt att säga det men att ha fel innebär också att vi blir överraskade och att vi får sitta och vråla på lata spelare i våra favoritlag och får lite spänning i vardagen.
Slovenien var bara stopptid från att ha gått vidare på USA:s bekostnad och 80 minuter in i matchen innan ledde man faktiskt mot amerikanerna.
Om jag ska sammanfatta Grupp C med en mening blir det: Skrällar som inte räckte ända fram.
Men jag tänkte nu gå igenom gruppen lag för lag efter tabellplacering.

  • USA 5 p: USA blir alltså grupp segrare och skulle du fråga en engelsman skulle nog bara det vara en skräll. USA:s VM har så här långt pendlat mellan sensationell tur och otur. Mot England fick man hjälp av Robert Green att ordna en poäng, mot Slovenien såg det länge mörkt ut men man lyckades kvittera vilket kan ses om fenomenal tur även om man tryckte på bra och verkligen förtjänade den detta följdes av en otrolig otur då man fick sitt 3-2 mål bortdömt något som man fortfarande inte fått någon förklaring till varför och i sista matchen mot Algeriet såg man ut att falla på otur i avsluten men så vände alltså turen i 91:a minuten och helt plötsligt gick man från den så förhatliga tredje platsen till den älskade första platsen och blir alltså gruppsegrare. Med USA:s växlande tur skulle det inte förvåna mig om den platsen visar sig betyda Tyskland.
  • England 5 p: Som väntat går England vidare men vad som var mindre väntat var att man skulle få så mycket problem i gruppspelet. När England fick son lottning satte engelsk press rubriken EASY utifrån England, Algeria, Slovenia, Yanks men gruppen blev inte så enkel som de engelska journalisterna och även alla deras övriga kollegor, möjligtvisst med undantag för de amerikanska, trott. Samtidigt tycker jag det är något typiskt engelskt över Englands VM 2010. Vi ska komma ihåg att till och med under lagets hemma VM 66 som är enda gången man vunnit så fick det engelska landslaget kritik för att man spelade för dåligt till en början. Allt har funnits där som hör till England en målvaktstabbe som hånades i pressen, en feg insats som sågats, en  nyckel spelare ur form som blir arg över att fansen buar, krismöte om kritik mot truppen, en sista match som måste vinna och som man också gör och till ochy med en arg supporter som kommer ner till omklädningsrummet och börjar skälla på en ledare. Det är bara straffarna som saknas. I detta nu ser det ut som att åttondel skulle bli mot Tyskland vilket gör att man börjar dregla som fotbollsälskare och skribent av bara tanken. England-Tyskland i ett VM-slutspel bättre än så blir det inte. Jag tror att ett antal engelskaklassiker både positiva och negativa har haft att göra med Tyskland VM-guldet 66, Gazzas tårar i VM-90, 5-1 segern på Olympiastadion. Jag kommer älska den uppladdning och stämning detta hatmöte kommer ge.
  •  Slovenien 4 p: Slovenien kom hit som ett lag som förväntades att vara nästan slagpåsar till England och USA.
    Nu får man åka hem men man kan inte säga annat än att man kan åka hem stolta över vad man gjort och aldrig förr har uttrycket att falla med flaggan i topp använts på ett mer korrekt sätt. Slovenien som bara hade ett VM i bagaget åker till Sydafrika och är två minuter från att gå vidare på USA:s bekostnad som man hade ett riktigt bra grepp på i matchen mot dem. Lite ironiskt gör man även fler mål än England. Jag ska vara ärlig enligt mig hade Slovenien varit mer än förtjänta att gå vidare på USA:s bekostnad. Men jag lovar att vi är många som sent kommer glömma det Slovenien gjort i detta VM och man har gett hopp till alla små nationer som tycker det är lönlöst och att man är chanslösa mot stormakterna i fotbollen. De amerikanska fansens skylt ”Yes we can” skulle lika gärna kunnat varit Sloveniens meddelande ut till alla fotbollsländer som vilar i media skuggan.
  • Algeriet 1 p: Algeriet åker hem mållösa men det organiserade försvarsspelet man visade mot både England och USA. Visst England spelade dåligt och USA hade mycket otur men man får inte glömma bort att Algeriet ändå gjort starka insatser som tagit poäng av fotbollens hemland och varit nära att göra det samma mot gruppsegrarna. Algeriet kan precis som Slovenien åka hem och vara stolta över vad man gjort. Visst noll mål i VM är verkligen inte bra men å andra släppte man bara in två och som sagt har man tagit poäng av England kan man inte skämmas.    

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *