Inför Afrikanska Mästerskapen – Grupp A


Kalusha Bwalya, African player of the year 1988 och Zambiska fotbollsförbundets president.

Jag har länge haft en förkärlek för kontinentala mästerskap, nej EM räknas inte in, . När jag var yngre och hade Eurosport såg jag alla matcher i Afrikanska mästerskapen oavsett vilka som spelade. Då var det kanske snarare för att det bara var fotboll men många år senare har jag fortsatt kolla de Afrikanska mästerskapen, de sydamerikanska och faktiskt ett par matcher av den asiatiska diton. Det är lite exotiskt men inte så att man inte har en bunt spelare man känner till bra och ett gäng från Franska ligan vars nämn man tycker sig känna igen men fortfarande så är Afrikansk fotboll annorlunda på ett intressant sätt och som med all fotboll är det enkelt att falla för individer.

Jag kan till exempel inte släppa mina förhoppningar på Amerikanen Benny Feilhaber efter Copa America -07 då han fortfarande var lovande och kändes lite som en ”Amerikansk Xavi”.

Men nu gäller det Afrikanska Mästerskapen. Som iår är en ovanligt svag turnering sedan storheter som Kamerun, Nigeria, Egypten, Sydafrika, Algeriet och båda Kongo-länderna åkte ut i det tuffa (faktiskt) afrikanska kvalspelet. På grund av att endast gruppettorna i kvalet går vidare direkt och för att dessa storheter antingen gick bort sig på feltolkning av reglerna (Sydafrika) eller att man helt enkelt inte var bra nog. Otroligt nog är alltså 3 av de fyra bästa lagen från förra turneringen inte med där Egypten förstås är mest ”ursäktade” av arabiska vårskäl.

Grupp A – Ekvatorialguinea, Libyen(”The Mediterranean Knights”), Senegal(”Lions of Teranga”), Zambia(”The Copper Bullets”)

  • 21 Jan: Eq Guinea v Libya
  • 21 Jan: Senegal v Zambia
  • 25 Jan: Libya v Zambia
  • 25 Jan: Eq Guinea v Senegal
  • 29 Jan: Eq Guinea v Zambia (Malabo)
  • 29 Jan: Libya v Senegal

Ekvatorialguinea som annars kanske mest är känd för att man har en ohygglig diktator som gör vad en ohygglig militärkupps-diktator brukar göra är här med på grund av att man är värd för mästerskapen tillsammans med Gabon.

Men förutom ett hel drös av spelare i lägre Spanska divisioner (Ekvg. är en gammal spansk koloni) så har man Deportivo La Coruna anfallaren Rodolfo Bodipo som trots allt har en hyfsad karriär i Spanien och Real Madrid-skolade Javier Balboa som nu håller till i Portugisiska Beira-Mar.

Just för att de är en värdnation har man en viss chans att ta sig vidare som tvåa men att man ligger nästan 100 placeringar bakom Zambia talar emot det.

::::

Libyen som mest medverkat i nyheterna det gångna året på grund av Gaddafi och upproret där men har parallellt otroligt nog lyckats kvalificera sig till Afrikanska Mästerskapen. Det positiva är väl att man sluppit inblandning från Gaddafis fotbollsintresserade son men på vägen hit påverkades man rejält av revolutionen för att flera spelare var med och stred. En av dem – mittfältaren Ahmed al-Saghir skjuts i axeln av Gaddafis trupper vilket gör att han missar turneringen medan Libyens främsta spelare under de senaste drygt 15 åren Tariq al-Taib sägs vara utesluten för att han är ”för gammal” men där det troligen främst beror på att han kom ut som lojal mot Gaddafi under kvalspelet och kallade rebellerna för både ”hundar” och ”råttor”

Främsta spelare i laget är den gamla målvakten Samir Aboud som tack vare sitt spel i kvalet blev nominerad till årets Afrikanska spelare ifjol och kom med i ”Africas finest XI” vilket i teorin gör han till Afrikas bästa målvakt.

Andrahandsfavorit i gruppen och Nordafrikanska lag har ju en tendens att gå bra i denna turneringen.

::::

Senegal ett landslag som varit på vad Peter Kadhammar skulle kalla ”dekis” under ett bra tag efter den mer gyllene generationen som i VM 2002 dansade fantastiskt en sommar.

Nu är det inte längre ett lag med Diops, Henri Camaras eller Dioufs och det är inte heller förra Afrikanska mästerskapskvalets hopplösa blandning av de för unga och de gamla utan en stark trupp där stommen är i helt rätt ålder där kring 26-27.

I målet har man Bouna Coundoul som under säsongen stod i New York Red Bulls men numera är free agent (men inte länge till?) som framför sig har en gedigen bunt av försvarare från Frankrikes bättre klubbar och Armand Traore. Där mittförsvaret av Diawara från Marseille och Mangane från Rennes var en starkt bidragande orsak till att man bara släppte in två mål under hela gruppspelet trots Kamerun och DR Kongo i sin kvalgrupp.

På mittfältet är det framför allt de Englands-baserade innermittfältarna Guirane N’Daw (Birmingham, på lån) och Mohamed Diamé som kommer spela. Och det främst defensivt för att täcka upp för Senegals absurda anfallsuppsättning.

Där Demba Ba var viktig men inte ordinarie under kvalet men nästan garanterat vara det nu efter sin otroliga tid i Newcastle. Där görs hans sällskap av Lilles målspruta Moussa Sow och den tredje anfallaren i Senegals föredragna 4-3-3 sägs bli veteranen och kaptenen Mamadou Niang som tidigare spelade i Marseille vilket alltså skulle placera nyblivna Newcastle anfallaren Papiss Cissé på bänken. Ett Afrikanskt lag med en 100-miljoners anfallare på bänken!

Senegal är förutom stor favoriter i gruppen även en av favoriterna i hela turneringen och jag skulle nog säga att de är mina favoriter också.

::::

Zambia hade en gång ett lovande U-23 lag som krossade Italiens dito med 4-0 i OS-fotbollen -88 men sedan landet likt så många andra inte är särskilt fattigt tvingades man låna militärens gamla plan när man skulle flyga till kvalmatcher och den 27:e april exploderade deras plan när hela laget var på väg till en VM-kvalmatch mot Senegal där hela laget omkom. Hela historien – http://www.independent.co.uk/sport/football/international/the-day-a-team-died-a-tragedy-for-zambian-football-6291475.html & http://www.guardian.co.uk/football/blog/2012/jan/19/zambia-africa-cup-of-nations

Detta laget som var Zambias bästa på länge tog sig trots att 25 lagkamrater dog ändå till final i -94 års turnering och var en avgörande match mot Morocko från VM men man minns och saknar fortfarande sitt förlorade lag och att man just möter Senegal i sin öppningsmatch kommer göra den till något extra.

Kollar man på nuvarande lag har man inte något imponerande lag. Mest utmärkande är f.d. Portsmouth anfallaren Collins Mbesuma, Young Boys anfallaren Emmanuel Mayuka som gjort succé i Schweiz blott 21-år gammal, dribblern Chisamba Lungu i Ryska andradivisionens Ural Oblast och ytter/anfallaren Rodgers Kola som spelar i Israeliska Ashdod. Det talar för ett mer offensivt starkt lag men man har även flera försvarare från Kongo laget TP Mazembe som tog sig till final i VM för klubblag 2010. Inte heller att glömma är f.d. Helsingborgsmittfältaren Isaac Chansa som nu spelar i Sydafrikanska Orlando Pirates.

Kämpar med Libyen om andraplatsen men är inte favoriter i den kampen.

::::

Vad tror ni om turneringen? Tänker ni följa den? 

 

Håll koll på Fotbollsoraklet för ytterligare gruppgenomgångar de närmaste dagarna. Grupp B kommer imorgon förmiddag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *