Hassan Alavi: Pep Guardiola tar över Spanien efter Del Bosque

Jag har fixat en intervju med min egen brorsa,  Hassan Alavi där han får besvara på frågor om läget i La Liga, och lite om hans bok.

Foto: Hassan Alavi

1) Bara några dagar kvar tills din bok, El gran partido släpps. Hur känns det?

Känns spännande och skönt!

2) Många tycker att La Liga endast handlar om Cristiano Ronaldos Real Madrid, och Leo Messis Barca. Men när man läst klart din bok, så kommer man kanske kunna få andra tankar om La Liga. Vad tror du att den här boken kan betyda för andra fotbollsälskare?

 

Jag hoppas att andra fotbollssupportrar anser att boken säger mycket om andra klubbar och regioners problem än bara Barca och Madrid. Visst, Barca och Madrid är en stor del av kakan men konflikten i Baskien (ex. varför Muniain spelar i Bilbao och inte Sociedad) och de skilda åsikterna i Katalonien är minst lika intressanta! Jag hoppas de får mer kött på benen.

 

3) Nu byter vi ämne, och går vidare till La Liga. Atletico Madrid har nyligen sparkat Manzano efter väldigt mycket poängtapp och har istället anställt Diego Simeone. I en intervju med Marca så säger han att han vill föra tillbaka vinnarmentaliteten till klubben. Tror du att Atletico blir starkare med Simeone än vad dom var med Manzano?

 

Tveksamt. Tycker inte att Simeone är en bättre tränare än Manzano. Däremot har han spelat i Atlético och var med och vann ligan 96. Simeone kan klubben kanske bättre än Manzano, men det är tveksamt om han har det som krävs för att lyfta klubben. Ska bli intressant att se vad han kan åstadkomma. Spelarnas förtroende och respekt har han i alla fall.

 

4) José Antonio Reyes sägs vara på väg till sin gamla klubb, Sevilla. Tror du att han stannar nu när Diego Simeone är tränare?

 

Svårt och säga. Får se hur Simeone väljer att ställa upp sin första formation. Kan tycka att det vore kul om Reyes går till Sevilla.

 

5) Många har olika åsikter om Barcelonas tränare, Pep Guardiola. Vissa tycker att han är en fenomenal tränare som vunnit så mycket som han gjort under sin korta tid hos Barca, medan andra säger att han inte är den rätte man för jobbet. Går tillbaka till TV10s intervju med Ibrahimovic för några månader sedan när han sa följande. – Han vill vara en filosof när han snackar sitt snack. Det är Mahatma Gandhi-snack när han ska förbereda. Han tror att han har skapat den fotboll som finns i Barcelona. Vad tycker du om ”filosofen”?

 

Att han ska vara en ”medioker” tränare köper jag inte. Han är en riktigt bra tränare och visat att han kan täppa till käften på storheter som José Mourinho och sir Alex Ferguson. Det ska bli spännande att se vad som händer med honom efter Barca. Jag är nog ensam i världen gällande teorin att han tar över landslaget efter Vicente.

 

6) Skräll, skräll och skräll står för – Levante, Osasuna och Villarreal. Just nu går det som tåget för Levante och ligger på en mycket väl godkänd fjärde plats. Levante har bevisat för oss alla att man inte behöver pengar och storstjärnor för att lyckas. Osasuna är ett annat lag som det gått bra för, dom är på femte plats bakom Levante. Håller Levante och Osasuna säsongen ut? Sedan har vi Villarreal som vi bäst kan beskrivas med detta ord, FIASKO. dom ligger på en 17:e plats i ligan då dem delar poäng med Sporting Gijon. Många överraskningar i år, vilket vi gillar. Men det som är svårt att gilla är det som händer i Villarreal. Vi leker med tanken att säsongen är över, vart befinner sig Villarreal?

 

Osasuna och Levante kommer snart att hamna i en formsvacka som gör att de sjunker några placeringar. Levante är i och för sig inte lika odödliga som i säsongsinledningen då laget var på första plats. Angående Villarreal är det mycket som inte gått rätt till sedan Pellegrini lämnade klubben. Jag tror att de klarar sig med nöd och näppe.

 

7) El Clasico spelades för några veckor sen och där slog Barcelona Real Madrid på nytt. Vad ska Real Madrid göra för att slå Barcelona?

 

Jag hade velat se Real spela ett mer 4-3-3 mot Barca för att inte förlora slaget om mittfältet. Det är där Barca har krossat Madrid sedan 2008 och det är där som Madrid förlorade matchen på Bernabéu senast. 4-3-3 med Sahin, Alonso och Khedira på mittfältet kan bli en svår nöt för Barca.

 

8. En god nyhet som vi fick reda på förra veckan var att om Real Madrid samt Barcelona, går vidare från åttondelen i Copa del rey så kolliderar dom mot varandra i kvartsfinalen. Alltid skönt med El Clasico, men under senare år så betyder extra el clasico extra misslyckande för Madrids del, eller vad säger du?

 

Real måste först slå sig själva för att kunna ha en chans mot Barca. Spelmässigt är de i samma nivå som Barca och det såg vi under inledningen av matchen på Bernabéu. Däremot är de hästlängder ifrån katalanerna gällande mentaliteten. Många spelare i Real ser tagna ut när de ska ut och lira mot Barca. Mourinho måste få spelarna att tro på det här precis som i cupfinalen. Sen ska jag tillägga att det även handlar om små marginaler som vi såg sist de möttes.

 

9) Vad är skillnaden mellan La Liga och t.ex Premier League, vad bjuder spelarna på från La Liga som är mer underhållande fotboll än det spelarna från Premier League gör?

 

Premier League är en mer fysisk liga medan La Liga är mer teknisk. Ska dock tillägga att teknik finns det gott om i Premier League också. Det är inte många småklubbar som försöker spela sig ur svåra lägen som i Spanien och Sydamerika.

 

10) Du har haft en framgångsrik karriär som skribent på nätet just nu, allt började på din egen blogg. Och sedan blev det Svenskafans, blir det något återvändo snart till SF?

 

SvenskaFans var en underbar tid där jag fick hjälp av Christopher Kviborg som blev någon form av mentor. Jag hade även nöjet att få arbeta med riktigt duktiga skribenter både inom Spanien- samt andra lagsektioner. Jag lämnade SvenskaFans för snart två år sedan och med undantag för någon eventuell gästkrönika så kommer jag inte återvända dit.

 

 

Fem snabba:

Manzano eller Diego Simeone?

 

Manzano.

 

Premier League eller La Liga?

 

La Liga

 

Real Madrid eller Barcelona?

 

Real Madrid

 

Svenskafans eller Fotbollskanalen?

 

SvenskaFans.

Higuain eller Karim Benzema?

Karim Benzema.

 

Fotbollsoraklet tackar Hassan Alavi för intervjun!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *